Kliktv.gr
Ελλαδα

“Παγώνουν” τα πρόστιμα 300 ευρώ για τον κορωνοϊό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τη νομιμότητα

ste prostima nomimotita

Μετά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του διοικητικού προστίμου των 300 ευρώ που επιβάλλεται από την ΕΛ.ΑΣ. για την παραβίαση των μέτρων κατά τη διασποράς του κορωνοϊού.

Αφορμή, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο τον περασμένο Νοέμβριο σε βάρος φοιτητών και μελών συλλογικοτήτων στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά έγιναν 6 συλλήψεις, 28 προσαγωγές και επιβλήθηκαν 94 πρόστιμα, καθώς κρίθηκε ότι παραβιάστηκε η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19)», αποφασίστηκε:

-Η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ., και
-Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης.

Οι 46 από τους 94 Θεσσαλονικείς σε βάρος των οποίων επιβλήθηκε πρόστιμο προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ακύρωση των προστίμων, ενώ έκαναν αίτημα εξέτασης του θέματος από το ΣτΕ, με την διαδικασία της πρότυπης δίκης.

Μάλιστα, επικαλέστηκαν ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.

Ακόμα, οι 46 υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ΄ επιταγή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σύμφωνη με:

α)το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,
β)το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας η οποία είναι μία αρχή, βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι,
γ)το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων,
δ)Τον πρόσφατο νόμο 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,
ε)Την από 11.2020 κοινή υπουργική απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» και
στ)Εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε την αρμόδια τριμελή επιτροπή, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν προς στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σε πιλοτική δίκη.

Διαβάστε ακόμα: Εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο της Αθήνας: Τι SMS πρέπει να στείλουμε στο 13033

Το Διαβάσαμε “Παγώνουν” τα πρόστιμα 300 ευρώ για τον κορωνοϊό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τη νομιμότητα

Related posts

Ισχυρός σεισμός στη Θεσσαλία

rularulina_xo0ks4zq

Πάτρα: Έστειλε μήνυμα με κωδικό έξι στο 13033 και βγήκε βόλτα με τον… δεινόσαυρό του [βίντεο]

rularulina_xo0ks4zq

Μόσιαλος: Ποια η επίδραση των εμβολίων κατά της Covid-19 σε εγκύους και νεογέννητα

rularulina_xo0ks4zq