21.4 C
Αθήνα
23 Σεπτεμβρίου 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Πιο ανθεκτική στα αντισώματα η μετάλλαξη Δέλτα

antisomata metallaksi delta

Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer και AstraZeneca

Λιγότερο ευαίσθητη είναι η μετάλλαξη Δέλτα, συγκριτικά με την Άλφα και άλλες παραλλαγές, στα εξουδετερωτικά αντισώματα που αναπτύσσονται στον οργανισμό όσων εμβολιάστηκαν ή νόσησαν με Covid-19. Αυτό αποδεικνύει νέα διεθνής επιστημονική έρευνα που επιβεβαιώνει την μεγαλύτερη ικανότητα του «ινδικού» στελέχους για ανοσιακή διαφυγή.

Όπως διαπιστώθηκε, η Δέλτα είναι πιο αποτελεσματική στο να μολύνει τα κύτταρα της αναπνευστικής οδού και να αναπαράγεται μέσα σε αυτά. Τα συγκεκριμένα ευρήματα εξηγούν γιατί η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ινδία και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής μικροβιολογίας Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα στα οποία συνέκριναν τη Δέλτα με την Άλφα («βρετανική» παραλλαγή και κυρίαρχη έως πριν λίγους μήνες) και την αρχική στην κινεζική Γουχάν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Δέλτα είναι σχεδόν έξι φορές λιγότερο ευαίσθητη στον ορό του αίματος με αντισώματα από ανθρώπους που προηγουμένως είχαν νοσήσει με Covid-19, καθώς και οκτώ φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού με δύο δόσεις είτε Pfizer/BioNTech είτε AstraZeneca.

Μελέτες που προηγήθηκαν έχουν δείξει ότι η Δέλτα-η οποία αρχικά εντοπίστηκε στο ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα στο τέλος του 2020 και πλέον έχει εξαπλωθεί ευρέως σε περισσότερες από 90 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας των ανεμβολίαστων σε σχέση με την Άλφα. Ακόμα, έχει βρεθεί ότι όλα τα εμβόλια έχουν σχετικά μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της Δέλτα, αν και η προστασία που αυτά παρέχουν- όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις- συνεχίζει να θεωρείται καλή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 130 μολύνσεις υγειονομικών σε τρία νοσοκομεία του Δελχί, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις AstraZeneca. Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα αυτά το εμβόλιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό κατά της Δέλτα σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Ο δρ Ανουράγκ Αγκραγουάλ του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής και Ολοκληρωμένης Βιολογίας της Ινδίας στο Δελχί ανέφερε σχετικά ότι η μόλυνση εμβολιασμένων υγειονομικών από τη Δέλτα τείνει να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα, γι’ αυτό «χρειαζόμαστε επειγόντως να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την ανοσιακή απόκριση έναντι των νέων παραλλαγών μεταξύ των υγειονομικών. Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι τα μέτρα ελέγχου των μολύνσεων είναι ανάγκη να συνεχιστούν ακόμη και στη μετα-εμβολιαστική εποχή».

Διαβάστε ακόμα: EMA: Ξεκινά η αξιολόγηση δεδομένων για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 16 ετών

Το Διαβάσαμε Πιο ανθεκτική στα αντισώματα η μετάλλαξη Δέλτα

Related posts

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 20χρονος Αλγερινός που μαχαίρωσε θανάσιμα συμπατριώτη του

rularulina_xo0ks4zq

Στη Βουλή η τροπολογία για τα δωρεάν 50 GΒ στους νέους που θα κάνουν το εμβόλιο

rularulina_xo0ks4zq

Μπήκε στο νέο του σπίτι και βρήκε ανατριχιαστική κούκλα με σημείωμα που έγραφε “Ελπίζω να έχεις μαχαίρια και να να κοιμάσαι καλά”

rularulina_xo0ks4zq