29.2 C
Αθήνα
13 Ιουλίου 2020
Kliktv.gr
Διαφορα

Ούτως η άλλως όλοι κρίνονται…


Δυο μέτρα και δύο σταθμά για δύο εγκλήματα…

Στη Ρόδο δολοφονήθηκε ένα νέο κορίτσι. Φρικώδες και αποτρόπαιο γεγονός, που απασχολεί για μέρες τα Μέσα Ενημέρωσης.

Πρώτο θέμα, ειδικά στα…
σάιτ και στα ηλεκτρονικά μίντια, με απ’ευθείας συνδέσεις, δηλώσεις δικηγόρων, και λογής λεπτομέρειες. Κατανοητό το ενδιαφέρον, αλλά προς τι η πολυήμερη εμμονή των μίντια και η ανάδειξή του σε κορυφαίο θέμα;

Στην Λευκίμμη της Κέρκυρας δολοφονήθηκε ένας 63χρονος  Αλβανός εργάτης που ζει επι 20 χρόνια στην περιοχή, φιλήσυχος και αγαπητός από την  κοινωνία.
Δράστης ένας 44χρονος, που φέρει τατουάζ  με την σβάστικα στο στήθος του και δηλώνει ότι ψηφίζει Χρυσή Αυγή… Δυστυχώς, τα ΜΜΕ αγνόησαν το στυγερό –και πιθανώς ρατσιστικό-αυτό έγκλημα (με εξαίρεση την «Εφημερίδα των Συντακτών»).
Τα ΜΜΕ λειτουργούν με την δική τους λογική, ιεραρχώντας κατά το δοκούν τις ειδήσεις, και κατά τούτο δεν μας πέφτει λόγος. Ούτως η άλλως όλοι κρίνονται…

Ωστόσο, εκείνο που προβάλλει ευδιάκριτο στην συμπεριφορά των ΜΜΕ δεν είναι μόνο ότι λειτούργησαν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ότι υποβάθμισαν εντυπωσιακά ένα ανησυχητικό γεγονός ρατσιστικών διαστάσεων.

Ο τρόπος που προβάλλεται ένα θέμα και ο χρόνος που αφιερώνεται σ΄αυτό λειτουργεί παιδευτικά. Διότι η κοινωνία βλέπει, ακούει, καταλαβαίνει, αξιολογεί και αποδίδει στα γεγονότα το ειδικό βάρος που τους αξίζει, όταν ενημερώνεται εγκύρως και διεξοδικά.

Επομένως, στο μείζον θέμα του ρατσισμού και της δυσανεξίας έναντι ξένων, αλλοδόξων, αλλόθρησκων κ.α. η προβολή του εγκλήματος στην Λευκίμμη, θα έδινε την ευκαιρία να ενισχυθεί η κοινωνική αντιρατσιστική δυναμική.

Και τούτο, διότι ο 63χρονος Αλβανός εργάτης γης ήταν υπόδειγμα ομαλής και γόνιμης ένταξης στην κοινωνία.

Είκοσι χρόνια στην Ελλάδα, με γιούς που παντρεύτηκαν Ελληνίδες, με εγγόνια και με ιδιαίτερα καλή μεταχείριση από την τοπική κοινωνία. «Κύριο Πέτρο» τον αποκαλούσαν οι συγχωριανοί του. Δείγμα εκτίμησης και σεβασμού προς το πρόσωπό του.

Πολλές και έντονες οι αντιδράσεις, με κορυφαία την αντιφασιστική πορεία που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Λευκίμμης.

Ωστόσο , η αναγκαία εγρήγορση και η απερίφραστη καταδίκη δεν πρέπει να οδηγήσουν σε ακραίες εκδηλώσεις που θα οξύνουν το κλίμα. Η κοινωνία κατανοεί που κείται το απεχθές και έχει την δυνατότητα να απομονώσει τους φορείς δυσανεξίας, μίσους και εγκληματικού πρωτογονισμού.

Υ.Γ. Η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον δράστη, ενώ ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ρατσιστικά τα κίνητρα (επιφυλάχτηκε να τα αποκαλύψει εν ευθέτω χρόνω). Τέλος, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ , Κώστας Παυλίδης, δήλωσε ότι «ο Πετρίτ Ζίφλε δολοφονήθηκε από χρυσαυγίτη με σαφή ρατσιστικά κίνητρα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη της Χρυσής Αυγής».


Γιάννης Τριάντης

newpost.gr

Πηγή Ούτως η άλλως όλοι κρίνονται…

Related posts

Τη συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε η Σακελλαροπούλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη

rularulina_xo0ks4zq

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: «Έσβησε» το 5χρονο αγοράκι

rularulina_xo0ks4zq

Πρωτοφανές άδειασμα του Βερολίνου για την «Αγία Σοφία» στην ελληνική κυβέρνηση

rularulina_xo0ks4zq