
Οι αντιλόπες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια άγριας ζωής στην κομητεία Meru, κοντά στο όρος Κένυα, όπου θα δεχτούν περίθαλψη πριν εισαχθούν σταδιακά στο φυσικό τους περιβάλλον
Η Κένυα παρέλαβε 17 ορεινά μπονγκό – ένα πολύ σπάνιο είδος αντιλόπης – από ένα κέντρο διατήρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αντιλόπες είναι τρίτης γενιάς απόγονοι των ορεινών μπονγκό που μεταφέρθηκαν από την Κένυα τη δεκαετία του 1960.
Η επιστροφή των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, από το Ίδρυμα Διατήρησης Σπάνιων Ειδών στη Φλόριντα, χαιρετίστηκε ως «μνημειώδες βήμα» στις προσπάθειες διατήρησης της Κένυας, όπως αναφέρει το BBC.
Από περίπου 500 τη δεκαετία του 1970, εκτιμάται ότι λιγότερα από 100 ορεινά μπονγκό παραμένουν στη φύση στην Κένυα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS).
Αυτό οφείλεται στην απώλεια βιοτόπων, τη λαθροθηρία, τις παράνομες δραστηριότητες, τις ασθένειες και τους μικρούς κατακερματισμένους πληθυσμούς του ζώου, δήλωσε η KWS.
Η υπουργός Τουρισμού, Rebecca Miano, χαρακτήρισε την άφιξη των μπονγκό στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας το βράδυ της Κυριακής ως «συναισθηματική και τόσο ωραία» και ότι λειτουργεί ως όφελος για τον τουρισμό της Κένυας.
Τα ζώα μεταφέρθηκαν σε καταφύγια άγριας ζωής στην κομητεία Meru, κοντά στο όρος Κένυα, όπου θα δεχτούν περίθαλψη πριν εισαχθούν σταδιακά στο φυσικό τους περιβάλλον.
Η Miano δήλωσε ότι το ορεινό μπονγκό, «ένα είδος που αρχικά υπήρχε μόνο στην Κένυα, έχει υποστεί ανείπωτη θλίψη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών καθώς μειώθηκε σε ανησυχητικές διαστάσεις». Είπε ότι το σχέδιο είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός σε 700 ζώα μέχρι το 2050.
Το ορεινό μπονγκό, το οποίο έχει γούνα με έντονο καστανοκόκκινο χρώμα και λευκές ρίγες, είναι η μεγαλύτερη αφρικανική αντιλόπη που ζει στα δάση, σύμφωνα με την KWS.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) το κατατάσσει στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση – με τα περισσότερα ζώα να βρίσκονται σε αιχμαλωσία παρά στη φύση. Ο πρώτος επαναπατρισμός στην Κένυα έγινε το 2004, όταν 18 ορεινά μπονγκό εισήχθησαν αεροπορικώς στη χώρα.
Ο γενικός διευθυντής της KWS, Erastus Kanga, δήλωσε ότι η Κένυα αναμένει άλλη μια παρτίδα ορεινών μπονγκό από ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Από την αιχμαλωσία, τα μπονγκό πρέπει να περάσουν από μια σειρά φάσεων προσαρμογής για να αποκτήσουν την ανοσία που απαιτείται για να επιβιώσουν στη φύση.
Το 2022, ο επικεφαλής της φύλαξης του Mount Kenya Wildlife Conservancy (MKWC) δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Κένυας ότι ορισμένα από τα μπονγκό που επαναπατρίστηκαν το 2004 είχαν ενσωματωθεί επιτυχώς στην άγρια φύση και είχαν αρχίσει να αναπαράγονται.
Ο αξιωματούχος του MKWC, Robert Aruho, δήλωσε ωστόσο ότι άλλα είχαν πεθάνει από ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη ανοσίας απαιτεί χρόνο.
Κοινοποιήστε: