16.1 C
Αθήνα
25 Οκτωβρίου 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Κορωνοϊός: Το μητρικό γάλα γυναικών που νόσησαν περιέχει αντισώματα για μέχρι και 10 μήνες

mitriko gala antisomata

«Θα ήταν μία απίστευτη θεραπεία επειδή το εκκρινόμενο IgA εκδηλώνεται στις περιοχές με βλεννογόνο, όπως το επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, όπου εκεί επιβιώνει και λειτουργεί πολύ καλά»

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που θηλάζουν και είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, συνεχίζουν να εκκρίνουν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του ιού στο μητρικό γάλα τους για πολλούς μήνες μετά.

Εκτός από το γεγονός ότι έτσι προστατεύεται το μωρό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοια αντισώματα, τα οποία περνούν μέσω του γάλακτος, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπων με βαριάς μορφής κορωνοϊό, αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.

Αν και τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, περίπου το ένα στο δέκα μωρά έως ενός έτους θα χρειαστεί νοσηλεία, εάν μολυνθούν.

«Αυτός είναι ο πληθυσμός που θηλάζει, συνεπώς αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία -και θα συνεχίσει να είναι για καιρό- το να ξέρουμε εάν υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, πόσο καιρό θα προστατεύουν μετά τη λοίμωξη ή κατά πόσο το εμβόλιο πρόκειται να παράσχει στο μωρό την καλύτερη προστασία αντισωμάτων», ανέφερε μιλωντας στη βρετανική «Γκάρντιαν» η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Πάουελ του Νοσοκομείου του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης.

Τα αντισώματα στο μητρικό γάλα είναι κάπως διαφορετικά από τα αντισώματα IgG που κυριαρχούν στο αίμα και πυροδοτούνται από τον εμβολιασμό, μολονότι μερικά από τα τελευταία επίσης εκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Το βασικό αντίσωμα του μητρικού γάλακτος είναι το IgA, που βοηθά να μπλοκάρει την είσοδο ιών και βακτηρίων στο σώμα του μωρού, ιδίως μέσω της αναπνευστικής και πεπτικής οδού.

Προηγουμένως είχαν ανιχνεύσει αντισώματα κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα και άλλοι επιστήμονες αλλά ήταν ασαφές για πόσο καιρό παρέμεναν σε αυτό και ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον ιό. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από το μητρικό γάλα 75 γυναικών που είχαν αναρρώσει μετά από λοίμωξη Covid-19 και βρήκαν ότι σχεδόν εννέα στα δέκα (88%) περιείχαν αντισώματα IgA, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ικανά να μπλοκάρουν τη λοίμωξη.

Μετά από περισσότερη ανάλυση διαπίστωσαν ότι οι θηλάζουσες γυναίκες απελευθέρωναν τέτοια αντισώματα στο μητρικό γάλα για διάστημα έως δέκα μηνών μετά την αρχική λοίμωξή τους. «Αυτό σημαίνει ότι εάν μία μητέρα συνεχίζει να θηλάζει, θα βγάζει ακόμη αυτά τα αντισώματα στο γάλα της», ανέφερε η δρ Πάουελ, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε επιστημονικό συμπόσιο για τον θηλασμό.

Όπως είπε, τα αντισώματα IgA του μητρικού γάλακτος θα μπορούσαν να ωφελήσουν και ενήλικες με σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό. «Θα ήταν μία απίστευτη θεραπεία επειδή το εκκρινόμενο IgA εκδηλώνεται στις περιοχές με βλεννογόνο, όπως το επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, όπου εκεί επιβιώνει και λειτουργεί πολύ καλά», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «εάν (το αντίσωμα) χρησιμοποιηθεί σε μία θεραπεία τύπου νεφελοποιητή, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στη διάρκεια του χρονικού “παραθύρου”, όταν κάποιος έχει αρρωστήσει αρκετά, χωρίς όμως ακόμη να έχει φθάσει σε σημείο να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ».

Ακόμα, οι ερευνητές μελέτησαν τη μεταφορά αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα 50 γυναικών που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson. Αντισώματα IgG κατά του ιού εμφάνισαν όλες όσες είχαν κάνει εμβόλιο Moderna, το 87% που έκαναν Pfizer και το 38% όσων έκαναν J&J.

Τα αντίστοιχα ποσοστά γυναικών με τα άλλα αντισώματα IgA στο μητρικό γάλα μετά τον εμβολιασμό ήταν Moderna 71%, Pfizer 51% και J&J 23%, ακόμη μία ένδειξη για την ελαφρώς μεγαλύτερη ανοσιακή ανταπόκριση που προκαλείται με το εμβόλιο της Moderna.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται η ανοσιακή απόκριση στο μητρικό γάλα μετά από εμβόλιο AstraZeneca.

Διαβάστε ακόμα: “Έφυγε” ο καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Κωνσταντάρας – Ήταν πλήρως εμβολιασμένος

 

Το Διαβάσαμε Κορωνοϊός: Το μητρικό γάλα γυναικών που νόσησαν περιέχει αντισώματα για μέχρι και 10 μήνες

Related posts

Καταδίωξη Πέραμα – Ιατροδικαστής: Δύο διαμπερή τραύματα έφερε ο 20χρονος που σκοτώθηκε

rularulina_xo0ks4zq

Τσίπρας: Η απώλειά της Φώφης Γεννηματά αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

rularulina_xo0ks4zq

Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης

rularulina_xo0ks4zq
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com