Kliktv.gr
Lifestyle

Η εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα – Τσιόδρας: «Δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός» (video)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας είναι 2.770, καθώς σημειώθηκαν 10 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Επίσης, ένας ασθενής κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 156.
Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:
«Έως σήμερα, περισσότερα από 4.466.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 1.678.000 συνάνθρωποί που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Παγκόσμια έχουν καταγραφεί 299.483 θάνατοι και στην Ευρώπη έχουμε ξεπεράσει πλέον, τα 1.623.000 καταγραμμένα κρούσματα.

Σήμερα ανακοινώνουμε 10 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.770, το 55,3% αφορά άνδρες. 610, δηλαδή το 22% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.409 το 51% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη. 10, το 41,7%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 156 θανάτους συνολικά στη χώρα. 41 ήταν γυναίκες, δηλαδή το 26,3% και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί έως σήμερα 116.233 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με ανακοινώσεις από αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πως ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας, θα ήθελα να τοποθετηθώ.

Όταν ένας ιός, όπως αυτός, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός.

Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας, δηλαδή καρδιακές επιπλοκές, νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις, νευρολογικές εκδηλώσεις, σοβαρά φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που εμφανίζονται ευτυχώς εξαιρετικά σπάνια και όταν υπάρχει εκτός ελέγχου κυκλοφορία, ακόμα και σε παιδιά.

Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία τού ιού, πως όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει τη δική του ανεξέλεγκτη διαδρομή, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως παραδείγματος χάριν κάνουν οι ιοί της γρίπης.

Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια και όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια.

Όπως είπαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών της Γης έναντι του κορονοϊού μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι. Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν έχουμε ένα εμβόλιο.

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Τι σημαίνει ενδημικός; Με απλά λόγια σημαίνει πως θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας, χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο.

Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Είναι σε όλους μας γνωστό, πως κάποιοι ιοί που προξενούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης, αλλά και σοβαρής πνευμονίας.

Νομίζω αυτή η αναφορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προέκυψε από τρία σημαντικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Πρώτον, την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε, αυτό ήταν όλο και άλλα που θεωρώ πως αδικούν την επιστημονική λογική.

Το δεύτερο, που πηγάζει από το πρώτο, αναδεικνύονται συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στην στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος, συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής.

Το τρίτο, που πηγάζει από τα δύο πρώτα και νομίζω οδήγησε και σε αντίστοιχες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, αφορά την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες, την ώρα που όλοι προσπαθούν σιγά-σιγά να επανέλθουν σε μια μερική κανονικότητα και να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα.

Στο Wuhan θα κάνουν μαζικούς επανελέγχους, λόγω εμφάνισης 6 κρουσμάτων. Στην Ιταλία είχαν αντίστοιχα μεγάλη αύξηση σε κάποιες από τις αρχικά πληγείσες περιοχές, εντός μιας εβδομάδας από την άρση των μέτρων. Στον Λίβανο οι αρχές ξαναέβαλαν τη χώρα σε lockdown για 4 ημέρες από εχθές το βράδυ, μετά από μια σημαντική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μικρή συμμόρφωση με τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Στο Πακιστάν το ίδιο. Η Ινδία αρχίζει να ζει έναν εφιάλτη στην Βομβάη. Η Σουηδία, μία χώρα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει μια πιο ήπια προσέγγιση, αλλά και 3.529 νεκρούς. Θα αντέχαμε να είχαμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως οι φίλοι Σουηδοί εχθές; Η Τανζανία δεν κάνει πια αναφορές για τον ιό και έγινε σημαντική σύσταση εχθές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν τα λέω αυτά για να δημιουργήσω απαισιοδοξία. Νομίζω χρησιμεύουν σε όλους μας σαν ένα κίνητρο για επαγρύπνηση. Ιδιαίτερα μετά από μία ήπια πορεία του ιού στη χώρα μας, η οποία όμως ταυτόχρονα δεν συνοδεύεται από σημαντικά ποσοστά ανοσίας.

Στην Πατρίδα μας εκτιμάται, με τα έως τώρα δεδομένα, πως μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον ιό, ίσως λιγότερο και από το 0,5% του πληθυσμού. Περισσότερα δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την πορεία είναι απαραίτητα. Για αυτό το λόγο ήδη προγραμματίζεται και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής 4 μελετών. Ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα και να σας τα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες.

Πρώτον, προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Βέβαια, η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας στη χώρα, μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές. Λίγο παραπάνω κάποιες περιοχές, λίγο παρακάτω κάποιες άλλες.

Δεύτερον, οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. Σύντομα θα έχουμε μια πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες μας. Έναν πληθυσμό που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18 έως 65 έτη. Σας θυμίζω πως 70% των περιπτώσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό αφορά ακριβώς αυτές τις ηλικίες.

Τρίτον, επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Αυτή έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τέταρτον, στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό. Η μελέτη είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με την στήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Οι μελέτες της Ισπανίας μιλούν ακριβώς, όπως αυτό που είπα πριν από λίγο για την Ελλάδα, για διαφορετική πορεία σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες. Η Μαδρίτη για παράδειγμα έχει 11%, τα Κανάρια Νησιά 2%. Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές, αλλά δυστυχώς ακόμη χαμηλά επίπεδα ανοσίας γύρω στο 5%. Και υπολογίστηκε ένας κίνδυνος θανάτου γύρω στο 1 με 1,2%, πολύ παραπάνω από τη γρίπη, και υψηλότερο από αυτόν που έως τώρα υπολογίζεται να είναι.

Χαρακτηριστικό της ισπανικής μελέτης ήταν πως τα παιδιά 1-4 ετών, 2,2% μόνο ήταν θετικό, ενώ στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών μόλις 3%.

Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που θα θέλαμε να δούμε την εξάπλωση της νόσου, με τις μελέτες αντισωμάτων όπου κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής. Για παράδειγμα οι υγειονομικοί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που είναι και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά. Θα το δούμε, όμως, αυτό.

Αυτή την στιγμή ο κόσμος έχει κάποιον έλεγχο. Ξέρει πώς να αντιμετωπίσει, να αντέξει την επιδημία πιο οργανωμένα, ακόμα και μέσα στις αβεβαιότητες που έχουμε τονίσει πολλές φορές, ακόμα και την ψυχολογική αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε όλους μας.

Είναι σημαντικό όσο ο ιός μεταφέρεται με τον ίδιο τρόπο, εμείς να τον κρατούμε σε έλεγχο. Αυτή την στιγμή τα μέτρα υγιεινής και απόστασης έχουν τον κύριο λόγο. Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή σε αυτά ακριβώς τα μέτρα, να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας, με την σωστή μας συμπεριφορά, με πολύ απλούς κανόνες. Με τα έως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε για αρκετό καιρό ακόμα.»

Το Διαβάσαμε Η εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα – Τσιόδρας: «Δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός» (video)

Related posts

Διεθνής αναγνώριση για τον ANT1 (video)

rularulina_xo0ks4zq

Σαν σήμερα έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης (video)

rularulina_xo0ks4zq

Απίθανο περιστατικό στη Μινεάπολη: Συνέλαβαν δημοσιογράφο του CCN την ώρα του ρεπορτάζ (video)

rularulina_xo0ks4zq