Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Τεχνολογια
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Survivor
    • Οι Προδότες
    • Θέατρο
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
202 views 3 sec 0 Comment

Περού: Καθαιρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών – «Ανίκανος να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα»

rularulina_xo0ks4zq - 22 Μαρτίου 2025

Κοινοποιήστε:

  • Facebook
  • X
Περού:-Καθαιρέθηκε-ο-υπουργός-Εσωτερικών-–-«Ανίκανος-να-αντιμετωπίσει-το-οργανωμένο-έγκλημα»

Μετά την δολοφονία πασίγνωστου τραγουδιστή, η κυβέρνηση του Περού υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα για έναν μήνα

Το περουβιανό κοινοβούλιο απάλλαξε από τα καθήκοντά του χθες Παρασκευή τον υπουργό Εσωτερικών Χουάν Χοσέ Σαντιβάνιες, ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης, υπό εντεινόμενη πίεση εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσμάτων στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Με 79 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 20 αποχές, το Κογκρέσο κίνησε διαδικασία απομάκρυνσης του υπουργού από τον θώκο του εξαιτίας της «πολιτικής υπευθυνότητάς του και της ανικανότητάς του να αντιμετωπίσει το κύμα ανασφάλειας με το οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα», σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από την ολομέλεια.

Απαιτούνταν 66 ψήφοι για να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Πρόκειται για οδυνηρό για την κυβέρνηση επίλογο μιας εξαιρετικά τεταμένης εβδομάδας, που άρχισε την Κυριακή, με τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή της κούμπια, του Πάουλ Φλόρες. Το συγκρότημά του, ονόματι Armonía 10, είχε αρνηθεί να πληρώσει για «προστασία» κακοποιούς παρότι είχε δεχτεί απειλές θανάτου.

Μετά τον φόνο αυτόν, η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα για έναν μήνα, μέτρο που επιτρέπει την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων για να υποστηρίξουν την αστυνομία στις επιχειρήσεις της εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ψηφοφορία διεξήχθη μερικές ώρες μετά την πορεία διαμαρτυρίας στη Λίμα κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι απαίτησαν η κυβέρνηση να τερματίσει τις εκβιάσεις και τους φόνους.

Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, έχουν καταγραφτεί 459 δολοφονίες στο Περού που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Κατά δημοσιεύματα του περουβιανού Τύπου, αυτός είναι ο πιο βαρύς απολογισμός που καταγράφτηκε ποτέ τις τελευταίες δυο δεκαετίες τουλάχιστον.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να ονομάσει τον διάδοχό του. Ο κ. Σαντιβάνιες βρισκόταν στη θέση 10 μήνες.

Ο απερχόμενος υπουργός, δικηγόρος 47 ετών, επικρινόταν για την εχθρότητά του έναντι της εισαγγελίας, οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Τύπου συλλήβδην.

Βρισκόταν εξάλλου στην καρδιά έρευνας της εισαγγελίας για φερόμενη κατάχρηση εξουσίας, υπόθεση συνδεόμενη με το σκάνδαλο των αδήλωτων πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων της προέδρου, το λεγόμενο Rolex-gate.

Το Περού, όπου αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές τον Απρίλιο του 2026, ζει σε ατμόσφαιρα εντεινόμενης ανασφάλειας, ειδικά από τα μέσα του 2024, όταν εκτελέστηκαν από κακοποιούς τουλάχιστον πέντε οδηγοί που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς τους να πληρώσουν προστασία.

Σύμφωνα με τις αρχές, το οργανωμένο έγκλημα άλλαξε εντελώς πρόσωπο τα τελευταία χρόνια στο Περού, εξαιτίας ιδίως της μεταναστευτικής κρίσης στη Βενεζουέλα, της παρουσίας διακρατικής συμμορίας, της Tren de Aragua, που αρχικά σχηματίστηκε στη χώρα αυτή, καθώς και της μεγάλης αύξησης του λαθρεμπορίου όπλων.

Πηγή

PREVIOUS

Ουκρανία: Πέντε νεκροί από επιθέσεις σε Ζαπορίζια, Σούμι και Ντόνετσκ

NEXT

Μικρός πρίγκιπας, οι φράσεις που μένouν για πάντα στην ψυχή
Related Post
Αναστάτωση-με-νέο-κρούσμα-ευλογιάς-των-προβάτων-στις-Σέρρες
8 Οκτωβρίου 2024
Αναστάτωση με νέο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες
Γρηγόρης-Αρναούτογλου-για-Γιάννη-Πλούταρχο:-«Δεν-θέλω-να-τον-δω»
30 Μαρτίου 2024
Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιάννη Πλούταρχο: «Δεν θέλω να τον δω»
Άγριο-έγκλημα-στην-Αγγλία:-Τον-έκαψε-και-τον-έθαψε
7 Οκτωβρίου 2024
Άγριο έγκλημα στην Αγγλία: Τον έκαψε και τον έθαψε
Σε-απάτησε;-4-κινήσεις-που-ΔΕΝ-πρέπει-να-κάνεις
28 Σεπτεμβρίου 2023
Σε απάτησε; 4 κινήσεις που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved