
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο σκηνικό πίεσης στο ήδη φορτισμένο πεδίο δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στον Βολονίμιρ Ζελένσκι κόβοντας τα «φτερά» στο Κίεβο να συνεχίσει τον αγώνα του κατά της ρωσικής εισβολής.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η Ουκρανία μπορεί να διατηρήσει τις επιχειρησιακές της ικανότητες για μερικούς μήνες ακόμα, όμως, αν η αμερικανική υποστήριξη δεν αποκατασταθεί, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Η προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είχε φροντίσει να στείλει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων όπως οι πύραυλοι ATACMS. Αυτά τα οπλικά συστήματα έχουν αποδειχθεί κρίσιμα για την ουκρανική στρατηγική, επιτρέποντας επιθέσεις ακόμα και σε ρωσικά εδάφη.
Οι πιέσεις προς τον Ζελένσκι και η πολιτική ατζέντα Τραμπ
Πέρα από την παύση της βοήθειας, ο Τραμπ φαίνεται να απαιτεί από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να προχωρήσει σε μια δημόσια δήλωση μεταμέλειας για την έντονη αντιπαράθεση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά μια δήλωση μεταμέλειας από τον Ζελένσκι, καθώς και την αποδοχή μιας συμφωνίας για τα ουκρανικά αποθέματα ορυκτών.
Σύμφωνα με αναφορές του BBC, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο μέσα από μια τέτοια κίνηση μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Στενοί συνεργάτες του Τραμπ φέρονται να επιμένουν πως δεν θα υπάρξει συμφωνία αν ο Ζελένσκι δεν αναλάβει την ευθύνη για το πρόσφατο επεισόδιο στον Λευκό Οίκο και δεν δείξει πρόθεση για έναν συμβιβασμό.
Ποιες επιλογές έχει η Ουκρανία;
Η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ θα αρχίσει να γίνεται εμφανής στα πολεμικά μέτωπα μέσα στους επόμενους μήνες, υπογραμμίζουν ειδικοί όπως ο Μαρκ Κάνσιαν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Αν η Ουκρανία χάσει κρίσιμες προμήθειες οπλισμού, μπορεί να βρεθεί σε μια θέση όπου θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί υπό δυσμενείς όρους.
Η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει την Ουκρανία, όμως, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, αδυνατεί να αντικαταστήσει πλήρως την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Παράλληλα, πολιτικές κινήσεις όπως η πρόσφατη επίσκεψη των ηγετών της Βρετανίας και της Γαλλίας στον Τραμπ ίσως αποσκοπούν σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει στάση.
Το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας και η θέση της Ευρώπης
Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί μια κρίσιμη καμπή στις διεθνείς ισορροπίες. Ο Τραμπ εμφανίζεται να επιθυμεί μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία, αλλά η τακτική του συνδυάζει πίεση και πολιτικούς ελιγμούς. Από την άλλη, η Ουκρανία και η Ευρώπη έχουν ελάχιστο χρόνο για να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας και τη συνέχιση της διεθνούς υποστήριξης.
Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή: είτε θα αποδεχθεί τις πιέσεις του Τραμπ, είτε θα αναζητήσει άλλες λύσεις, διακινδυνεύοντας τη στρατιωτική και διπλωματική της θέση στη διεθνή σκηνή.
Κοινοποιήστε: