Το κύμα κακοκαιρίας Daniel έχει δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και σε πολλούς δρόμους.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα (η κεντρική του άρθρου) με ένα δρόμο στο Μοσχάτο που κόπηκε στα δύο. Αλλά πέρα από τις ακραίες περιπτώσεις ακόμη και μικρότερες ζημιές και λακκούβες στην άσφαλτο ή ακόμη και «φουσκωμένα» καπάκια υπονόμων, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητό μας.
Η ασφάλεια στους δρόμους αποτελεί πρωταρχική ανησυχία για κάθε οδηγό και αναβάτη μοτοσικλέτας. Όταν, ωστόσο, κάποιος πάθει ζημιά στο όχημά του λόγω κακοτεχνίας, φθορά ή καταστροφής του οδοστρώματος, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να αποζημιωθεί.
Τι πρέπει να κάνω;
Πρώτον, είναι απαραίτητο να καλέσετε την αστυνομία, έτσι ώστε να έρθουν και να καταγράψουν το περιστατικό. Έτσι, θα έχετε στα χέρια σας ένα επίσημο έγγραφο από την ΕΛΑΣ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο.
Μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε το σημείο όπου υπάρχει η κακοτεχνία ή η λακκούβα που προκάλεσε τις ζημιές στο όχημά σας ή τον τραυματισμό σας. Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα πειστήριο, όπως μία ημερήσια εφημερίδα ή την ημερομηνία στην οθόνη του αυτοκινήτου σας.
Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα την ασφαλιστική σας εταιρεία για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας και, αν υπάρχει τραυματισμός, το ΕΚΑΒ για επιβεβαίωση. Εάν δεν έχετε οδική βοήθεια, θα πρέπει το όχημά σας να μεταφερθεί με γερανό, ώστε να υπάρχει ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο για τη ζημιά που προκλήθηκε από την κακοτεχνία του οδοστρώματος.
Αν γίνεται καλό θα ήταν αν κρατήσετε τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τα στοιχεία τυχόν μαρτύρων που ήταν παρόντες στο περιστατικό και δηλώστε τους στο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην περίπτωση τραυματισμού, πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να λάβετε τη σχετική ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο νοσοκομείο.
Τέλος, μπορείτε να ενημερώσετε τον δικηγόρο σας ώστε να αναλάβει άμεσα να αποστείλει εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα, ο οποίος μπορεί να είναι ο Δήμος, το Δημόσιο ή κάποιος εργολάβος. Εάν μέσα στο επόμενο τριήμερο δεν υπάρξει αντίδραση από τον Δήμο ή τον υπεύθυνο της κακοτεχνίας, καλό θα ήταν να καταθέσετε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί θάνατοι στους δρόμους οφείλονται σε κακοτεχνίες και λακκούβες του οδοστρώματος. Τα δικαστήρια έχουν επιβάλλει ακόμη και ποινές φυλάκισης σε υπεύθυνους. Η ασφάλεια στον δρόμο είναι υπόθεση όλων μας, και η δικαστική οδός είναι μια επιλογή για όσους απαιτούν δικαιοσύνη.
Πηγή: newsauto.gr
Κοινοποιήστε: