
Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, καθώς η δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη, σε συνδυασμό με τα μαζικά συλλαλητήρια της Παρασκευής, πυροδοτεί έντονες εξελίξεις.
Από σήμερα, Τρίτη, ξεκινά μια ιδιαίτερα φορτισμένη κοινοβουλευτική εβδομάδα. Μετά τις 9:00 το πρωί, μόλις ολοκληρωθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η πρόταση, που προήλθε από το ΠΑΣΟΚ, αφορά τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου σχετικά με τις παρεμβάσεις στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει τη θετική της στάση απέναντι στην πρόταση, διευκρινίζοντας ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά στηρίζει τη διαδικασία προκειμένου να διαλευκανθεί η αλήθεια. Με τη σύμπλευση των περισσότερων κοινοβουλευτικών δυνάμεων, η πρόταση φαίνεται πως θα εγκριθεί, οδηγώντας στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όλοι οι βουλευτές δύνανται να ψηφίσουν, εκτός του προσώπου που αφορά η έρευνα – εν προκειμένω, ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο ίδιος αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ παρόντες θα είναι και οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Γιώργος Φλωρίδης.
Με την ολοκλήρωση της μυστικής ψηφοφορίας, τα κόμματα θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους στην επιτροπή. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως θα διαδραματίσουν η Μιλένα Αποστολάκη, η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Γιώργος Μουλκιώτης.
Η πρόταση δυσπιστίας στο προσκήνιο
Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την τραγωδία στα Τέμπη, έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ωστόσο, την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό των 50 βουλευτών, η κίνηση αυτή προϋποθέτει τη στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το βράδυ της Δευτέρας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονταν το τελικό κείμενο της πρότασης, ενώ διατηρούσαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την εξεύρεση μιας προοδευτικής πολιτικής διεξόδου. Αντίστοιχα, η Νέα Αριστερά τονίζει την ανάγκη να κατατεθεί ένα κοινό κείμενο που θα υπογράφεται από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Πιθανές καθυστερήσεις λόγω της πρότασης δυσπιστίας
Ένα ανοιχτό ερώτημα παραμένει εάν η προγραμματισμένη συζήτηση της Τετάρτης θα διεξαχθεί κανονικά ή αν θα ανασταλεί λόγω της πρότασης δυσπιστίας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η σχετική συζήτηση ξεκινά δύο ημέρες μετά την κατάθεσή της, εκτός εάν η κυβέρνηση ζητήσει την άμεση έναρξή της. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις ημέρες.
Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης, αν και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναβολή έως 48 ώρες. Για να γίνει δεκτή η πρόταση, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, γεγονός που θέτει υψηλά τον πήχη για την αντιπολίτευση.
Η εβδομάδα αυτή προμηνύεται εξαιρετικά κρίσιμη για τις πολιτικές ισορροπίες, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες τόσο στη Βουλή όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.
Κοινοποιήστε: