
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters
Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου για τα ουκρανικά ορυκτά.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές είχε μεταδώσει ότι οι δύο πλευρές σκοπεύουν να υπογράψουν την πολυσυζητημένη συμφωνία, ακόμη και εντός των επομένων ωρών.
Τρεις από αυτές τις πηγές, σύμφωνα πάντα τα το Reuters, ανέφεραν ότι o Αμερικανός πρόεδρος είπε στους συμβούλους του ότι θέλει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας κατά την αποψινή ομιλία του στο Κογκρέσο (σ.σ. ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα), επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι να μπουν οι υπογραφές τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.
Το Λευκός Οίκος διέψευσε το Reuters
Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) ο Λευκός Οίκος με δική του διαρροή στο Fox News υπογραμμίζει πως δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή στο ζήτημα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει εξέλιξη στη συμφωνία, όχι τουλάχιστον τέτοια που να φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο σε θέση να κάνει τόσο επίσημες ανακοινώσεις και μάλιστα στο Κογκρέσο.
Έντονο παρασκήνιο
Η συμφωνία αναμενόταν να υπογραφεί την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψη του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, η οποία όμως ολοκληρώθηκε πρόωρα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν τις τελευταίες ημέρες με ουκρανούς ομολόγους τους σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας, παρά το ναυάγιο της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο, προτρέποντας μάλιστα τους συμβούλους του Ζελένσκι να πείσουν τον Ουκρανό πρόεδρο να ζητήσει δημοσίως «συγγνώμη» από τον Τραμπ, δήλωσε στο Reuters καλά πληροφορημένη πηγή.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Ζελένσκι εμφανίστηκε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» την έκβαση της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι όροι της συμφωνίας έχουν αλλάξει. Το ήδη γνωστό σχέδιο δεν περιελάμβανε ρητές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ενώ έδινε στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στα έσοδα του Κιέβου από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Κοινοποιήστε: