28.3 C
Αθήνα
19 Σεπτεμβρίου 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Μόσιαλος: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο

mosialos koronoios emvolia

Με ποιον τρόπο θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τους λόγους για τους οποίους αναμένει αύξηση κρουσμάτων το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στους στόχους που επιτελούν τα εμβόλια ενώ επισήμανε ότι θα «τελειώσουμε» με τον κορωνοϊό «μόνο αν αυξηθούν πολύ τα ποσοστά των εμβολιασμένων».

«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά. Δεν θα είναι τόσο μεγάλη η επίπτωση στα ίδια τα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι; Θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς; Θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο με τους ανεμβολίαστους «γιατί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 40% του πληθυσμού θα είναι ακόμα ανεμβολίαστοι».

Αναφερόμενος στο Ισραήλ και το ζήτημα της αύξησης κρουσμάτων παρότι υπάρχει η αίσθηση ότι στη χώρα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι, απάντησε ότι πρόκειται «μία παρεξήγηση».

«Υπάρχει μία αίσθηση ότι είχαν εμβολιαστεί όλοι οι Ισραηλινοί. Στην πραγματικότητα έχει εμβολιαστεί ένα 60% των κατοίκων. Σε κάποιες κοινότητες όπως των υπερορθόδοξων που είναι 1 εκατ., μόνο το 35% έχει εμβολιαστεί εκεί. Στις κοινότητες των Αράβων του Ισραήλ που είναι περίπου 2 εκατ., λιγότερο από το 50%, και σε κλειστές και πολυπληθείς κοινότητες η δυνατότητα και η πιθανότητα διασποράς είναι πολύ μεγάλη», σημείωσε ακόμα.

Επικαλούμενος στοιχεία από το Ισραήλ, σημείωσε ότι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό είναι 13 φορές μεγαλύτερη στους ανεμβολίαστους και υπογράμμισε τους τρεις στόχους που επιτελούν τα εμβόλια.

«Τα εμβόλια επιτελούν τρεις στόχους: Ο πρώτος είναι να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη. Ο δεύτερος, αν κολλήσουμε να περάσουμε τη λοίμωξη σχετικά ήπια κι ο τρίτος είναι να μειώσουν την πιθανότητα διασποράς. Αυτά τα εμβόλια το κάνουν και τα τρία», είπε ο κ. Μόσιαλος.

«Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά με βάση τα στοιχεία από το Ισραήλ από 81% στους άνω στους 80 ετών μέχρι 100% στους κάτω των 30 ετών όσον αφορά την αποτροπή νοσηλειών και σοβαρής νόσησης. Με τα στοιχεία της Δανίας τα ποσοστά αποτελεσματικότητας υπερβαίνουν το 90%. Έχουμε χάσει λίγο σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα, άλλα η αποτελεσματικότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη μίξη εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας με τη μίξη εμβολίων για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Είναι και θεμιτό να γίνει η μίξη με της Pfizer, γιατί η αποτελεσματικότητα αυξάνει».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι έχει αρχίσει ήδη προγραμματισμός για τους πολύ ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους. «Δεν πρέπει να γίνει τρίτη δόση πριν τη συμπλήρωση 8 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης, με εξαίρεση αυτούς που ξεκίνησαν πρώτοι το εμβόλιο Ιανουάριο – Φεβρουάριο», τόνισε.

Σχετικά, δε, με το πότε θα «τελειώσουμε» με τον κορωνοϊό, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτό θα γίνει «μόνο αν αυξηθούν πάρα πολύ τα ποσοστά των εμβολιασμένων».

«Τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Το ερώτημα είναι εάν θα είναι πιο μεταδοτικές. Είναι πιθανόν να γίνει πιο μεταδοτικός ο ιός ή και να υποχωρήσει. Θα τελειώσουμε μόνο αν αυξηθούν πάρα πολύ τα ποσοστά των εμβολιασμένων. Στην Μ. Βρετανία το 78% έχει εμβολιαστεί πλήρως και ακόμα υπάρχει μεγάλη διασπορά γιατί το 22%, δηλαδή 14 – 15 εκατ. είναι ανεμβολίαστοι. Είναι αναμενόμενο να βλέπουμε 30.000 κρούσματα σε 15 εκατ. ανεμβολίαστους», σημείωσε.

Επίσης, ο καθηγητής ανέφερε ότι περιμένει πως μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, «θα έχουν κολλήσει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη μας».

«Το ερώτημα είναι πόσοι από εμάς θα έχουμε κάνει το εμβόλιο. Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν τη νόσο ήπια. Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα ιδιαίτερα στους άνω των 50, προσεγγίζει το 20%, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, να βρεθούν στο νοσοκομείο. Η μεγάλη ανησυχία είναι για τις ομάδες άνω των 50», κατέληξε σχετικά.

Διαβάστε ακόμα: Κεραμέως: Τα πρωτόκολλα σχολείων θα αλλάξουν

Το Διαβάσαμε Μόσιαλος: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο

Related posts

ΠΟΥ: Όχι τρίτη δόση στα υγιή άτομα πριν ξεκινήσουν εμβολιασμοί στις υπανάπτυκτες χώρες

rularulina_xo0ks4zq

ΔΙΜΕΑ: 10.000 ευρώ πρόστιμο και κατάσχεση «μαϊμού» αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων

rularulina_xo0ks4zq

Γερμανικά «Inspire me Award»: H Ελλάδα καλύτερος προορισμός τουρισμού πολυτελείας

rularulina_xo0ks4zq