
Αλλαγές στο έντυπο Ε3, που υποβάλλεται από περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις για τη φορολογική δήλωση του 2024. Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν νέους κωδικούς για φιλοδωρήματα, αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές και την υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση δαπανών μέσω της πλατφόρμας myDATA της ΑΑΔΕ.
Καταγραφή φιλοδωρημάτων
Από την 1η Νοεμβρίου 2024, τα φιλοδωρήματα θα καταγράφονται σε ειδικό κωδικό στο Ε3. Το μέτρο προβλέπει αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας.
- Οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες μέσω πλατφορμών (π.χ. e-Food, Wolt) μπορούν να δηλώνουν έξτρα αμοιβές έως 300 ευρώ στον κωδικό 037. Ποσά άνω του αφορολόγητου ορίου θεωρούνται πρόσθετα έσοδα και φορολογούνται.
- Για μισθωτούς, τα φιλοδωρήματα ενσωματώνονται αυτόματα στις βεβαιώσεις αποδοχών από τον εργοδότη, χωρίς ανάγκη ξεχωριστής δήλωσης.
Αλλαγές σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις
- Κωδικός 035: Καταχωρούνται ενισχύσεις από φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος για πληγέντες σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα.
- Κωδικός 036: Αφορά αποζημιώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. Τα ποσά δηλώνονται αλλά δεν φορολογούνται.
- Κωδικός 083: Προστέθηκε για τη δήλωση ενισχύσεων που χορηγήθηκαν βάσει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1965, οι οποίες είναι επίσης αφορολόγητες.
Αλλαγές στους κωδικούς εσόδων και εξόδων
Το νέο έντυπο Ε3 θα περιλαμβάνει προσυμπληρωμένους κωδικούς, οι οποίοι όμως φέτος παραμένουν «ξεκλείδωτοι». Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσαρμόσουν τις δηλώσεις τους, αλλά οι αποκλίσεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τα δεδομένα του myDATA. Από το φορολογικό έτος 2025, οι κωδικοί αυτοί θα «κλειδώνουν» αυτόματα.
Παραδείγματα:
- Αν ένας επαγγελματίας εμφανίζει έσοδα 30.000 ευρώ στο myDATA αλλά οι συναλλαγές μέσω POS δείχνουν μεγαλύτερο ποσό, φέτος μπορεί να παρέμβει στη δήλωσή του. Από το 2025, όμως, οι διορθώσεις δεν θα είναι δυνατές.
- Οι δαπάνες θα μεταφέρονται αυτόματα από την πλατφόρμα myDATA χωρίς δυνατότητα τροποποίησης.
Καταργήσεις κωδικών
Οι κωδικοί 016, 017, 018, 023 και 030, που αφορούσαν παλαιότερες φορολογικές απαλλαγές, καταργήθηκαν.
Με τις αλλαγές αυτές, μειώνεται η δυνατότητα αποκλίσεων στις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος, ενώ το φορολογικό σύστημα γίνεται πιο αυτοματοποιημένο και διαφανές.
Κοινοποιήστε: