22.7 C
Αθήνα
1 Οκτωβρίου 2022
Kliktv.gr
Lifestyle

Πλεύρης: «Αν χρειαστούν μέτρα το φθινόπωρο θα είναι ήπιας μορφής» (photo)

Δείτε σημεία – όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας – από τη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή «Newsroom» του ΣΚΑΪ:

Πανδημία
«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση του κύματος του οποίου υπήρξε. Αυτό το κύμα μας έδωσε πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε νοσηλείες σε απλές κλίνες.
Δεν μας έδωσε χαρακτηριστικά νοσηλειών σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Υπολογίζαμε, μάλιστα, ότι θα είχαμε περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερη χρήση κλινών Εντατικής Θεραπείας. Δεν χρειάστηκε.
Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια άλλη φάση με την πανδημία, με την μάχη μας κατά του κορωνοϊού, διότι πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Έχουμε μεταλλάξεις οι οποίες έχουνε κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο και έχουμε και αντιικά φάρμακα.
Άρα αυτή την στιγμή έχουμε ένα πλήρες μείγμα που μπορούμε να παρέχουμε προστασία στους πολίτες. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα όπως τα είχαμε ζήσει.
Δηλαδή, μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που έχουνε χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης. Όμως, επειδή η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο εγώ σας αναφέρω ποια είναι η πρόθεση μας με βάση και την εικόνα την οποία έχουμε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε και πρωτόκολλα. Αν χρειαστεί και να πάρουμε μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που βλέπουμε αυτή την στιγμή.
Περιμένουμε ότι το φθινόπωρο, λόγω του ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους και αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουνε και κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες.
Η αίσθηση μας, όμως, είναι ότι με τα εργαλεία που έχουμε αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι μέτρα τα οποία θα είναι ήπιας μορφής. Δεν θα είναι μέτρα τα οποία ζήσαμε όλα αυτά τα δυο χρόνια που ουσιαστικά δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Αλλά η επιβολή θα είναι εκεί πέρα που είναι απολύτως απαραίτητο.
Όπως και αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι στα νοσοκομεία, είναι σε κάποιους χώρους μεταφοράς, όπως είναι οι κλειστοί χώροι των πλοίων.
Άρα, η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό ουσιαστικά θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας, να εμβολιαστεί τάχιστα.
Ήδη λέμε αυτή τη στιγμή και το λένε και οι επιστήμονες, κάθε φορά που συζητάμε. Οι ευάλωτες ομάδες και οι ομάδες άνω των 60 θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα».
Εμβόλια
«Η Moderna και η Pfizer είναι σε μία διπλή διαδικασία. Έχουνε εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουνε όμως και ακόμα πιο επικαιροποιημένα, που είναι οι κυρίαρχες υπομεταλλάξεις 4 και 5. Από εκεί και πέρα είναι εγκριτικές διαδικασίες και φάκελοι που πρέπει να κατατεθούνε. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε αυτά τα εμβόλια εντός του έτους».
Εμβόλια ευλογιάς των πιθήκων
«Χθες παραλάβαμε 2.300 δόσεις περίπου, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παραλάβουμε και 100 θεραπείες.
Θεωρούνται ότι είναι επαρκείς βάσει των κρουσμάτων οι οποίες έχουμε και την άλλη εβδομάδα 23 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμού σε συνεννόηση και με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να βγάλει τις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το εμβόλιο».
Σχολεία
«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία.
Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται.
Είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά.
Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών.
Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία.
Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα».

Το Διαβάσαμε Πλεύρης: «Αν χρειαστούν μέτρα το φθινόπωρο θα είναι ήπιας μορφής» (photo)

Related posts

Το Κόκκινο Ποτάμι – Η συνέχεια: Επεισόδιο 1

rularulina_xo0ks4zq

Η πρεμιέρα του Asia Express – Αποχώρησαν οικειοθελώς ο Μαυρίκιος Μαυρικίου και η Ιλάειρα Ζήση (videos)

rularulina_xo0ks4zq

Η ΑΕΚ επέστρεψε στο σπίτι της – Μαγική βραδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια (videos+photo)

rularulina_xo0ks4zq
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com