Kliktv.gr
Κοσμος

Νεκρός ένας 13χρονος στη διάρκεια αγώνα Muay Thai- Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία

Διάλογο για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχουν παιδιά σε ένα τόσο επικίνδυνο άθλημα έχει πυροδοτήσει ο θάνατος ενός 13χρονου αγοριού στη διάρκεια ενός αγώνα Thai boxing.  

Ο Ανούτσα Κότσανα πέθανε την Δευτέρα από εγκεφαλική αιμορραγία όταν βγήκε νοκ άουτ σε έναν αγώνα που έγινε στα περίχωρα της Μπανγκόγκ το απόγευμα της Κυριακής.  

φδγ  

Το Thai boxing ή Muay Thai, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ένα κοινό πάθος πολλών Ταϊλανδών και εκατομμύρια αγόρια ονειρεύονται μια νίκη στον αγωνιστικό χώρο, που συνοδεύεται από μια ζωή μέσα στα πλούτη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, κάτι το οποίο είναι ταυτόσημο με την επιτυχία και τις διακρίσεις.  

Όμως το άθλημα διέπεται από λιγοστούς κανόνες -παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να συμμετάσχουν σε έναν οργανωμένο αγώνα- γεγονός που τα αφήνει εκτεθειμένα σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη χειρότερα, όπως στην περίπτωση του Ανούτσα, τα φέρνει αντιμέτωπα με τον θάνατο. Οι συντετριμμένοι συγγενείς του αγοριού είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.      

Αλλά οι βουλευτές που ορίζονται από την στρατιωτική κυβέρνηση εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να καταστήσουν αυστηρότερους τους κανονισμούς για την απαγόρευση της συμμετοχής σε αγώνες σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Advertisement: 0:27   Ωστόσο η προσπάθειά τους αυτή συναντά εμπόδια από πολλά μέλη της κοινότητας του αθλήματος.  

«Όσοι είναι 12 με 15 θα πρέπει να καταγραφούν, να έχουν την άδεια των γονέων τους και να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό στους επαγγελματικούς αγώνες», λέει στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής αθλημάτων της Εθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης αναφερόμενος στον προταθέντα νόμο.  

Πλάνα από τον τελευταίο αγώνα του Ανούτσα που αναρτήθηκαν στα social media τον δείχνουν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, να γρονθοκοπείται επανειλημμένα στο κεφάλι προτού καταρρεύσει με το κεφάλι στο στρώμα.    

Ο Σομτσάρτ Τσαροενβατσαραουίτ, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικής Πυγμαχίας της Ταϊλάνδης, λέει ότι οι προταθείσες αλλαγές θα έπλητταν την ζωή περίπου 300.000 παιδιών πυγμάχων κάτω των 15 ετών.   «Ο νέος κανονισμός…θα πλήξει τα παιδιά και τους γονείς τους που κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες μπατ (Σ.τ.Σ: το εθνικό νόμισμα της Ταϊλάνδης) από το Muay Thai, το οποίο είναι εθνικό αγώνισμα», λέει ο Σομτσάρτ.  

Ο ίδιος λέει ότι ο διαιτητής του αγώνα της Κυριακής θα έπρεπε να τον έχει διακόψει όταν ο Ανούτσα έδειχνε ετοιμόρροπος και ο αγώνας δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια της ένωσης.  

Η ένωση θεωρεί, όπως εξηγεί ο ίδιος, ότι η μικρότερη ηλικία για να συμμετάσχουν αγόρια σε οργανωμένους αγώνες θα πρέπει να είναι τα δέκα. Η Τζιραπόρν Λαοταμάτας, μια νευροακτινολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Προηγμένης Διαγνωστικής Απεικόνισης, έχει μελετήσει τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το άθλημα αυτό.  

Η έρευνά της έχει ενισχύσει τις προσπάθειες για την επιβολή αλλαγών αλλά όπως λέει και η ίδια ακόμη και το προτεινόμενο κατώτατο όριο ηλικίας των 12 ετών είναι ένας συμβιβασμός με τον οποίο διαφωνεί.   «Αν μπορούσα να περάσω την δική μου άποψη, το κατώτατο όριο ηλικίας θα ήταν τα 18», λέει αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Muay Thai είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς καθώς και πολιτιστικά σημαντικό.   «Η αλλαγή της νομοθεσίας καθυστερεί επειδή η βιομηχανία βγάζει πολλά χρήματα από τους αγώνες Muay Thai παιδιών. Θέλει πολλά κότσια για να το προωθήσει η κυβέρνηση». 

Πηγή Νεκρός ένας 13χρονος στη διάρκεια αγώνα Muay Thai- Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία

Related posts

Τραβάει το «σχοινί» ο Ερντογάν: Όπως έμαθαν τι εστί Τουρκία στην Κύπρο, έτσι θα το μάθουν και τώρα

rularulina_xo0ks4zq

Ερντογάν: Θα «σπάσουμε τα κεφάλια» των Κούρδων αν δεν αποσυρθούν

rularulina_xo0ks4zq

Χιλιάδες Βρετανοί διαδηλώνουν στο Λονδίνο ζητώντας νέο δημοψήφισμα

rularulina_xo0ks4zq