
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας απορρίπτει τον στόχο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ ως μη ρεαλιστικό, καθώς η Γερμανία παλεύει με την αβεβαιότητα του προϋπολογισμού ενόψει πρόωρων εκλογών.
«Το πέντε τοις εκατό της οικονομικής μας παραγωγής θα ισοδυναμούσε με το 42 τοις εκατό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού – δηλαδή σχεδόν κάθε δεύτερο ευρώ που δαπανά η κυβέρνηση, περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.
Σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel, ο Πιστόριους απέρριψε την έκκληση του Αμερικανού προέδρου προς τους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό τόσο μη ρεαλιστικό όσο και περιττό.
«Το πέντε τοις εκατό του οικονομικού μας προϊόντος θα ισοδυναμούσε με το 42 τοις εκατό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού – δηλαδή σχεδόν κάθε δεύτερο ευρώ που δαπανά η κυβέρνηση, περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Πιστόριους. «Δεν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε ούτε καν να το ξοδέψουμε αυτό».
Ο Τραμπ, ο οποίος κατέστησε τον καταμερισμό των βαρών του ΝΑΤΟ ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής του ρητορικής, διπλασίασε τον στόχο του 5% σε πρόσφατες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο.
Όταν πιέστηκε για το γεγονός ότι ακόμη και οι ΗΠΑ δεν πιάνουν αυτό το όριο -η Ουάσινγκτον δαπανά σήμερα περίπου 3,4 τοις εκατό του ΑΕΠ- ο Τραμπ το απέκρουσε: «Τους προστατεύουμε. Αυτοί δεν μας προστατεύουν», είπε. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έπρεπε να ξοδεύουμε τίποτα απολύτως».
Ενώ ο Πιστόριους αναγνώρισε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα τα επόμενα χρόνια «περισσότερο από το 2% της οικονομικής της παραγωγής που έχει επιτύχει τώρα αυτή η κυβέρνηση», απέρριψε την ιδέα να κυνηγάει αριθμούς.
«Πιο σημαντικό από έναν συγκεκριμένο αριθμό είναι να επιτύχουμε τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις δυνατότητες εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος», δήλωσε, επισημαίνοντας τις αποφάσεις σε επίπεδο συμμαχίας που αναμένονται αργότερα φέτος και θα διαμορφώσουν τις αμυντικές δεσμεύσεις για την επόμενη δεκαετία.
Περιπλέκοντας τα πράγματα, η Γερμανία δεν έχει ακόμη ομοσπονδιακό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025. Η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε τον Νοέμβριο, προκαλώντας πρόωρες εκλογές που ορίστηκαν για τις 23 Φεβρουαρίου. Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, οι σημαντικές δημοσιονομικές αποφάσεις – συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων αμυντικών δεσμεύσεων – βρίσκονται ουσιαστικά σε αναμονή.
Η Γερμανία, που σήμερα δαπανά το 2,12% του ΑΕΠ για την άμυνα, πέτυχε τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ μόλις πρόσφατα, χάρη σε ένα ειδικό αμυντικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά με το ταμείο αυτό να αναμένεται να εξαντληθεί έως το 2027, το Βερολίνο αντιμετωπίζει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα διατηρήσει τις στρατιωτικές δαπάνες χωρίς να τινάξει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στον αέρα.
Κοινοποιήστε: