28.4 C
Αθήνα
9 Αυγούστου 2022
Kliktv.gr
Διαφορα

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Γιατί το νομοσχέδιο εξυγίανσης τους είναι επιεικώς απαράδεκτο»

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μας έφερε το νομοσχέδιο για το ναυπηγείο της Ελευσίνας για διαβούλευση στη διαύγεια μέχρι την 13η Ιουλίου ,προκειμένου στη συνέχεια να το προωθήσει στη βουλή για ψήφιση ,μέσα στο καλοκαίρι ενδεχομένως για να μην το πάρει είδηση κανείς.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ

Ωστόσο πριν προχωρήσω , οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να μας απαντήσει επαρκώς, γιατί δεν γίνεται η χρήση των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα και το υπουργείο κάνει ειδικό νόμο για την ΟΝΕΧ . Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάνε στο δικαστήριο ; Τι φοβούνται ;

Έχουν την δυνατότητα άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο ; Αυτή η πράξη προβλέπεται στο σύνταγμα της χώρας ;

Είναι τόσα πολλά που θα ήθελα να αναλύσω με λεπτομέρεια ,ωστόσο θα μείνω στην ουσία του νομοθετήματος, με μια περίληψη εστιάζοντος στα κύρια σημεία .

Καταρχήν έχουμε την δημιουργία δύο νέων εταιρειών την ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INDUSTRY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ( ΕΜΠΟΡΙΚΗ ) και την ΟΝΕΧ ELEFSIS NAVAL AND MARITIME ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ( ΑΜΥΝΤΙΚΗ ) . Ωστόσο δεν μας αναφέρεται το ανάλογο ποσοστό σε κάθε εταιρεία . Δηλαδή ποιο είναι το ενεργητικό που θα απορροφήσει η κάθε μία ,και ποιο θα είναι τελικά το ποσό που θα μείνει να εκποιηθεί για να ικανοποιήσει τους πιστωτές . Θα μπορούσε κάποιος άλλος επιχειρηματίας να ρίξει όλα τα χρέη σε μία εταιρία και να σώσει την άλλη ; Αυτό είναι νόμιμο ;

Πάμε στο χρέος του Πολεμικού Ναυτικού

Προσέξτε πως θα αποπληρωθεί το χρέος των 142.337.077 € στο Πολεμικό Ναυτικό ( ΠΝ) . Θα πληρωθεί μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων σε χρονικό διάστημα 30 ετών με παρακράτηση ροών μέχρι του ποσού 2% επί της καθαρής αξίας των εγχώριων συμβάσεων έργου που θα αναλάβει η ΑΜΥΝΤΙΚΗ εταιρεία, δηλαδή αν το δημόσιο ( ΠΝ ) της δώσει έργο 7.116.853.850 € .Καθώς και 1% επί της καθαρής αξίας έργου του τμήματος συμβάσεων του εξωτερικού που θα αναληφθούν από την αμυντική ,δηλαδή θα πρέπει να αναλάβει έργο αξίας 14.233.707.700 € . Και αν η οφειλή δεν έχει αποπληρωθεί εντός των 30 χρόνων από την λήξη της περιόδου χάριτος ,το χρέος θα διαγραφεί στο 100%. Αυτός είναι ο μηχανισμός διαγραφής που βρέθηκε για το χρέος του ΠΝ ,για να προσπεράσουν την άρνηση του υπουργού της Εθνικής Άμυνας.

Πάμε στους Εργαζόμενους

Εδώ έχουμε ένα εργατικό πραξικόπημα ! Η παράγραφος 11( α, β, γ, δ, ε) του άρθρου 2 , δείχνει σαφώς τις ξεκάθαρες προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων .Να απολύσει τους εργαζόμενους και να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ενώ τα δεδουλευμένα 27.041.925,10 € και οι αποζημιώσεις που ανέρχονται στα 13.397.421,35 € δεν υφίσταται ένα συγκεκριμένος ορίζοντας των δόσεων ποσοτικά και χρονικά και οι επιστροφές των χρηματικών ποσών συνδέονται με το έργο που θα δώσει το δημόσιο ( ΠΝ ) στα ΝΒΕΕ. Τα δε δεδουλευμένα μετά τις 30/ 9/ 2021 διαγράφονται .Ωστόσο άξιο προσοχής έχει το γεγονός ότι από 1/8/2020 η ΟΝΕΧ είναι ο βασικός μέτοχος, και όμως δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στους εργαζόμενους.

Ελληνικό Δημόσιο

Διαγράφεται ουσιαστικά το 92,5 % των χρεών της εταιρείας προς το δημόσιο και το υπόλοιπο θα το αποπληρώσει σε 25 χρόνια ( 264 δόσεις ,δηλαδή 22 χρόνια συν 3 χρόνια περίοδος χάριτος). Αυτός ο μηχανισμός είναι σύμφωνος με το σύνταγμα της χώρας ;Και αν αυτό δεν θα καταστεί δυνατό θα έχουμε διαγραφεί των χρεών στο 100%.

ΕΦΚΑ

Διαγράφεται ουσιαστικά το 92,3% των χρεών προς το ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια ( 22 χρόνια συν 3 χρόνια περίοδος

χάριτος ). Αυτός ο μηχανισμός είναι σύμφωνος με το σύνταγμα της χώρας ; Ομοίως όπως το προηγούμενο αν αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν.

Πέρα αυτών που μνημόνευσα, θα αναφέρω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που απουσιάζουν από το εν λόγω νομοσχέδιο και το καθιστούν άκαιρο , μη ρεαλιστικό, και τελικά μη βιώσιμο :

1/ Δεν δεσμεύεται εγγράφως η ΟΝΕΧ χρονικά για το ποσό που θα επενδύσει στο ναυπηγείο και αν η επένδυση θα είναι ανεξάρτητη από την ανάθεση των προγραμμάτων του ΠΝ.

2/ Δεν δεσμεύεται εγγράφως η DFC ότι θα επενδύσει στα ΝΒΕΕ και ποιο θα είναι χρονικά το ποσό . Και επιπλέον αν η επένδυση θα είναι ανεξάρτητη από την ανάθεση των προγραμμάτων του ΠΝ.

3/ Δεν δεσμεύεται η ΟΝΕΧ εγγράφως ως προς τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου με συγκεκριμένες δόσεις καθώς και με την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

4/ Δεν δεσμεύεται εγγράφως η Fincantieri ότι θα επενδύσει στα ΝΒΕΕ ανεξάρτητα με ποιες τύπου Κορβέτες θα επιλέξει το ΠΝ.

5/ Δεν υφίσταται προσαρτημένη στο νομοσχέδιο έγγραφη βεβαίωση από τους πιστωτές ότι αποδέχονται τους όρους του νομοσχεδιου .

6/ Δεν δεσμεύεται το ΥΠΕΘΑ ότι θα δώσει έργο στο ΝΒΕΕ εντος συγκεκριμένου χρονικά διαστήματος. Και ποιος εγγυάται ότι τα προγράμματα του ΠΝ δεν θα δοθούν στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά ;

Εν κατακλείδι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κρίνεται κατ’ εμέ λίαν επιεικώς απαράδεκτο ,δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ναυπηγείου της Ελευσίνας , και ούτε κατ’ ελάχιστον του εργαζόμενους. Φοβάμαι ότι αν ψηφιστεί θα επανέλθει το ναυπηγείο μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα στην αρχική προβληματική κατάσταση και επιπλέον θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και χρήματα του δημοσίου για μία ρεαλιστική βιώσιμη κατάσταση που είναι το ζητούμενο.

Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος

Πηγή: militaire.gr

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Το Διαβάσαμε Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Γιατί το νομοσχέδιο εξυγίανσης τους είναι επιεικώς απαράδεκτο»

Related posts

Γερμανία: Αυξάνεται η πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex          

rularulina_xo0ks4zq

Ένοπλο προσωπικό: Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του είναι απαραίτητη

rularulina_xo0ks4zq

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων – Ξεκινούν οι ενστάσεις

rularulina_xo0ks4zq
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com