
Για απλή και διαχειρίσιμη κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βάζουμε στον νου μας χολιγουντιανά σενάρια για τα ηφαίστεια.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, έχει τοποθετηθεί σχετικά με τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η σεισμική ακολουθία παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς μεγέθους άνω των 3.0 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, με μέγιστο μέγεθος τα 5.2 Ρίχτερ.
Ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων ή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου. Επιπλέον, σημείωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι η πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως. Ωστόσο, οι συνεχείς παρατηρήσεις και η εγκατάσταση νέων σεισμολογικών σταθμών στην περιοχή συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου και στην ενημέρωση των πολιτών.
Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, ο κ. Παπαζάχος ορίστηκε εκπρόσωπος των δύο επιτροπών που ασχολούνται με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή:
- Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης
- Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ
Σύμφωνα με τις επιτροπές, συνιστάται η παράταση του κλεισίματος των σχολείων σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2025, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικοί έλεγχοι και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών.
Οι αρχές και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και την προστασία των κατοίκων της περιοχής.
Κοινοποιήστε: