17.4 C
Athens
16 Οκτωβρίου 2019
Kliktv.gr
Διαφορα

Πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας; Η απάντηση θα σας σοκάρει…

Τα χέρια σας είναι καθαρά; Σίγουρα τα πλύνατε μετά τη τουαλέτα, αλλά το παρακάτω πείραμα αποκαλύπτει ότι μάλλον δεν τα πλύνατε αρκετά καλά όσο νομίζετε.

Τα χέρια μας μπορούν να φιλοξενήσουν επικύνδυνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των E.coli, Salmonella, Clostridium difficile, το καμπυλοβακτηρίδιο, το MRSA superbug (το οποίο είναι ανθεκτικό σε ορισμένα αντιβιοτικά), καθώς και ιούς της γρίπης.

23194

Αλλά τι είναι αυτό που καθορίζει το πλύσιμο χεριών ως επαρκές ώστε να είστε σίγουροι ότι προστατέψετε τον εαυτό σας;

Για να μάθουμε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα χρησιμοποιήσαμε μια ειδική κάμερα υπέρυθρων ακτίνων και δοκιμάσαμε διάφορες τεχνικές πλυσίματος χεριών – από το τυπικό ξέπλυμα και τίναγμα μέχρι το προτεινόμενο από εγκεκριμένες αρχές πλύσιμο διάρκειας 30 δευτερολέπτων για τον έλεγχο της διάδοσης ασθενειών.

Πρώτα βάζουμε ένα τζελ γνωστό ως Glo Germ, το οποίο προσομοιώνει το πως τα βακτήρια κολλάνε στο δέρμα. Το τζελ το οποίο είναι διάφανο αλλά “λάμπει” κάτω από υπέρυθρο φωτισμό, χρησιμοποιείται ως οπτικό βοήθημα για την παρακολούθηση της υγιεινής – το χρησιμοποιούν οι νοσηλευτές που πρόκειται να δουλέψουν με ασθενείς που έχουν τον ιο έμπολα για παράδειγμα.

Το τζελ περιέχει σωματίδια σε μέγεθος ίδιο με τα βακτήρια, και έτσι αν κάτι μείνει (αυτό φαίνεται με τον υπέρυθρο φωτισμό) θα σας δώσει την εικόνα το πόσο καλά πλυμμένα είναι τα χέρια σας. Με άλλα λόγια όσο πιο λευκά είναι τα χέρια στις παρακάτω εικόνες, τόσο πιο βρώμικα είναι, και όσο πιο σκούρα τόσο πιο καθαρά.

Τα αποτελέσματα θα σας κάνουν να ξανασκεφτείτε τον τρόπο που πλένετε τα χέρια σας…

24176

Όπως δείχνει η εικόνα η τεχνική ξέπλυμα και τίναγμα δεν πετυχαίνει και πολλά. Μετά το απλό ξέπλυμα των χεριών κάτω από τον νιπτήρα για τρία δευτερόλεπτα, τα χέρια δείχνουν φωτεινά λευκά κάτω από την κάμερα – υποδεικνύοντας ότι πολλά βακτήρια έχουν παραμείνει.

“Ένα γρήγορο ξέπλυμμα δεν είναι ποτέ αρκετό,” λέει η Dr Lisa Ackerley, μία διακεκριμένη ειδικός στην υγιεινή. “Όλοι χρειάζεται να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά, ειδικά μετά την τουαλέτα.”

25157

Τα βακτήρια κοπράνων στα χέρια είναι κάτι πολύ κοινό, εξηγεί ο Dr Val Curtis, ένας ειδικός στην υγιεινή. “Κάναμε μια έρευνα σε όσους μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία και βρήκαμε ότι το 28% είχαν στα χέρια τους τέτοια επικίνδυνα βακτήρια.”

Η έρευνα έδειξε ότι το 37% των ανδρών και το 61% των γυναικών πλένουν τα χέρια τους μετά το μπάνιο.

Οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να πλύνουν τα χέρια τους σε ένα βρώμικο μπάνιο λέει ο Dr Curtis. “Αυτό έχει νόημα γιατί νιώθετε ότι είναι πιθανό να κολλήσετε κάτι”.

Πλύσιμο χεριών διάρκειας 6 δευτερολέπτων – Χωρίς Σαπούνι

Έξι δευτερόλεπτα είναι ο μέσος χρόνος που οι άνθρωποι ξοδεύουν για να πλύνουν τα χέρια τους, σύμφωνα με έρευνα. Αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για να απομακρύνει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Προτείνεται να πλένουμε για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.

Πλένοντας τα χέρια για ελαφρώς περισσότερο χρόνο μειώνουμε τις λευκές περιοχές – το πλήθος των βακτηρίων συγκριτικά με το ξέπλυμα και το τίναγμα.

5

Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν περισσότερη σημασία στις παλάμες τους λέει ο Dr Ackerley, χάνοντας περιοχές όπως ανάμεσα στα δάχτυλα κ στα νύχια.

Ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχουν λιγότερα βακτήρια – χωρίς αμφιβολία επειδή αυτή τη φορά στεγνώσαμε τα χέρια με πετσέτα.

“Το στέγνωμα των χεριών είναι πολύ σημαντικό” λέει ο Dr Ackerley. “Αν έμεινε κάτι μετά το πλύσιμο, το τρίψιμο θα βοηθήσει να αφαιρεθούν κάποια βακτήρια.”

Τα βακτήρια μεταφέρονται πιο εύκολα από και προς βρεγμένα χέρια – γι” αυτό αποφύγετε να φύγετε με βρεγμένα χέρια από το μπάνιο.

Πλύσιμο χεριών διάρκειας 6 δευτερολέπτων – Με σαπούνι

Το πιο σημαντικό είναι το πλύσιμο με σαπούνι σύμφωνα με η Dr Curtis. “Αν χρησιμοποιείτε σαπούνι, είναι σίγουρο ότι θα τα πλύνετε καλά.”
“Το σαπούνι δε σκοτώνει τα βακτήρια, τα ξεφορτώνεται” λέει. “Αυτό γίνεται επειδή τα μόρια του σαπουνιού προσκολλώνται με το νερό και με τη βρωμιά.”

1

Για αυτό το λόγο, λέει ότι υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιείται σαπούνι με επιπλέον αντιβακτηριακές ιδιότητες. “Ισως ξεφορτωθείτε μερικά ακόμα βακτήρια, αλλά η πλειοψηφία θα αφαιρεθεί ακόμη και με το κανονικό σαπούνι.”

15 δευτερόλεπτα με σαπούνι

Τόσο χρόνο πρέπει να τα πλένετε σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

2

Όπως βλέπετε στην εικόνα, υπάρχουν λιγότερες λευκές περιοχές σε σύγκριση με το πλύσιμο των 6 δευτερολέπτων.

30 δευτερόλεπτα με σαπούνι
Πρέπει να τα πλένετε ακόμη περισσότερο χρόνο; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, κορυφαίες αυθεντίες στη δημόσια υγιεινή, προτείνει ότι 15-30 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να αφαιρέσετε τα επιβλαβή βακτήρια.

3

Η Dr Curtis συμφωνεί: “Με μια πολύ προσεκτική τεχνική ή πλύσιμο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε να απαλλαγείτε από τα υπόλοιπα λίγα βακτήρια, αλλά το να απαλλαγούμε από την πλειοψηφία είναι που έχει σημασία.”

Ποιό είναι καλύτερο; Πετσέτα ή στεγνωτήρας;
“Υπάρχει πολλή συζήτηση για το τι είναι καλύτερο – πετσέτα ή στεγνωτήρας χεριών – αλλά η έρευνα είναι ασαφής”, λέει ο δρ Ackerley.

“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι να πάρετε το χρόνο για να στεγνώσουν τα χέρια σας πολύ καλά.”

Η έρευνα έδειξε το 85 % των μικροβίων μεταδίδονται από υγρά χέρια, σε σύγκριση με 0,06 τοις εκατό από στεγνά χέρια.

4

“Ένα πλεονέκτημα της χρήσης πετσέτας – ύφασμα ή χαρτί – είναι ότι θα απομακρύνει όλα τα βακτήρια που έχουν παραμείνει μετά το πλύσιμο.

Οι αυτόματοι στεγνωτήρες χεριών είναι καλοί στο ότι μειώνουν τον αριθμό των πραγμάτων που πρέπει να αγγίξετε σε ένα δημόσιο μπάνιο.

Ωστόσο, το πρόβλημα με κάποιους στεγνωτήρες είναι ότι είναι τόσο αργοί που οι άνθρωποι καταλήγουν να μη τα στεγνώνουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και να φύγουν με βρεγμένα χέρια ή να σκουπίσουν τα χέρια τους πάνω στα ρούχα τους. Ενδεχομένως εκ νέου να τα μολύνουν.

Πηγή

The post Πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας; Η απάντηση θα σας σοκάρει… appeared first on LINE LIFE.

Πηγή Πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας; Η απάντηση θα σας σοκάρει…

Related posts

Η απαγορευμένη κριτική για το 2014…

rularulina_xo0ks4zq

Νίκησε τους Βόσνιους…

rularulina_xo0ks4zq

4 μήνες δωρεάν νερό λόγω έργων…

rularulina_xo0ks4zq

Ο παρών ιστότοπος κάνει χρήση cookies για την παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας περιήγησης. Δέχομαι Όροι Χρήσης

Privacy & Cookies Policy