
Η Δανία θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου
Η Δανία εγκατέλειψε τη λεγόμενη «τετράδα της λιτότητας» (Frugal Four) για να υιοθετήσει μια “πιο ευέλικτη” στάση απέναντι στον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρέντερικσεν, επιμένοντας ότι ο επιτακτικός στόχος του επανεξοπλισμού του μπλοκ κατά της Ρωσίας θα πρέπει να υπερισχύει “όλων των άλλων προτεραιοτήτων”.
“Ως Δανοί, θα είμαστε πάντα σκληροί στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Δεν θέλουμε να δαπανηθούν χρήματα για (ο,τιδήποτε) δεν είναι απαραίτητο για την Ευρώπη. Θα είμαστε λοιπόν σκληροί, αλλά το να είμαστε μέρος των λιτών τεσσάρων δεν είναι πλέον η κατάλληλη θέση για εμάς”, δήλωσε την Τρίτη η Φρέντερικσεν, μιλώντας δίπλα στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
“Για μένα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη. Αυτή είναι η αφετηρία μου και αυτό είναι το συμπέρασμά μου σε όλες τις συζητήσεις. Διότι αν η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους εαυτούς της και να αμυνθεί, τότε το παιχνίδι κάποια στιγμή τελειώνει”, συνέχισε.
“Επομένως, ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης είναι για μένα το νούμερο ένα”.
Η «τετράδα της λιτότητας» ήταν μια άτυπη ομάδα που αποτελούνταν από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του μπλοκ για τον προϋπολογισμό του 2020. Ο δημοσιονομικά συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος κατά καιρούς υποστηρίχθηκε από τη Φινλανδία, πίεσε σκληρά για να κρατήσει τις κοινές δαπάνες υπό έλεγχο, αντιτιθέμενος στο επεκτατικό όραμα που υποστήριζαν η Γαλλία και ο Νότος.
Η συμφωνία εξαρτιόταν από την ομοφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι ένα “όχι” ήταν αρκετό για να την μπλοκάρει.
Κοινοποιήστε: