Στο Κτήμα Γράμψα οι ζακυνθινές συνταγές στην comfort εκδοχή τους παρουσιάζονται σε σωστές ισορροπίες και αφήνουν την ντόπια πρώτη ύλη να εκφραστεί.
Εμείς ζητήσαμε από τον σεφ Σταύρο Υφαντίδη να μοιραστεί μαζί μας μια συνταγή που σερβίρεται στο μαγαζί, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μαγειρεύεται εύκολα και στο σπίτι. Μας παραχώρησε μια συνταγή όπου η γλυκιά μελιτζάνα, που αγαπάει το σκόρδο και το ελαιόλαδο, μελώνει στον φούρνο και σερβίρεται με μια κρέμα από λαδογραβιέρα ολοκληρώνοντας το πιάτο.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
Μελιτζάνες σκορδοστούμπι με φρέσκια ντομάτα και κρέμα από ντόπιο τυρί Ζακύνθου
1 Ωρα και 30′ | Μέτρια Εύκολο | Για 4 άτομα
Για τη μελιτζάνα σκορδοστούμπι
Υλικά
4 μελιτζάνες
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
30 γρ. ντοματοπελτέ
4 ντομάτες αποφλοιωμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
10 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
10 γρ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την κρέμα τυριού
300 γρ. εβαπορέ
300 γρ. λαδογραβιέρα Ζακύνθου
100 γρ. παρμεζάνα
1 πρέζα πιπέρι
Διαδικασία
Κρέμα τυριού: Βάζουμε το γάλα εβαπορέ σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα τυριά, το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν.
Μελιτζάνα σκορδοστούμπι: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους. Τις βάζουμε σε αλατόνερο για 40′ για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν, τις στραγγίζουμε καλά, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τις λαδώνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C στον αέρα για 15- 20′ .
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια σύβραση με το άλλο μισό ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Μετά από λίγο προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, μισό ποτήρι νερό, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10′ , μέχρι να μελώσουν.
Ρίχνουμε τη σύβραση πάνω από τις μελιτζάνες, προσθέτουμε από πάνω λίγο επιπλέον ψιλοκομμένο βασιλικό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στον αέρα για 20-25′ ή στον ξυλόφουρνο για 10-15′ . Σερβίρουμε τις μελιτζάνες και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα τυριού.
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: