
Η σαλάτα του Καίσαρα δεν πήρε το όνομά της από τον Ιούλιο Καίσαρα: Μια παρεξήγηση δεκαετιών έχει μια απάντηση που δεν ήξερε κανείς
H σαλάτα του Καίσαρα είναι η αγαπημένη μικρών και μεγάλων και φυσικά δεν λείπει σχεδόν από κανένα εστιατόριο και το μενού του.
Μια πολύ κοινή παρανόηση είναι πως έχει πάρει το όνομά της από τον Ιούλιο Καίσαρα ωστόσο η ονομασία της είναι έρχεται από κάπου πολύ διαφορετικά και… λογικά!
Σαλάτα του Καίσαρα: Ποιος είναι ο «νονός» της;
Το 1924, ένας Ιταλός μετανάστης ονόματι Caesar Cardini εφηύρε την εμβληματική πλέον σαλάτα του Καίσαρα στο εστιατόριό του στην Τιχουάνα. Αντιμέτωπος με τις λιγοστές προμήθειες σε ένα πολυάσχολο σαββατοκύριακο διακοπών, ανακάτεψε όσα υλικά είχαν απομείνει για να δημιουργήσει ένα πιάτο που συνδύαζε μαρούλι, ελαιόλαδο, ωμό αυγό, σκόρδο και τυρί παρμεζάνα. Αυτή η αυθόρμητη γαστρονομική δημιουργία τράβηξε την προσοχή των Αμερικανών ταξιδιωτών αποκτώντας γρήγορα φήμη και σταθεροποιώντας τη θέση της στα μενού παγκοσμίως.
Σήμερα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι μια αγαπημένη βάση, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές, η ανάγκη είναι πραγματικά η μητέρα της εφεύρεσης.

Η συνταγή για σαλάτα Καισαρα είναι πολύ δημοφιλής και νόστιμη, και εδώ είναι η παραδοσιακή της εκδοχή:
Υλικά:
- 2 κούπες φρέσκο μαρούλι (ιδανικά Ρόμα ή Αϊσμπεργκ), κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1/2 φλιτζάνι κρουτόν (μπορείς να τα φτιάξεις ή να τα αγοράσεις έτοιμα)
- 1/4 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο παρμεζάνα
- 2 φιλέτα κοτόπουλου (προαιρετικά, αν θέλεις να προσθέσεις πρωτεΐνη)
- Ελαιόλαδο για το ψήσιμο του κοτόπουλου και τη σαλάτα
Για την σως Καισαρα:
- 2 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1/2 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
- 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Οδηγίες:
-
Προετοιμασία του κοτόπουλου: Αν χρησιμοποιείς κοτόπουλο, ψήσε τα φιλέτα σε μια καυτή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο για περίπου 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να είναι έτοιμο και ζουμερό. Μπορείς να τα κόψεις σε λωρίδες για πιο εύκολη κατανάλωση.
-
Προετοιμασία της σως Καισαρα: Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα Worcestershire, την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και κρεμώδης σως.
-
Συναρμολόγηση της σαλάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το κομμένο μαρούλι και τα κρουτόν. Πρόσθεσε το κοτόπουλο (αν το χρησιμοποιείς) και ρίξε τη σως πάνω από τα υλικά.
-
Σερβίρισμα: Ανακάτεψε καλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά με τη σως. Ρίξε τη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα από πάνω και σερβίρισε αμέσως.
Καλή απόλαυση!
Κοινοποιήστε: