Συμπεριφέρεται η Τουρκία όπως η αρχαία Αθήνα;
Εκτενείς αναφορές γίνονται στα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με την προκλητική απάντηση του Ομέρ Τσελίκ στην επίσκεψη Δένδια στο Καστελόριζο.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP και αναπληρωτής πρόεδρος Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε επίθεση κατά του κ. Δένδια, τον οποίο χαρακτήρισε προβοκάτορα, και με έμμεσο τρόπο επιχείρησε να εμπλακεί σε εσωτερικά ζητήματα της ελληνικής κυβέρνησης.
Με αφορμή αυτήν την νέα τουρκική πρόκληση ο αμυντικός αναλυτής, Δημήτρης Τσαϊλάς, Ναύαρχος ε.α*
έδωσε μια πολύ έξυπνη και αφοπλιστική απάντηση.
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε:
Τι αναζωογονητικός είσαι Θουκυδίδη! Ή, ακριβέστερα, πόσο αναζωογονητικά αθηναϊκό ήταν το ξέσπασμα του Ομέρ Τσελίκ εναντίον του Έλληνα ΥΕΘΑ κου Δένδια. Παράξενο, έτσι δεν είναι, πώς η πολιτική κάνει περίεργες ομοιοκαταληξίες;
Ο Θουκυδίδης είναι ο πρώτος χρονικογράφος του Πελοποννησιακού Πολέμου και αυτόπτης μάρτυρας σε πολλά από τα γεγονότα του πολέμου. Σύμφωνα με τον πατέρα της αφήγησης της ιστορίας, οι Αθηναίοι πολιτικοί είναι ειλικρινείς σχετικά με την εκμεταλλευτική φύση του συστήματος που εποπτεύανε.
Πόσο παράξενο είναι μια συμπαγής δημοκρατική πόλη-κράτος από την ελληνική αρχαιότητα και το εκτεταμένο αυταρχικό κράτος που είναι η σύγχρονη Τουρκία να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο; Όμως, όσο ριζικά διαφέρουν ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση, η κλασική Αθήνα και η σημερινή Τουρκία λειτουργούν με παρόμοιες αρχές στη διεθνή σφαίρα.
Αυτές οι σκληρές διαπιστώσεις πηγάζουν από την πεποίθηση ότι ο νόμος και η δικαιοσύνη δεν προχωρούν περισσότερο απ’ ό,τι τα όπλα μπορούν να τους οδηγήσουν. Βρίσκουν την πιο ξεκάθαρη έκφρασή τους στον «Διάλογο των Μηλίων», όπου η Αθήνα κάνει σε έναν πιο αδύναμο γείτονα μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί – να ενταχθεί στην αθηναϊκή αυτοκρατορία ή να πεθάνει – στη συνέχεια έχει μια σκληρή μοίρα όταν ο γείτονας αρνείται. Ο Διάλογος των Μηλίων δεν είναι απλώς ένα ιστορικό επεισόδιο. Είναι μια παραβολή για τις συνέπειες μιας πολύ μονόπλευρης αναντιστοιχίας ισχύος ενάντια σε έναν ανήθικο εχθρό.
Μια Τουρκία με αθηναϊκές κλίσεις θα ήταν μια δεσπόζουσα Τουρκία, ικανή να εκφοβίσει τους γείτονες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τουρκική διπλωματική, οικονομική ή στρατιωτική ισχύ.
Για την απαράδεκτη δήλωση που εμφανίζει τον Ομέρ Τσελίκ ως έναν τενόρο του Περικλή, μην κοιτάξετε πέρα από τον Ερντογάν, ο οποίος επαναλαμβάνει: «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και άλλες χώρες είναι μικρές χώρες και αυτό είναι απλώς γεγονός. Διάγουμε τον αιώνα της Τουρκίας».
Είμαστε μεγάλοι, εσείς είστε μικροί—συνηθίστε το. Λάβετε υπόψη, μεσογειακές χώρες, δεν πρόκειται να θησαυρίσετε από τα δικαιώματά σας σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας
*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.
Κοινοποιήστε: