Kliktv.gr
Lifestyle

Κικίλιας: «Τα εμβόλια θα επαρκούν για όλους» – Το μήνυμα του Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (video)

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας από τον Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση μετείχε με μήνυμά του ο Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Hans Kluge.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας είπε για τα εμβόλια:
«Η χώρα δίνει τη μάχη της, η Ευρώπη δίνει τη μάχη της, ο πλανήτης δίνει τη μάχη του. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας.
Σύσσωμη η ευρωπαϊκή οικογένεια, όλα τα κράτη-μέλη κάνουν για πρώτη φορά μια κοινή προσπάθεια προμήθειας εμβολίων και εμβολιασμού. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και πολύ σημαντικό.
Ο ανάλογος του FDA Ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου και ταυτοποίησης φαρμάκων και εμβολίων – ο EMA – βρίσκεται ήδη στη διαδικασία έγκρισης των δύο πρώτων εμβολίων. Θα ακολουθήσουν και άλλα.
Σας δηλώνω ότι με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός έχει να κάνει με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάθε μήνα. Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους.
Ζητώ από όλους να συνδράμουν στην προσπάθεια, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία θα ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες και με την οποία πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα που μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει τη δυνατότητα να ξανακινηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να κινηθούμε στην αγορά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Θα ήθελα να κλείσω, μιλώντας για τους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή αυτού του παγκοσμίου πολέμου, που ζουν καθημερινά με τις επιπτώσεις του.
Είναι οι γιατροί μας, είναι οι νοσηλευτές μας, είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τους έχουμε χειροκροτήσει όλοι οι Έλληνες, τους εμπιστευόμαστε καθημερινά τις ζωές μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους δώσουμε «ασπίδα προστασίας». Αυτοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα εμβολιαστούν πρώτοι από όλους, οι επαγγελματίες υγείας. Αυτοί θα κρατήσουν την κοινωνία ζωντανή και όρθια. Θα τους δώσουμε τη δύναμη της ελπίδας, θα τους δώσουμε δύναμη να μας κρατήσουν όλους όρθιους. Μαζί με αυτούς θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες, σε πρώτο χρόνο σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές.
Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί. Μην πιστεύετε στα fake news. Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται και έχει ως σκοπό να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να μείνουν όρθιοι, να αντέξουν.
Αντέξαμε μέχρι τώρα, τα καταφέραμε. Θέλω να σας ζητήσω να πάμε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Όλοι αυτοί οι φορείς που προανήγγειλα, θα ενημερώσουν επιστημονικά για τα θέματα του εμβολίου και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι ασφαλή και θα μας δώσουν την δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.»
Το μήνυμα του Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Hans Kluge:
«Φέτος, όλοι αντιμετωπίσαμε μια νέα πρόκληση, που έχει κλονίσει τον τρόπο ζωής μας. Καμία κοινότητα δεν έμεινε αλώβητη, αλλά κάποιες μπόρεσαν να διατηρήσουν τα κρούσματα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για μια πρόκληση που μπορεί να ξεπεραστεί εάν κάνουμε τις σωστές επιλογές. Ο ρόλος που παίζετε στην κοινότητα, ο καθένας από εσάς, θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία της COVID-19 – εάν θα δούμε ένα άγριο τρίτο κύμα ή εάν θα αντέξουμε και θα κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο.
Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε και να διατηρούμε όλοι τη φυσική απόσταση, να φοράμε μάσκα όπως συνιστάται, να καθαρίζουμε τα χέρια μας, να βήχουμε ή να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα ή στο μαντίλι μας, να μένουμε στο σπίτι όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία, να αερίζουμε πολύ καλά τους χώρους και να αποφεύγουμε τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους: τα πλήθη, τη στενή επαφή και τους κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό. Ο ιός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τεράστιο κακό, εκτός εάν κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του.
Μέρος της λύσης είναι ο εμβολιασμός. Με 200 υποψήφια εμβόλια COVID-19 υπό ανάπτυξη, η προοπτική είναι λαμπρή. Ζείτε στην Ελλάδα, συνεπώς καταλαβαίνετε πλήρως τα οφέλη της υψηλής κάλυψης εμβολιασμού.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων ιλαράς. Η Ελλάδα κατέγραψε μηδενικά κρούσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η συντριπτικά μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού προστατεύεται τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο κοινοτήτων, μέσω ενός καλά διαχειριζόμενου εθνικού προγράμματος εμβολιασμού. Ως πληθυσμός, εσείς, οι πολίτες της Ελλάδας καταλαβαίνετε ότι ο εμβολιασμός κατά ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, είναι δικαίωμα και ευθύνη. Και γνωρίζετε πως τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή.
Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος για αυτά τις θέτει σε κίνδυνο. Δεν είναι ασυνήθιστο να ανησυχεί κανείς για τον εμβολιασμό. Είναι κατανοητό. Είναι επίσης αναμενόμενο, ιδίως στις τρέχουσες συνθήκες στις οποίες πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με το ποια εμβόλια θα εγκριθούν τελικά, πότε θα είναι διαθέσιμα και ποιες θα είναι οι πιθανές παρενέργειες, εάν υπάρχουν.
Η λήψη του εμβολίου θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είναι ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και συμμόρφωσης στις συστάσεις για τη Δημόσια Υγεία, θα προσφέρει την καλύτερη προστασία για τον εαυτό σας και θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τους άλλους.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα και την Ε.Ε., εφαρμόζονται όλες οι τυπικές εθνικές ρυθμιστικές διαδικασίες και ο Π.Ο.Υ. αξιολογεί όλα τα υποψήφια εμβόλια COVID-19, καθώς ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα αξιολογούνται διεξοδικά και πληρούνται όλες οι στάνταρ απαιτήσεις ασφαλείας, προτού εγκριθεί ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια με τα οποία εμβολιάζουμε πάνω από το 95% των παιδιών μας με σκοπό την προστασία από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα λαμβάνουν έγκριση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η εμπιστοσύνη σας στο εμβόλιο για τον COVID-19 και στις υπηρεσίες Υγείας που θα το παρέχουν, θα είναι ζωτικής σημασίας. Σας καλώ να αναζητήσετε αξιόπιστες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μην γίνεστε μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης.
Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο για την έναρξη εμβολιασμού κατά της COVID-19. Έχει γίνει πολλή δουλειά, έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η χώρα έχει καταβάλει σπουδαία προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι τα περιορισμένα εμβόλια διανέμονται με δίκαιο, ηθικό και διαφανή τρόπο. Τώρα το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε δράση.
Ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ήρθε στην Κοπεγχάγη τον Οκτώβριο για να γνωρίσει και να συμβουλευτεί άμεσα τους ειδικούς μας. Ας διατηρήσουμε τη συνεργασία μας ισχυρή κι ας την ισχυροποιήσουμε περαιτέρω, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον εμβολιασμό. Μαζί μπορούμε να πολεμήσουμε και να νικήσουμε την πανδημία!
Τέλος, εύχομαι ολόψυχα σε όλους εσάς, τους Έλληνες φίλους, καλά Χριστούγεννα. Το μεγαλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας φέτος, μπορεί να είναι το να ενεργήσετε υπεύθυνα: σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσης, υποστηρίζοντας το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και, τελικά, σώζοντας ζωές. Ευχαριστώ πολύ!»
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_GJjLIBIwQk]

Το Διαβάσαμε Κικίλιας: «Τα εμβόλια θα επαρκούν για όλους» – Το μήνυμα του Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (video)

Related posts

Γιώργος Γεροντιδάκης για τους «άντρες παλιάς κοπής»: «Η βλακεία είναι ανίκητη» (video)

rularulina_xo0ks4zq

«Ενώπιος Ενωπίω»: Ο Νίκος Χατζηνικολάου υποδέχεται τον Γιώργο Κωνσταντίνου (trailer+photo)

rularulina_xo0ks4zq

Κικίλιας, Σχοινάς και Αρκουμανέας επισκέφθηκαν τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ (video)

rularulina_xo0ks4zq