Kliktv.gr
Auto-Moto

Πως θα αξιοποιηθεί η παραβατικότητα;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, προχώρησαν σε μία νέα και ελπιδοφόρα συνεργασία που αφορά στη νεανική παραβατικότητα.

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Το ξέρατε πως σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% η παραβατικότητα των σημερινών νέων πολιτών αφορά σε αδικήματα οδικής κυκλοφορίας, ή συνδέεται με αυτοκίνητα/μοτοσυκλέτες;  Όταν λέμε νέων πολιτών εννοούμε αυτούς που μόλις απέκτησαν δικαίωμα ψήφου ή και απολυτήριο στρατού ηλικίας από 18 -21 ετών. Δεν πρόκειται για φαινόμενο Ελληνικό αλλά παγκόσμιο, οι νέοι/νέες επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά που με κάποιον τρόπο συνδέεται με τις μετακινήσεις.

Είτε ως οδηγοί/συνοδηγοί είτε ως πεζοί επιδίδονται σε παραβάσεις του ΚΟΚ που σχετίζονται με υπερβολική ταχύτητα, αυτοσχέδιους αγώνες, κατανάλωση αλκοόλ, ηχορύπανση, παραβίαση των σημάτων κυκλοφορίας κ.α.

Ας δούμε ένα παράδειγμα με την ηχορύπανση: Η εξάτμιση που κάνει θόρυβο, καλύπτει άλλους θορύβους που πιθανόν θα προειδοποιούσαν έγκαιρα για την αποφυγή ατυχήματος. Επιπλέον ο οδηγός είναι συνεχώς σε μια υπερδιέγερση με υπερβάλλουσες αντιδράσεις. Αντίστοιχα ο οδηγός που ακούει δυνατά μουσική, δεν ακούει άλλους θορύβους του δρόμου που πιθανόν θα προειδοποιούσαν έγκαιρα για την αποφυγή ατυχήματος. Επιπλέον είναι σε «κέφι» αυτό επηρεάζει ανάλογα τις αντιδράσεις του ενόσω οδηγεί. Πολύ περισσότερο αν και οι συνεπιβαίνοντες βρίσκονται σε ανάλογη διάθεση.

Πέραν τούτων μια μερίδα νέων ανθρώπων έχουν περίσσεια οργής την οποία  διοχετεύουν όταν οδηγούν. Σίγουρα ρόλο σ’ αυτό παίζει η έλλειψη οδηγικής παιδείας, γνώσεων αλλά και κατάλληλων πιστών ώστε να «εκτονωθούν» οδηγικά και να συνειδητοποιήσουν πόσο ικανοί είναι με αντίπαλο το χρονόμετρο και όχι με ανυποψίαστους διερχόμενους πολίτες.

MILONA-FITRAKIS
Η πρόεδρος του ΙΟΑΣ, Βάσω Μυλωνά υπογράφει το φάκελο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσία του γενικού γραμματέα Ευτύχη Φυτράκη. 

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχης Φυτράκης έδειξε να γνωρίζει άριστα το θέμα στην τοποθέτησή του. Ο κ. Φυτράκης τόνισε μεταξύ άλλων πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια εκπαίδευσης των νέων που έχουν ήδη υποπέσει σε ποινικά παραπτώματα. Σήμερα στην Αυλώνα, στο Βόλο και αλλού υπάρχουν φυλακές νέων πολιτών ηλικίας από 18 – 21 ετών. Πολλοί εξ’ αυτών έχουν υποπέσει σε τροχαία ατυχήματα/δυστυχήματα και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης όχι μόνο ψυχολογικά.

Εδώ ακριβώς μπαίνει το πλαίσιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, το οποίο έχει την πιστοποίηση, τη γνώση και τους ανθρώπους που απαιτούνται ώστε να γίνει μια επαρκής εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας σ’ αυτούς τους νέους ανθρώπους. Όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη με τους ειδικούς προσομοιωτές και τις βιωματικές εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη του ΙΟΑΣ.

MILONA-PARASKEVOPOULOS

Τόσο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στο ΙΟΑΣ πιστεύουν πως η ενημέρωση των νέων για την οδική ασφάλεια και κυκλοφορία είναι η καλύτερη πρόληψη και τελικά η αποτελεσματικότερη αντεγκληματική πολιτική. Την πεποίθηση αυτή τόνισε με την παρουσία του και ο υπουργός κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Η συμφωνία που υπεγράφη αφορά στο ξεκίνημα συγκεκριμένων δράσεων στα σωφρονιστικά ιδρύματα νέων και ανηλίκων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πως θα αξιοποιηθεί η παραβατικότητα;

Related posts

Dante Giacosa, ο «Αρχιτέκτονας» της Fiat

rularulina_xo0ks4zq

Η Alfa Romeo αποκαλύπτει την Stina Hübinette

rularulina_xo0ks4zq

Η Volkswagen μειώνει τις εκπομπές ρύπων

rularulina_xo0ks4zq