Kliktv.gr
Ελλαδα

Η σκοτεινή πλευρά του Μητσοτάκη…

Η στρατηγική των γαλάζιων για να ξανακερδίσουν το χαμένο πολιτικό έδαφος…

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αξιοποιήσει την έκδηλη κυβερνητική αμηχανία από τον…
χειρισμό της καταστροφικής ρύπανσης στη Σαλαμίνα προκειμένου να επανακαταλάβει το χαμένο πολιτικό έδαφος των τελευταίων εβδομάδων.

Ελεεινολογώντας σε κάθε επίπεδο την κυβερνητική λειτουργία και αποτελεσματικότητα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να διατηρήσει στη σκιά της επικαιρότητας κρίσιμα στοιχεία της στρατηγικής του, όπως προβλήθηκαν από την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη.
Οι επιτελείς του, όπως φαίνεται, του συνέστησαν να είναι ακόμη πιο ηγετικός στην παρουσία του στη ΔΕΘ, γι’ αυτό εμφανίστηκε σε πολλές φάσεις της διήμερης παρουσίας του στη συμπρωτεύουσα στεγνός και άκαμπτος, ακόμη και στην επαφή του με τους πολίτες.

Ο Μητσοτάκης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με μια αυστηρή πολιτική ατζέντα, με στυγνό νεοφιλελεύθερο λόγο, αποφασισμένος να αιτιολογήσει και να αναλάβει τις ευθύνες για τις λεκτικές και ιδεολογικές ακρότητες του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και να υπαινιχθεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσημο των επιλογών του. Σε μια σειρά τομείς, όπως η πλήρης παράδοση της Παιδείας στην ιδιωτική βούληση, η συρρίκνωση του Δημοσίου, ο κυνισμός στην αντιμετώπιση των επενδυτικών πρακτικών των παγκόσμιων αεριτζήδων ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος.

Αλλάζουν κοινό
Στόχος του Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι μέσα από έναν σκληρά νεοφιλελεύθερο δρόμο μπορούν να ανακάμψουν οι μικρομεσαίοι. Οι επιτελείς του αρχηγού της Ν.Δ. έχουν πειστεί ότι δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουν τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που εξαθλιώθηκαν από την επτάχρονη μνημονιακή λιτότητα και επιχειρούν να αλλάξουν «κοινό».
Έτσι, εκτός από τα ανώτερα αστικά στρώματα, που παραδοσιακά είναι το εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρούν να αποσπάσουν την πλειονότητα των μικρομεσαίων που ταλανίζονται λόγω της κρίσης που σαρώνει τον ιδιωτικού τομέα.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, προκειμένου να υλοποιήσει τις αλλαγές που εισηγείται στη φορολογία, σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και, στο εύλογο ερώτημα αν πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο με τους δανειστές που θα αλλάζει παραμέτρους από τις συμφωνίες της παρούσας κυβέρνησης, αρνήθηκε να απαντήσει ρίχνοντας τις ευθύνες για τα μνημόνια στον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι πάντως δεδομένο ότι, σε πλαίσιο σκληρής εποπτείας και με δεδομένα τα πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα, ο Μητσοτάκης υπόσχεται δραστική μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, με περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Η όλη λογική Μητσοτάκη, με την οποία μια σειρά υπηρεσίες που τώρα καλύπτουν δημόσιοι λειτουργοί, όπως η καθαριότητα, οι τεχνικές υπηρεσίες, έως και η είσπραξη εσόδων μπορούν να δοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, σημαίνουν πολλές απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν ξεκαθαρίζεται. Επίσης, η πλήρης είσοδος των ιδιωτών στην εκπαίδευση αναμένεται να διευρύνει έτι περαιτέρω την κοινωνική ψαλίδα, ανάλογα με όσους αντέχουν να πληρώσουν αδρά για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Γκάφα
Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μπορεί να ήταν μελετημένη και πολύ συγκρατημένη προκειμένου να μην γίνει το μεγάλο λάθος, αλλά έκανε μεγάλη γκάφα με τις αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Σε πολιτικό επίπεδο, ήθελε για δεύτερη χρονιά να δείξει ότι δεν είναι ο πολιτικός ηγέτης που λαϊκίζει και πέφτει στον πειρασμό των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά ο εν αναμονή πρωθυπουργός που έχει σαφές σχέδιο.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει προεκλογικά να δώσει αριθμούς, δηλαδή να πει για πόσες και ποιες απολύσεις μιλάει και αν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος χωρίς τους συμβασιούχους (πυροσβέστες, γιατρούς, εποχικούς υπαλλήλους), αν και πώς μπορούν οι ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν κρίσιμους δημόσιους τομείς, πόσο χρόνο θα χρειαστεί για την εκπαίδευσή τους και ποιο τελικά θα είναι το άμεσο οικονομικό όφελος.

Πάντως, παρά τον υπαινιγμό ότι μας περιμένει ένας κοινωνικός Αρμαγεδδών με νεοφιλελεύθερες λογικές, οι συνεργάτες του Μητσοτάκη επιχειρούν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης της Pulse σύμφωνα με την οποία οι ερωτώμενοι απάντησαν, σε ποσοστό 43%, ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. τα πήγε καλύτερα από τον Τσίπρα, τον οποίο στήριξε το 26%, ενώ παρόμοια ήταν η επίδοση και των δύο στο ερώτημα ποιος από τους δύο ήταν πιο ειλικρινής.
Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, βρέθηκε σε ποσοστό 41% πιο ουσιαστικός από τον πρωθυπουργό. Και επειδή τα νούμερα είναι απολύτως σχετικά, μέσα στις απαντήσεις τους οι ερωτώμενοι ενσωματώνουν τόσο την έντασή τους για την παράταση της κρίσης, όσο και την προσδοκία μιας άλλης πορείας από ένα πρόσωπο που στην παρούσα φάση δεν ασκεί εξουσία.

Επίσης η δημοσκόπηση έγινε σε μια φάση που κυριαρχούν στην επικαιρότητα η ρύπανση στον Σαρωνικό και ο προφανώς ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός της από την κυβέρνηση, που «επέβαλαν» στον Τσίπρα να είναι πολύ φειδωλός στις δημόσιες εμφανίσεις του και να εμφανιστεί πολύ σφιγμένος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.
Κατά τα λοιπά η Ν.Δ. προετοιμάζει τη νέα γενιά στελεχών που πρόκειται να εμφανιστούν το επόμενο διάστημα στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να δείξει ένα εντελώς ανανεωμένο πρόσωπο.
Δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι έχουν εμπλακεί προκειμένου να «κοουτσάρουν» τα νέα στελέχη πάνω στα μηνύματα του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς, στην οικονομική κατάσταση της χώρας και άλλα στοιχεία. Στόχος είναι τα νέα στελέχη να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν ώστε να μπορέσουν να αντέξουν το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης…

topontiki.gr

Η σκοτεινή πλευρά του Μητσοτάκη…

Related posts

Χρυσοθήρας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είχε σκάψει έναν ολόκληρο νομό για να βρει λίρες και χρυσό

rularulina_xo0ks4zq

Τεράστιο κύμα παρέσυρε ζευγάρι την ώρα που έβγαζε τις γαμήλιες φωτογραφίες πάνω σε βράχο [βίντεο]

rularulina_xo0ks4zq

Εκτός της «κόκκινης λίστας» της Βρετανίας η Ελλάδα

rularulina_xo0ks4zq