Klik Web Tv Radio and News
Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Auto-Moto
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογια
  • Διαφορα
    • Survivor
    • Μουσική
    • Θέατρο
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
☰
Kliktv.gr
Home > Συνταγές
336 views 4 secs 0 Comment

Νηστίσιμος μουσακάς με μανιτάρια!

katerina - 4 Μαρτίου 2023

Κοινοποιήστε:

  • Twitter
  • Facebook

Τα μανιτάρια δίνουν μια ξεχωριστή γεύση στο φαγητό και με άνεση υποκαθιστούν τον κιμά που είναι απαραίτητος στην πατροπαράδοτη συνταγή του μουσακά.

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, σε λεπτές φέτες
  • 750γρ. μανιτάρια φρέσκα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι γαλέτα
  • αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα

  • 1¼ λίτρα νερό
  • 2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, κομμένες στα 6
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τις φέτες της μελιτζάνας σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου, για να φύγει η πικρίλα. Τις στραγγίζετε καλά. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας, τις αλείφετε ελάχιστα με λίγο λάδι και τις τοποθετείτε σε μία στρώση σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν δεν χωρέσουν όλες οι φέτες, θα τις ψήσετε τμηματικά.

Βήμα 2

Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου γυρίζοντάς τις ενδιάμεσα για να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε τα μανιτάρια. Σοτάρετε μέχρι να βγάλουν το νερό τους και τις αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να είναι νερουλή. Αφαιρείτε την κανέλα, τη δάφνη και το μπαχάρι.

Βήμα 4

Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας γαλέτα. Στρώνετε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί σε μια στρώση και πασπαλίζετε με δύο κουταλιές της σούπας γαλέτα. Απλώνετε όλη τη γέμιση ομοιόμορφα από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη γαλέτα ακόμα. Στρώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες από πάνω.

Βήμα 5

Για την κρέμα: Βράζετε τις πατάτες στο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά (πρέπει να λιώνουν). Τις περνάτε μαζί με το νερό τους στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πατατόνερο.

Βήμα 6

Ζεσταίνετε το λάδι και όταν κάψει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά συνεχώς μέχρι να πάρει λίγο ξανθό χρώμα (για 5 λεπτά περίπου). Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το πατατόνερο ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζετε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μίγμα καλά και να μοιάζει με μπεσαμέλ. Αν είναι πολύ αραιό, τότε διαλύετε λίγο κορνφλάουρ σε κρύο νερό και προσθέτετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ενσωματώνετε στο τέλος το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 7

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε την κρέμα πάνω από τις μελιτζάνες, πασπαλίζετε την επιφάνεια με γαλέτα και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα αν θέλετε και ψήνετε τον μουσακά στο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα. Τον αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν τον κόψετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Aντωνία Κατή

Πηγή: olivemagazine.gr

PREVIOUS

Φακές γιαχνί με πατάτες και καρότα!

NEXT

Αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα για αρχάριους!
Related Post
29 Ιουνίου 2016
3 Πεντανόστιμα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις χωρίς αλεύρι!
24 Μαρτίου 2023
Πώς να ξαλμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο
29 Μαρτίου 2023
Νηστίσιμα ατομικά σπανακοπιτάκια!
23 Φεβρουαρίου 2023
Μπουρανί Τυρνάβου: η παραδοσιακή συνταγή της Καθαράς Δευτέρας!
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved