Πόσοι συσχετισμοί και ομοιότητες υπάρχουν στα συστήματα αεράμυνας Ελλάδας και Τουρκίας – Ακολουθεί λεπτομερής ανάλυση
Ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα της αεράμυνας και των δύο πλευρών του Αιγαίου έθεσε το γνωστό περιοδικό Forbes σε άρθρο του με τίτλο: «Οι αντίπαλοι Ελλάδα και Τουρκία αναπτύσσουν αεράμυνα Ισραηλινού τύπου»
Ο Paul Iddon, ανεξάρτητος δημοσιογράφος που επικεντρώνεται στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, ανέλυσε στο Forbes τις δυνατότητες αεράμυνας της χώρας μας και της Τουρκίας εστιάζοντας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομοιότητα.
Η ανάλυση του Forbes ανέφερε ότι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με το Ισραήλ στις 14 Νοεμβρίου για την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, κι αναφέρθηκε ότι «οι προκαταρκτικές πληροφορίες δεν δείχνουν εάν η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ή αν θέλει να αγοράσει υπάρχοντα Ισραηλινά συστήματα». Το περιοδικό ανέφερε ως παράδειγμα την είδηση ότι «η Ελλάδα θα μιμηθεί το Iron Dome του Ισραήλ και άλλα συστήματα».
Σύγκριση Ελλάδας – Τουρκίας
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Forbes, η Ελλάδα και η Τουρκία αναπτύσσουν και οι δύο πολυεπίπεδη εθνική αεράμυνα. Ενώ τα σχεδιαζόμενα συστήματα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, μοιράζονται ένα σημαντικό κοινό – και τα δύο είναι εμπνευσμένα από τις δοκιμασμένες στη μάχη αεράμυνα του Ισραήλ.
Το Forbes σημειώνει ότι Έλληνες αξιωματούχοι αποκάλυψαν στις 14 Νοεμβρίου ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Όπως προαναφέρθηκε, το ρεπορτάζ γράφει, ότι οι προκαταρκτικές αναφορές δεν έχουν επιβεβαιώσει εάν η Ελλάδα θέλει να αναπτύξει από κοινού ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές της ή να αγοράσει υπάρχοντα ισραηλινά συστήματα. Το Reuters, που ανέδειξε την είδηση, ανέφερε ότι αυτές οι άμυνες «πιθανότατα θα μιμούνται το Iron Dome του Ισραήλ και άλλα συστήματα».
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Ελλάδα θέλει ξεκάθαρα παρόμοιες δυνατότητες αεράμυνας με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Iddon. Όλα τα στρώματα της αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ – από το μεγάλου βεληνεκούς Arrow 3, το οποίο αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την ατμόσφαιρα, το μεσαίου βεληνεκούς David’s Sling και το Iron Dome, σχεδιασμένο για την αναχαίτιση μικρών πυραύλων μικρού βεληνεκούς – δοκιμάζονται εναντίον πολυάριθμων απειλών.
Η Γερμανία ενισχύει την αντιπυραυλική της άμυνα και την ευρωπαϊκή άμυνα γενικότερα, με την κοστοβόρα απόκτηση (πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ) του ισραηλινού Arrow 3, που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί ήδη από το 2025. Η Φινλανδία, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και ήταν πάντα επιφυλακτική για τις προθέσεις του Ρώσου γείτονά της , και αγοράζει την “Ασπίδα του Δαβίδ”, το λεγόμενο David’s Sling, για να εκσυγχρονίσει την αεράμυνα της.
Κατά συνέπεια, η απόκτηση από την Ελλάδα του Iron Dome ή άλλων συστημάτων δεν είναι πρωτοφανής για μια ευρωπαϊκή χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει ήδη συνεργαστεί με το Ισραήλ για την ανάπτυξη άμυνας σε drone ενάντια στη γειτονική και αντίπαλη Τουρκία, η οποία διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα εγχώρια οπλοστάσια drones στον κόσμο. Η Ελλάδα διαθέτει ήδη ισραηλινή τεχνολογία anti-drone παρόμοια με το σύστημα Drone Dome του Ισραήλ αλλά τροποποιημένη σύμφωνα με τις ελληνικές προδιαγραφές.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το 2022 ότι η Αθήνα εφάρμοσε μια «πραγματική ομπρέλα ενάντια στα εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» σε στρατηγικά σημαντικά νησιά και τοποθεσίες σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας αυτά τα συστήματα, λέει το Forbes.
Τι μπορεί να πράξει η Αθήνα για την αεράμυνά της
Η Αθήνα μπορεί τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, να επιδιώξει μια παρόμοια ρύθμιση για την ευρύτερη αεράμυνα της. Τα πιο προηγμένα συστήματα στο τρέχον απόθεμά της Ελλάδας είναι το αμερικανικό MIM-104 Patriot μεγάλης εμβέλειας και μεγάλου υψόμετρου και το ρωσικό S-300PMU-1. Μπορεί να αναζητήσει ισραηλινή εξειδίκευση για να βελτιώσει τις δυνατότητες αεράμυνας χαμηλού και μεσαίου ύψους με συστήματα παρόμοια με το Iron Dome και το David’s Sling.
Τι ετοιμάζει η Τουρκία
Ταυτόχρονα, η Τουρκία επιδιώκει επίσης αεράμυνα ισραηλινού τύπου. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία δεν το κάνει με τη βοήθεια του Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες είναι αποξενωμένες λόγω του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα. Παρόλα αυτά, το προγραμματισμένο εθνικό πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας είναι σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένο από το Ισραήλ και το όνομά του επικαλείται ακόμη και τον Σιδερένιο Θόλο.
«Εάν αυτοί (το Ισραήλ) έχουν έναν «Σιδερένιο Θόλο», θα έχουμε έναν «Ατσάλινο Θόλο», δήλωσε ο Ερντογάν στις 29 Οκτωβρίου.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία πιθανότατα θα αναπτύξει την πολυεπίπεδη αεράμυνα της χωρίς ουσιαστική ξένη βοήθεια. Ενώ η Άγκυρα απέκτησε στρατηγικούς πυραύλους αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 Triumf από τη Ρωσία το 2019, δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία και δεν θα παίξουν κανέναν ρόλο στον ενσωματωμένο Steel Dome. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία επίσης δεν απέκτησε ποτέ το σύστημα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βασίστηκε σε εκσυγχρονισμένους πυραύλους MIM-23 Hawk.
Το Forbes αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει σταθερά μια σειρά εγχώριων συστημάτων αεράμυνας. Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη εικάσει ότι τα υπάρχοντα τουρκικά συστήματα ενσωματωμένα μεταξύ τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τρομερό πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας.
Για προστασία από απειλές χαμηλού υψομέτρου, η Τουρκία διαθέτει συστήματα όπως το αντιαεροπορικό πυροβόλο Korkut και το φορητό σύστημα αεράμυνας Sungur, τα οποία η Άγκυρα κατασκεύασε για να αντικαταστήσει το αμερικανικό FIM-92 Stingers.
Ενάντια σε απειλές μεσαίου υψομέτρου έχει το Hisar O 100. Τέλος, για απειλές μεγαλύτερου υψομέτρου, έχει το Siper, το οποίο υποστηρίζει ότι μπορεί να αναχαιτίσει με ακρίβεια στόχους από 62 μίλια μακριά.
Είναι ενδιαφέρον ότι ακριβώς όπως το Ισραήλ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτύξει πολυεπίπεδη αεράμυνα, στον κατασκευαστή πυραύλων Rokestan της Τουρκίας ανατέθηκε να αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας για την Ινδονησία το 2022. Ωστόσο, λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τον τύπο των συστημάτων που θα προμηθεύσει η Άγκυρα στην Τζακάρτα για αυτό το έργο , εκτός από το γεγονός ότι θα είναι ειδικά κατασκευασμένο για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ινδονησιακού στρατού.
Κοινοποιήστε: