
Πρόκειται για πόλεις και περιοχές όπου τα αυτοκίνητα απαγορεύονται και η ζωή κυλά σε αρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο.
Φανταστείτε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει θόρυβος από αυτοκίνητα, καυσαέρια ή κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά αντίθετα υπάρχει ησυχία, καθαρός αέρας και ελευθερία κινήσεων με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τέτοια μέρη υπάρχουν! Πρόκειται για πόλεις και περιοχές όπου τα αυτοκίνητα απαγορεύονται και η ζωή κυλά σε αρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο.
Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τοποθεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα τοποθεσιών χωρίς αυτοκίνητα και ορισμένες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν. Ίσως ακόμη και να νιώσετε λίγο στον πειρασμό να ζήσετε σε μέρη όπου η μεταφορά απαγορεύεται αυστηρά.
Απαγόρευση αυτοκινήτου στη Βενετία
Όταν πρόκειται για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η Βενετία. Δεν υπάρχουν δρόμοι σε αυτή την ιταλική πόλη, επομένως μπορείτε να ταξιδέψετε με βάρκα κατά μήκος 170 καναλιών και με τα πόδια σε στενούς δρόμους και γέφυρες. Μπορείτε να φτάσετε στη Βενετία με αυτοκίνητο, αλλά στα περίχωρα θα πρέπει να το αφήσετε σε ένα πάρκινγκ.
Οι δρόμοι της Βενετίας είναι κανάλια κατά μήκος των οποίων οι άνθρωποι ταξιδεύουν με γόνδολες και βάρκες και οι πεζόδρομοι αποτελούνται από στενούς δρόμους και γέφυρες που συνδέουν περισσότερα από 100 νησιά.
Η απαγόρευση των αυτοκινήτων στη Βενετία οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη είναι χτισμένη σε 118 νησιά και τα κτίριά της στέκονται πάνω σε εκατομμύρια ξύλινους σωρούς βυθισμένους στο νερό. Χάρη σε αυτό, η Βενετία δεν έχει καυσαέρια (αν και οι τουρίστες συχνά παραπονιούνται για τη μυρωδιά του σάπιου κρέατος), οι μόνιμοι κάτοικοι είναι υγιείς χάρη στο καθημερινό περπάτημα και δεν υπάρχουν ενοχλητικά μποτιλιαρίσματα. Ωστόσο, οι τουρίστες μπορούν εύκολα να χαθούν στον λαβύρινθο των τοπικών δρόμων.
Υπάρχουν αυτοκίνητα στη Βαρκελώνη
Η Βαρκελώνη της Ισπανίας σταδιακά απαγορεύει τα αυτοκίνητα επειδή επικεντρώνεται συνειδητά σε άνετες διελεύσεις και καθαρότερο αέρα.
Στο πλαίσιο ενός σχεδίου βελτίωσης της αστικής κινητικότητας, δημιουργήθηκαν ειδικές ζώνες όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος για αυτοκίνητα. Εντός αυτών των περιοχών, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, και μάλιστα με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 10 km/h. Περιττό να πούμε ότι με τέτοιους κανόνες είναι πιο κερδοφόρο για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν με τα πόδια;
Παρ’ όλα αυτά, οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν προσβάσιμοι για συγκοινωνίες, αλλά το κέντρο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πεζόδρομους.
Αυτοκίνητα στη Νυρεμβέργη
Η Νυρεμβέργη της Γερμανίας είναι μια άλλη πόλη όπου τα αυτοκίνητα έχουν δώσει σταδιακά τη θέση τους στους πεζούς. Οι κύριες συγκοινωνιακές διαδρομές στο κέντρο της πόλης άρχισαν να κλείνουν τη δεκαετία του 1970 και μέχρι το 1988 η κυκλοφορία μέσω του ιστορικού τμήματος είχε απαγορευτεί εντελώς. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα: σε μόλις ένα χρόνο, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 25% και η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε σημαντικά.
Οι δρόμοι της Νυρεμβέργης διατηρούν τη μεσαιωνική γοητεία τους με τα ημιξύλινα σπίτια, τα πέτρινα πεζοδρόμια και το περίφημο κάστρο Kaiserburg, που δεσπόζει πάνω από την παλιά πόλη.
Σήμερα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα στο κέντρο της Νυρεμβέργης και οι αρχές έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν για να κάνουν αυτό το μέρος άνετο για τους πεζούς. Οι δρόμοι έχουν ανακαινιστεί, διακοσμούνται με αντικείμενα τέχνης και τώρα αυτό το μέρος προσελκύει όχι μόνο τουρίστες από μακρινές χώρες, αλλά και ντόπιους κατοίκους καθημερινά.
Κοινοποιήστε: