
Εξαρτάται από την κυβέρνηση το πώς θα «ερμηνεύσει» το κείμενο του αιτήματος που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
Σοβαρό αναβρασμό έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο για να διερευνηθεί το αν εμπλέκεται στην υπόθεση του «μπαζώματος» του τόπου της τραγωδίας.
Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ακόμη και από κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε τις διαφωνίες του ως προς τον χρόνο της κατάθεσης του αιτήματος το αίτημα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως μπορεί και να τελεσφορήσει, εφόσον θα λάβει τελικά τη στήριξη των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά -ίσως- ακόμη και εκείνους των βουλευτών της ΝΔ.
Πλέον όμως, όλα βρίσκονται «στα χέρια» της ΝΔ καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι στη Βουλή ώστε να συσταθεί η προανακριτική. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, αλλά και μέσω κοινοβουλευτικών πηγών, διαμήνυσε χθες ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ με την προϋπόθεση ότι στο κείμενο του αιτήματος θα διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι η προανακριτική συστήνεται αποκλειστικά για όσα εντοπίζει στο πόρισμά της η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας και όχι σε όποιο άλλο ζήτημα.
Συνεπώς εξαρτάται από την κυβέρνηση το πώς θα «ερμηνεύσει» το κείμενο του αιτήματος που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, με την απόφασή της να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Πηγές του ΠΑΣΟΚ πάντως, απαντώντας στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ότι η δικογραφία έχει σταλεί στη Βουλή μόνο για ένα πλημμέλημα και ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να επεκταθεί αν περίμεναν την κατάθεση των πορισμάτων του ΕΜΠ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, απαντούν ότι η Η δικογραφία είναι ολοκληρωμένη σε ότι αφορά το μπάζωμα και την αλλοίωση του τόπου εγκλήματος. Η εισαγγελέας έστειλε πλήρες πόρισμα που αιτιολογεί απολύτως το αίτημα διερεύνησης ποινικών ευθυνών του κ. Τριαντόπουλο και δεν υπήρχε κάτι άλλο να περιμένουμε.
Τονίζουν δε ότι Αν προκύψουν νέα στοιχεία και περιστατικά που στοιχειοθετούν νέα εγκλήματα ή ακόμη και κακουργήματα, η βουλή μπορεί να επανέλθει.
«Ο κ. Τριαντόπουλος δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. Δεν μπορεί να διωχθεί αλλιώς ο κ. Τριαντόπουλος, παρά μόνο με την προανακριτική στη Βουλή. Όταν η Εισαγγελέας παραγγέλνει δίωξη για τους υπόλοιπους πέντε, εμείς θα αφήσουμε τον Χ. Τραντόπουλο απ’ έξω;», σχολιάζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημειώνουν ότι είναι αντίφαση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που λέει πως διαφωνεί.
Σφοδρή κριτική δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ και από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος από το βήμα της βουλής αναρωτήθηκε «ποιον έχουμε όφελος να συγκαλύψουμε».
Πηγές του ΠΑΣΟΚ απαντούν ευθέως στον κ. Βορίδη, σχολιάζοντας ότι «Δεν χρειάζεται να σας πούμε ποιον συγκαλύπτετε, γιατί είναι παράβαση καθήκοντος να αλλοιώσετε τον τόπο του εγκλήματος και το ξέρετε ως νομικός. Αυτό περιγράφει η Εισαγγελέας Εφετών και γι’ αυτό θα ερευνηθεί ο κ. Τριαντόπουλος, που με μανία παλέψατε και πετύχατε στην εξεταστική επιτροπή να μην έρθει να καταθέσει για το μπάζωμα. Γιατί άραγε;».
Ανατροπή στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες
Η προσοχή που αντλούσαν τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης αφορούσε μέχρι τώρα τον βαθμό των συμφωνιών μεταξύ των κομμάτων, με την παραδοχή ότι έχουν ένα κοινό μέτωπο προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όμως, η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική, η οποία ήρθε ως επιστέγασμα των διαφωνιών με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, τελικά ανέδειξε ένα νέο τοπίο ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ των κομμάτων του συγκεκριμένου χώρου.
Οι κομματικοί ανταγωνισμοί, αλλά και οι πραγματικές ιδεολογικές διαφωνίες, είχαν φουντώσει μέχρι τώρα τη «φλόγα» της αντιδικίας, ωστόσο η χθεσινή εικόνα δυσπιστίας και ειρωνικών αναφορών ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά χρόνια να παρουσιαστεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως παρά τη θετική ψήφο του, βλέπει με μεγάλη επιφυλακτικότητα την πρωτοβουλία της σύστασης προανακρτικής και επιμένουν στην ανάγκη άμεσης κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, με το ΠΑΣΟΚ να «μην τους κάνει τη χάρη».
Κοινοποιήστε: