Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογία μπορεί να επηρεάσει την καρδιά μας. Μελέτη Ιρλανδών επιστημόνων δείχνει πως το αίσθημα της ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychology.
Φυσικά, η ευγνωμοσύνη έχει ισχυρή θετική επιρροή και στην ψυχική ευημερία, αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και χαρίζοντας αισιοδοξία.
Αλλά τώρα, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Maynooth, λένε ότι η ευεργετική της δράση αντικατοπτρίζεται και στη σωματική υγεία.
Ευγνωμοσύνη και καρδιά
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα πράγματα που είχαν στη ζωή τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τα επόμενα 4 έως 9 χρόνια.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο προετοιμασμένοι για αγχωτικές καταστάσεις είναι συνήθως αυτοί που είναι και πιο ευγνώμονες για τη ζωή.
Επιπλέον, εξηγούν ότι τα ήρεμα άτομα έχουν συνήθως πιο υγιή ζωή, είναι πιο πιθανό να γυμνάζονται, να τρέφονται σωστά και να ενδιαφέρονται για την υγεία τους και άρα έχουν δυνητικά λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 912 άτομα στις ΗΠΑ με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 των συμμετεχόντων είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και σχεδόν 1 στους 10 διαβήτη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα ισχύουν ακόμη και αν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το κάπνισμα.
Ένα «ευχαριστώ» ίσως παίζει σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία της καρδιάς
Πώς θα εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη
Ακριβώς όπως συμβαίνει με τους μυς, όταν εξασκείτε την ευγνωμοσύνη σας συχνά, είναι πιο πιθανό να δείτε και αποτελέσματα.
Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το άγχος και το στρες μακριά.
Ωστόσο, αν δεν είστε έτοιμοι για μια τέτοιου είδους δέσμευση, μπορείτε σιγά-σιγά να αρχίσετε να προσδιορίζετε πράγματα που μπορεί να θεωρείτε δεδομένα και στη συνέχεια, να αφιερώστε λίγο χρόνο για να τους δώσετε περισσότερη προσοχή.
Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη ακόμη και μικρά, καθημερινά πράγματα που σας δίνουν ευχαρίστηση, ακόμη κι αν φαίνονται κοινά ή ασήμαντα, όπως το ζεστό φαγητό στο τραπέζι σας ή η στέγη πάνω από το κεφάλι σας.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πώς θα ήταν η ζωή μου εάν αύριο μου έλειπε π.χ. το αμάξι μου;
Παρατηρήστε, επίσης, τις μικρές πράξεις καλοσύνης γύρω σας, όπως το γεγονός ότι κάποιος σας παραχώρησε τη σειρά του στο σουπερμάρκετ ή ότι η φίλη σας σάς έστειλε μήνυμα για να σας πει καλή επιτυχία για μια παρουσίαση που έχετε στη δουλειά.
Στην πραγματικότητα, οι λίστες ευγνωμοσύνης είναι ατελείωτες και το μαγικό είναι πως πάντα έχετε κάτι ακόμα να συμπληρώσετε.
Πηγή
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: