
Ο Μπαρακάτ Αμπντελσατάρ, δημοσιογράφος και διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας Al-Ahram στην Αθήνα, ανέφερε μεταξύ άλλων στο Newsbomb ότι η Αίγυπτος είναι ένα κράτος με νόμους και Σύνταγμα που απαγορεύουν, για λόγους εθνικής ασφάλειας, την ιδιοκτησία γης στο Σινά – μια περιοχή υψίστης στρατηγικής σημασίας
Το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου για την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, έχει προκαλέσει τριγμούς και στο πολιτικό και διπλωματικό τοπίο.
Τη Δευτέρα στην Αίγυπτο θα βρεθεί ελληνική αντιπροσωπεία και οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί.
Θα τεθεί ζήτημα για τις ευρύτερες ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις;
«Η διαπολιτισμική επικοινωνία και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν», αναφέρει μιλώντας στο Newsbomb ο κ. Μπαρακάτ Αμπντελσατάρ, δημοσιογράφος και διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας Al-Ahram στην Αθήνα.
O ίδιος με την ιδιότητά του ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού καναλιού «Al-Qahera News», του εθνικού ειδησεογραφικού καναλιού της Αιγύπτου, τονίζει ότι «δυστυχώς, παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες να διακινούνται από κάποιους κύκλους παραπλανητικές και υπερβολικές πληροφορίες, που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την υπόθεση της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, αλλά περιπλέκουν την κατάσταση και προκαλούν περιττές εντάσεις».

Ο Μπαρακάτ Αμπντελσατάρ, δημοσιογράφος και διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας Al-Ahram στην Αθήνα
Σύγκριση με το σκάνδαλο του 2005 με τα ακίνητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
«Ορισμένοι, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμότητας, επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στο Αιγυπτιακό κράτος βασισμένοι σε μη ρεαλιστικά αφηγήματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η Αίγυπτος είναι ένα ισχυρό και κυρίαρχο κράτος, με ξεκάθαρους νόμους και Σύνταγμα που απαγορεύουν, για λόγους εθνικής ασφάλειας, την ιδιοκτησία γης στο Σινά – μια περιοχή υψίστης στρατηγικής σημασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το παρελθόν: Στην Ελλάδα είναι γνωστό το προηγούμενο σκάνδαλο: “Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος Α΄ και το σκάνδαλο με τις πωλήσεις ακινήτων”. Το 2005 ενεπλάκη σε σοβαρό σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν πωληθεί ακίνητα τoy Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου σε Ισραηλινούς επενδυτές, σε μια ευαίσθητη περιοχή της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ», υπογραμμίζει στο Newsbomb o Μπαρακάτ Αμπντελσατάρ.
Η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ
Στη συνέχεια αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών και τις απαντήσεις που δόθηκαν μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε.
Ο κ. Αμπντελσατάρ υπενθυμίζει:
«Επαναλαμβάνω, με σεβασμό και νηφαλιότητα, αυτό που έχει ήδη τονιστεί και από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου: Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές περί προσβολής του καθεστώτος της Μονής Αγίας Αικατερίνης, χαρακτηρίζοντάς τες ως εντελώς αβάσιμες.
Όπως δήλωσε, από τη μελέτη του πλήρους κειμένου της πρόσφατης δικαστικής απόφασης προκύπτουν τα εξής σαφή συμπεράσματα:
-Πρώτον, δεν υφίσταται καμία απολύτως παραβίαση ή αλλοίωση της Μονής Αγίας Αικατερίνης, των αρχαιολογικών της χώρων, των ιερών τάφων ή της πνευματικής και θρησκευτικής της αξίας. Αντιθέτως, η εν λόγω απόφαση αποτελεί ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και νομιμοποιείται θεσμικά το καθεστώς της Μονής, με έμφαση στη διατήρηση της ιερότητάς της.
-Δεύτερον, παρότι ορισμένες περιοχές εντός φυσικών αποθεμάτων είχαν αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων με τις τοπικές αρχές, το Δικαστήριο αναγνώρισε τη μοναδική θρησκευτική και πνευματική σημασία της Μονής και διασφάλισε την απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση των θρησκευτικών και πολιτιστικών χώρων από τους μοναχούς.
-Τρίτον, η απόφαση αναφέρεται και σε απομακρυσμένες, ακατοίκητες περιοχές εντός προστατευόμενων φυσικών ζωνών, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τη Μονή και δεν καλύπτονται από έγγραφα ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου, αυτές θεωρούνται κρατική γη.
Ο εκπρόσωπος τόνισε τη σημασία της ακριβούς ενημέρωσης και κάλεσε όλους να αποφύγουν τη διάδοση εσφαλμένων ή πρόωρων συμπερασμάτων πριν από την ενδελεχή μελέτη της απόφασης. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να προστατευθούν οι ιστορικοί, αδελφικοί και διαχρονικοί δεσμοί μεταξύ της Αιγύπτου και της φίλης χώρας Ελλάδας – σχέσεις που χτίστηκαν με σεβασμό και αμοιβαία εκτίμηση επί αιώνες».
Το σαφές μήνυμα
Εν κατακλείδι ο έμπειρος δημοσιογράφος τονίζει:
«Η Αίγυπτος σέβεται απόλυτα την ιστορική και πνευματική αξία της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, αλλά παράλληλα θα διασφαλίζει πάντα την κυριαρχία της και το σεβασμό στο Σύνταγμά της. Ας αφήσουμε λοιπόν τα συναισθηματικά πρωτοσέλιδα και ας επενδύσουμε σε έναν ώριμο και ουσιαστικό διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνέχεια αυτής της ιερής και ιστορικής παρουσίας».
Κοινοποιήστε: