Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 222 ανθρώπους μόνο στη Βαλένθια
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν πέθαναν — δολοφονήθηκαν», σχεδόν 100.000 άνθρωποι κατέβηκαν για ακόμη μια φορά χθες Σάββατο στους δρόμους στη Βαλένθια, για να καταγγείλουν τη διαχείριση από τις αρχές των πολύνεκρων και καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τον τόπο τους στα τέλη του Οκτωβρίου.
Πίσω από πελώριο πανό με το σύνθημα «Μαθόν, παραιτήσου», που αναφερόταν στον δεξιό πρόεδρο της αυτονομίας (νομαρχίας) της Βαλένθιας, τον Κάρλος Μαθόν, «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Η αμέλειά σου είναι η καταστροφή μας» ή ακόμη «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», διάβαζε κανείς σε πανό στη διαδήλωση, στην οποία κάλεσαν τοπικές συλλογικότητες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην περιοχή που υπέστη μακράν το βαρύτερο χτύπημα από τις σαρωτικές πλημμύρες της 29ης Οκτωβρίου, που άφησαν πίσω 230 νεκρούς.
Την 9η Νοεμβρίου, κάπου 130.000 πολίτες είχαν ήδη διαδηλώσει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, απαιτώντας την παραίτηση του κ. Μαθόν και καταγγέλλοντας τη διαχείριση της κατάστασης από την κεντρική κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
«Τι πήγε λάθος; (Έφταιγε) η ανικανότητα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, υπάρχουν πολλοί ανίκανοι που συνεχίζουμε να πληρώνουμε», δήλωσε η Ρακέλ Φεράντις, 55χρονη καθηγήτρια από την Παϊπόρτα, το επίκεντρο της καταστροφής.
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 222 ανθρώπους μόνο στη Βαλένθια, ενώ άλλοι τέσσερις εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, χωρίς να λογαριάζονται οι υλικές ζημιές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η Μαριμπέλ Περάλτα, 62χρονη εκπαιδευτικός από τη Βαλένθια, κράταγε πλακάτ εναντίον του προέδρου των τοπικών αρχών. «Είμαι απόλυτα αγανακτισμένη», είπε. «Ο κόσμος που τα έχασε όλα, δείτε πώς ζει. Ο κόσμος που έχασε το βιός του, δείτε πώς ζει. Η βοήθεια δεν έρχεται».
Είχε συμμετάσχει επίσης στη διαδήλωση της 9ης Νοεμβρίου.
«Οι πολιτικοί δολοφονούν τον λαό», διάβαζε κανείς σε άλλο πλακάτ στη διαδήλωση, που ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.
Στην Ισπανία, χώρα με ιδιαίτερα αποκεντρωμένη δημόσια διοίκηση, η διαχείριση καταστροφών είναι αρμοδιότητα των αυτονομιών (νομαρχιών), πάντως η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει μέσα και πόρους κι ακόμη και να αναλαμβάνει εκείνη την ευθύνη, σε ακραίες περιπτώσεις.
Οι πληγέντες κατηγορούν τις τοπικές αρχές πως δεν προειδοποίησαν τους κατοίκους έγκαιρα για τον κίνδυνο προτού αρχίσουν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Καθυστέρησαν εξάλλου να στείλουν βοήθεια σε πάνω από 70 κοινότητες.
«Αν ο κόσμος είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα (…) δεν θα γινόταν όλο αυτό. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες», έκρινε ο Χουάν Κάρλος Ρίμπας, 58χρονος δημόσιος υπάλληλος, που ζει περίπου 50 χιλιόμετρα νότια από τη Βαλένθια.
Στις 20:11, οι διαδηλωτές έβαλαν τα κινητά τηλέφωνά τους να παίξουν ήχο συναγερμού, φωνάζοντας «δολοφόνοι, δολοφόνοι!». Αυτή ακριβώς ήταν η ώρα που οι τοπικές αρχές στη Βαλένθια έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους, 12 και πλέον ώρες μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικων φαινομένων της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, ενώ είχαν ήδη πλημμυρίσει αρκετές περιοχές.
Προχθές Παρασκευή το βράδυ, έναν μήνα μετά τις πλημμύρες, έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές από τις κοινότητες που επλήγησαν, κατόπιν παρότρυνσης τοπικών οργανώσεων, συνδικάτων και συλλογικοτήτων.
«Η καταστροφή είναι τεράστια, θα είναι πολύ δύσκολο» να συνέλθει η περιοχή, τόνισε ο Χιόρντι Θερβέρα, 62χρονος τεχνικός, κάτοικος χωριού βόρεια από τη Βαλένθια.
Κοινοποιήστε: