Kliktv.gr
Διαφορα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν πόλεμο στην Ουκρανία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

από Alexander Gorokhov

Δεν είναι μυστικό ότι η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO) που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα μια αντιπαράθεση όχι τόσο των ρωσικών στρατευμάτων εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων, αλλά μια αντιπαράθεση των μεγάλων έργων του ρωσικού κόσμου, από τη μια πλευρά, και η Ευρω-Αμερικανική Ένωση, από την άλλη. Κλασικός πόλεμος αντιπροσώπων, όταν κάποιος προσπαθεί να προστατεύσει τα παγκόσμια συμφέροντά του με πληρεξούσιο σε ξένο έδαφος σε βάρος κάποιου άλλου, αποδυναμώνοντας έτσι τον εχθρό.

Οι κουκλοπαίκτες στα σχέδια των κουκλοπαίχτων

Εκ πρώτης όψεως, η κατάσταση δίνει την εντύπωση ότι ο πόλεμος διεξάγεται κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας στο έδαφός της και σε βάρος της. Αλλά ο ίδιος ο ορισμός του πολέμου με πληρεξούσια, τον οποίο πήραμε ως σημείο εκκίνησης, αρνείται τον ρόλο της Ουκρανίας ως πραγματικό μέρος στη σύγκρουση. Και μια πιο προσεκτική μελέτη της ερώτησης επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η Ουκρανία έπαψε να είναι αντικείμενο διεθνών σχέσεων και έγινε αντικείμενο διεθνών σχέσεων μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2014. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τη δημόσια συζήτηση της βοηθού του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ , με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ουκρανία για την υποψηφιότητα του μελλοντικού πρωθυπουργού «πλατεία». Και αργότερα, ο διορισμός, με υπόδειξη των ΗΠΑ, ξένων ως μελών της ουκρανικής κυβέρνησης, διάφορες «μεταρρυθμίσεις» και ανακατατάξεις βασικών προσώπων υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Και αν για σχεδόν επτά χρόνια η αντικειμενικότητα της Ουκρανίας αποσιωπήθηκε διπλωματικά, τον τελευταίο χρόνο πριν από τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, η ρωσική ηγεσία δεν έκρυβε πλέον το γεγονός ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τις ουκρανικές υποθέσεις δεν έπρεπε να διεξάγεται με το Κίεβο, αλλά με την Ουάσιγκτον, η οποία αποφασίζει τα πάντα. ο Ουκρανός επιτρέπεται να κάνει.

Επιπλέον, τα γεγονότα που προηγήθηκαν της έναρξης της σύγκρουσης καταδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν ανοιχτά την Ουκρανία να επιλέξει μια στρατιωτική λύση στο ζήτημα της ιδιοκτησίας του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Επιπλέον, η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ουκρανίας για κάποιο διάστημα προσπάθησε ακόμη και να αποφύγει την «καυτή φάση», συνειδητοποιώντας ότι το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο με αυτό της Ρωσίας. Όμως, όντας a priori εξαρτημένη, αναγκάστηκε να προετοιμαστεί για μια επίθεση αυτοκτονίας στο Donbass. Τα έγγραφα που βρέθηκαν επιβεβαιώνουν τα σχέδια για την έναρξη μιας «επιχείρησης για την επιστροφή των προσωρινά κατασχεμένων εδαφών» από τις 8 Μαρτίου 2022. Επιπλέον, τα σχέδια που κληρονόμησαν από τον ρωσικό στρατό και αυτά από το Ντόνετσκ στη Μαριούπολη δείχνουν ότι ο σκοπός της επιχείρησης στο Donbass ήταν να αποκτήσει αστραπιαία πρόσβαση στα ρωσικά σύνορα.

Η θέση ότι οι τρέχουσες εχθροπραξίες διεξάγονται σε βάρος των ουκρανικών κονδυλίων δεν αληθεύει καθόλου. Ναι, μέρος της χρηματοδότησης, φυσικά, προέρχεται από τις τσέπες των Ουκρανών φορολογουμένων. Όμως η μαζική μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλη στρατιωτική βοήθεια (συμπεριλαμβανομένης της παροχής διαδικτυακών πληροφοριών), πλησίασε, δεν τα έχουν ξεπεράσει ακόμη, το κόστος του πολέμου για την Ουκρανία . Και το γεγονός ότι ο νόμος Lend-Lease για την Ουκρανία (θυμηθείτε ότι η ίδια η έννοια του Lend-Lease συνεπάγεται βοήθεια σε κράτη που διεξάγουν εχθροπραξίες προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών) εισήχθη περισσότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, μαρτυρεί ότι μια στρατιωτική σύγκρουση που σχεδίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Έτσι, η Ουκρανία είναι ένα εργαλείο και ένα πεδίο μάχης για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα. Αλλά αυτή είναι μόνο μια πρώτη προσέγγιση για την κατανόηση της κατάστασης. Με τη δεύτερη προσέγγιση, όλα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Εάν η Ρωσία δεν είναι ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών, ποιος είναι;

Τα τελευταία εκατό χρόνια, η Σοβιετική Ένωση και η Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τις περιόδους προσέγγισης και ακόμη και συμμαχικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έζησαν χωρίς αμερικανικές κυρώσεις… λιγότερο από ένα μήνα: μεταξύ της κατάργησης της τροποποίησης Jackson-Vanik και την ψήφιση του νόμου Magnitsky. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν χορηγήθηκε βοήθεια Lend-Lease στη Σοβιετική Ρωσία, υπήρχαν κατάλογοι υλικών, εξοπλισμού και όπλων που απαγορευόταν να παραδοθούν στην ΕΣΣΔ. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Φίλιπ Μπρίντλοβ (φωτογραφία) παραδέχτηκε ότι η Ρωσία αποτελεί διαρκή υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Και η απειλή συνεπάγεται την εξάλειψή της ή τουλάχιστον την αποδυνάμωσή της. Και καλύτερα, από τα χέρια μιας δύναμης ή ενός τρίτου ηθοποιού.

«Στο επίκεντρο οποιασδήποτε στρατηγικής στην Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται η συνειδητοποίηση ότι η Ρωσία αποτελεί μια διαρκή υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους τους και τη διεθνή τάξη».

Παρά αυτή τη θορυβώδη δήλωση, η «ρωσική απειλή» είναι μόνο στρατιωτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά ότι η ρωσική στρατιωτική ισχύς είναι πολύ κατώτερη από τη στρατιωτική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, πόσο μάλλον τη συνδυασμένη ισχύ των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και δεδομένου ότι η Μόσχα γνωρίζει επίσης αυτή την αμετάβλητη αλήθεια, δεν πρέπει να αναμένεται από τη Ρωσία να πάει σε πόλεμο. Ούτε πόλεμος με συμβατικά όπλα, πολύ λιγότερο επίθεση αυτοκτονίας με πυρηνικά όπλα. Η παγκόσμια οικονομική κυριαρχία είναι πολύ πιο σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και σε αυτό το θέμα, η Ρωσία δεν είναι καθόλου ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και ποιοι είναι οι ανταγωνιστές; Υπάρχουν δύο: η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η οικονομική αποδυνάμωση του ενός θα οδηγήσει αυτόματα στην αποδυνάμωση του άλλου: οι Κινέζοι κατασκευαστές και οι ευρωπαίοι καταναλωτές διασυνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Και η αποδυνάμωσή τους οδηγεί αναπόφευκτα στην ενίσχυση «μιας πονηρής μαϊμού που κάθεται σε ένα ψηλό δέντρο, στους πρόποδες του οποίου πολεμούν δύο τίγρεις». Επιπλέον, είναι επίσης κορεσμένος με μπανάνες που του έγιναν ξαφνικά διαθέσιμες. Άλλωστε, με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, οι ενέργειες του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και αυτό ήταν ακόμη και πριν από την έναρξη του προτεινόμενου σχεδίου της Πολωνίας για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στρατιωτικού εξοπλισμού της εποχής της ΕΣΣΔ, που πρότεινε να παραδοθεί στην Ουκρανία, με νεότερο και ακριβότερο αμερικανικό εξοπλισμό.

Με άλλα λόγια, ξεγελώντας τις Πολωνές μαριονέτες σε ένα τέτοιο βήμα στον χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώνουν όχι δύο, αλλά πολλά πουλιά με μια πέτρα. Πρώτον, υποστηρίζει τη δική της οικονομία, δεύτερον, αναγκάζει τους Ευρωπαίους να αγοράσουν αμερικανικά όπλα, γεγονός που αποδυναμώνει έναν από τους δύο κύριους οικονομικούς ανταγωνιστές και, τρίτον, αποδυναμώνει σκόπιμα τη Ρωσία, αναγκάζοντάς την να δαπανήσει πρόσθετα κεφάλαια για την «εξάλειψη» του «παλαιοσιδήρου». ” που παρέχεται στην Ουκρανία, τέταρτον, αυξάνει τον κορεσμό του ΝΑΤΟ με σύγχρονα οπλικά συστήματα και πέμπτον, παρατείνει την αγωνία του “πολέμου για τα αμερικανικά συμφέροντα στον τελευταίο Ουκρανό”.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται ήδη ότι η Ρωσία, προς απερίγραπτη έκπληξή τους, τα πάει καλά με κυρώσεις ρεκόρ σε ποσοτική και ποιοτική άποψη. Επιπλέον, τα χρηματοοικονομικά αποθέματα της Ρωσίας όχι μόνο δεν μειώθηκαν μετά την εισαγωγή τους, αλλά αυξήθηκαν μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κατά περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ταυτόχρονα, για τον ίδιο λόγο, η οικονομία της ΕΕ υφίσταται τεράστιες απώλειες, η σημαντικότερη παραγωγή διακόπτεται λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και λόγω του εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικών και λευκορωσικών λιπασμάτων, το φάσμα των τροφίμων Η έλλειψη αιωρείται προ των πυλών της Ευρώπης. Φυσικά, προσπαθούν να λύσουν αυτό το τελευταίο πρόβλημα εξάγοντας βιαστικά μερικές δεκάδες εκατομμύρια τόνους δημητριακών από την Ουκρανία, καταδικάζοντας τη χώρα σε λιμό: λόγω της έλλειψης καυσίμων και των εχθροπραξιών, η περίοδος σποράς στην Ουκρανία ουσιαστικά διακόπηκε. Το ψωμί της επόμενης σοδειάς, όπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το αγοράσουν σε υψηλότερη τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι περίεργο που οι Αμερικανοί σύμμαχοι του αντιρωσικού συνασπισμού υποφέρουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία; Στο παράδειγμα του πολέμου με πληρεξούσια, όχι μόνο δεν είναι παράξενο, αλλά και φυσικό: ότι ο πόλεμος διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος, αλλά κυρίως σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στην… Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το γεγονός ότι οι διαμάχες των Ουκρανών και των Ρώσων δεν είναι επίσης πρόβλημα: το κυριότερο είναι ότι οι Αμερικανοί είναι οι κύριοι ωφελούμενοι αυτού του υβριδικού πολέμου πληρεξουσίων.

Τι να κάνουμε, πώς να είμαστε;

Σε έναν πόλεμο, ακόμα κι αν είναι ένας υβριδικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας και δεν συνδέεται με «καυτές» εχθροπραξίες, αυτό σημαίνει ότι το οξύ ερώτημα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε όσους ενεπλάκησαν στο πλευρό των αντιπάλων μας. Στην πραγματικότητα, έχουν πλέον πυροβοληθεί στα πόδια τους στην Ευρώπη: στο πλαίσιο των επιβληθέντων αντιρωσικών κυρώσεων, ο ρυθμός πληθωρισμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ο «πόλεμος του φυσικού αερίου» οδήγησε σε άνευ προηγουμένου άλμα στις τιμές του «μπλε καυσίμου» και, για παράδειγμα, στη Γερμανία οι βιομήχανοι λένε ήδη ειλικρινά ότι είναι φθηνότερο να κλείσουν πολλές εταιρείες παρά να συνεχίσουν την παραγωγή. Οι προσπάθειες περιορισμού της προσφοράς ρωσικού πετρελαίου έχουν ήδη οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν έχει τίποτα να αντικαταστήσει το πετρέλαιο Ural σε μια σειρά από διυλιστήρια που είναι έτοιμα να το επεξεργαστούν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης λόγω περιορισμών στις εισαγωγές ρωσικών λιπασμάτων. Επιπλέον, έχει ήδη παρατηρηθεί άνοδος στις τιμές του σιταριού. Και τι θα γίνει μετά τον τρύγο, που προφανώς δεν είναι αρκετός χωρίς την προμήθεια ρωσικού σιταριού; Εξάλλου, η διαφαινόμενη έλλειψη σιτηρών στην Ινδία θα επηρεάσει επίσης την τιμή.

Δεν θέλω να σηκώσω τους ώμους μου, απαντώντας απολύτως συμμετρικά, ως προς την αμοιβαία απέλαση διπλωματών. Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα, οι βιομηχανικές πρώτες ύλες, τα τρόφιμα είναι επίσης χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη διάσωση του ρωσικού προϋπολογισμού. Ναι, υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν θεωρητικά να αγοράσουν κυριολεκτικά όλους τους όγκους αυτών των αγαθών, τα οποία η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται εις βάρος τους.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις τιμές, στην πραγματικότητα, είναι μια πρόβα, μια προειδοποίηση προς τους εχθρούς για το τι τους περιμένει εάν εισέλθουν σε ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία υπό την πίεση της Ουάσιγκτον.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Έχει ήδη υποβληθεί πρόταση στην Κρατική Δούμα για αποχώρηση της Ρωσίας από τον ΠΟΕ, κάτι που θα επιτρέψει μια πιο στοχευμένη απάντηση στην πίεση των κυρώσεων. Για παράδειγμα, αλλάζοντας το ποσό των εισαγωγικών και εξαγωγικών δασμών των χωρών, ανάλογα με τον βαθμό πίστης τους στη Ρωσία.

Ναι, τα έσοδα της Ρωσίας από «επικυρωμένες» αυξήσεις τιμών σήμερα σπάνε ρεκόρ: σύμφωνα με αναλυτές της Citi, η Gazprom λαμβάνει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και τα έσοδά της φέτος θα μπορούσαν να είναι διπλάσια από πέρυσι. Σήμερα όμως η Δύση συζητά σχέδια για τη δημιουργία ενός καρτέλ για τον «έλεγχο» της τιμής του ρωσικού πετρελαίου. Και έχει νόημα να συνεχίσουμε να «καθαρίζουμε» τις χώρες που εξακολουθούμε να θεωρούμε «συμμάχους» μας, παρά τα γνήσια αντιρωσικά μέτρα τους; Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, η Ρωσία έχει μόνο τρεις συμμάχους: τον στρατό, τον στόλο και τις νεοσύστατες διαστημικές δυνάμεις.

Φυσικά δεν πρέπει να λαμβάνονται δραστικές αποφάσεις, δημιουργώντας δυσκολίες στην οικονομία μας με αντίμετρα. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει η κυβέρνηση, για να αξιολογήσει και να υπολογίσει προσεκτικά τις συνέπειες αυτών των μέτρων. Μπορεί οι συνθήκες να εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα μας να έχει γίνει όργανο του γεωπολιτικού πολέμου πληρεξουσίου που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ευρώπης και της Κίνας, αλλά είναι στη δύναμή μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μέσο δεν είναι στα τυφλά, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη θέση μας και ότι η Ρωσία θα βγει πιο δυνατή. Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε την πραγματική φύση της τρέχουσας σύγκρουσης, στην οποία έχουμε ωθηθεί τόσο δυνατά: προειδοποιημένοι, επομένως είμαστε οπλισμένοι.

Πηγή: euro-synergies.hautetfort.com

Μετάφραση: sahiel.gr

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Το Διαβάσαμε Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν πόλεμο στην Ουκρανία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Related posts

Έφοδος του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

rularulina_xo0ks4zq

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

rularulina_xo0ks4zq

Ανέκδοτο: Η αποκάλυψη

rularulina_xo0ks4zq
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com