
Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακαλύφθηκε ένας νέος κορωνοϊός ο οποίος προέρχεται από σκύλους και πιθανώς μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Η ανακάλυψη έγινε στη Μαλαισία το 2018 όταν εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός των σκύλων σε μερικά παιδιά που είχαν νοσηλευθεί με πνευμονία. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο ιός ήταν η αιτία για τη νόσο τους, τότε θα πρόκειται για τον όγδοο κορωνοϊό που ανακαλύπτεται και τον πρώτο κορωνοϊό των σκύλων που μεταδίδεται στους ανθρώπους και τους αρρωσταίνει.
Για την ώρα, σύμφωνα με τους «New York Times» και το «Science», είναι ασαφές εάν ο συγκεκριμένος κορωνοϊός είναι παθογόνος και μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα στο μέλλον. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, προκύπτει η ανάγκη να παρακολουθούνται οι ιοί των ζώων σε συνεχή και πιο ενεργητική βάση από ό,τι έως τώρα.
Σημειώνεται πως οι επιστήμονες γνώριζαν επί δεκαετίες πως οι κορωνοϊοί είναι σε θέση να προκαλέσουν ασθένειες σε σκύλους, όμως δεν υπήρχαν στοιχεία ότι αυτοί οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν στους ανθρώπους και να τους μολύνουν. Πλέον, φαίνεται πως μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», δεν αποδεικνύει προς το παρόν ότι η πνευμονία των παιδιών όντως προκλήθηκε από τον κορωνοϊό των σκύλων. Πάντως, όλα τα παιδιά -τα οποία ανάρρωσαν μετά από μερικές ημέρες- ζούσαν σε αγροτικές ή προαστιακές περιοχές, όπου οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε επαφή με σκύλους και άλλα ζώα.
Συνολικά επτά κορωνοϊοί είναι έως τώρα γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Εκτός από τον SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημική νόσο Covid-19, δύο κορωνοϊοί έχουν προκαλέσει τις σοβαρές νόσους SARS και MERS, ενώ μερικοί άλλοι προκαλούν και κοινά κρυολογήματα. Πολλοί από αυτούς τους ιούς εκτιμάται ότι προέρχονται από νυχτερίδες, από όπου μεταπηδούν στους ανθρώπους άμεσα ή μέσω ενός άλλου ζώου, το οποίο δρα ως ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης.
Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Μαλαισίας ο κορωνοϊός μπορεί να πέρασε άμεσα από έναν σκύλο ή πρώτα σε άλλο ζώο (π.χ. γάτα) και μετά στα παιδιά (στην περίπτωση του πανδημικού κορωνοϊού SARS-CoV-2 δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι σκύλοι τον μεταδίδουν στους ανθρώπους, αλλά τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν από αυτόν).
«Προς το παρόν δεν έχουμε -πράγματι- κανέναν λόγο να πιστέψουμε ότι αυτός ο ιός (σ.σ. που βρέθηκε στη Μαλαισία) πρόκειται να προκαλέσει κάποια πανδημία. Αλλά θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή στην πιθανότητα η μετάδοση των κορωνοϊών από τα ζώα στους ανθρώπους να είναι πολύ, πολύ, πολύ συχνό συμβάν. Και έως τώρα αυτό έχει αγνοηθεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, κτηνίατρος και ιολόγος, δρ Αναστάζια Βλάσοβα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Νομίζω πως όσο περισσότερο ψάχνουμε τόσο περισσότερο θα βρίσκουμε ότι παντού οι κορονοϊοί μεταπηδούν από το ένα είδος στο άλλο», δήλωσε ο ιολόγος Στάνλεϊ Πέρλμαν του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.
Η πλήρης ανάλυση του γονιδιώματος του ιού από τα παιδιά ασθενείς στη Μαλαισία αποκάλυψε ότι ο άγνωστος έως τώρα κορωνοϊός περιέχει ένα «μωσαϊκό» γονιδίων από τέσσερις άλλους κορωνοϊούς που μολύνουν τα ζώα. Γενετικοί ανασυνδυασμοί τέτοιου είδους πάντα ανησυχούν τους επιστήμονες λόγω της πιθανότητας να αναδυθεί κάποιο στέλεχος άκρως μεταδοτικό και στους ανθρώπους.
Όπως σημείωσε ο επιδημιολόγος Λοιμωδών Νόσων δρ Γκρέγκορι Γκρέι του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να δουν πόση εξάπλωση έχει ο εν λόγω των σκύλων και κατά πόσο είναι παρών στο σώμα υγιών ανθρώπων.
Διαβάστε ακόμα: Ιωαννίδης: Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca
Το Διαβάσαμε Νέος κορωνοϊός προέρχεται από σκύλο και πιθανώς μεταδίδεται στον άνθρωπο
Κοινοποιήστε: