21.7 C
Αθήνα
28 Σεπτεμβρίου 2020
Kliktv.gr
Ελλαδα

ΕΥΑΘ: Nα αναλάβει τις ευθύνες της η ΠΚΜ για το θέμα του αγωγού στον κόμβο Κ16

ΕΥΑΘ: Nα αναλάβει τις ευθύνες της η ΠΚΜ για το θέμα του αγωγού στον κόμβο Κ16

Ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να εκτελέσει «όπως πρέπει» το έργο της μετατόπισης του αγωγού της ΕΥΑΘ, που καταστράφηκε προ 15 μηνών λόγω των εργασιών στον ανισόπεδο κόμβο Κ16, καλεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Γιάννης Κρεστενίτης.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη άμεσης συνάντησης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για να βρεθεί λύση στο πιεστικό πρόβλημα, καθώς σήμερα «ένα μέρος της παροχής λυμάτων εξακολουθεί να οδηγείται στον Δενδροπόταμο» λόγω της μη λειτουργίας του αγωγού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κρεστενίτης εκφράζει ακόμη την έκπληξή του για τις χθεσινές δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου, Στάθη Αβραμίδη, πρώην αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, σύμφωνα με τις οποίες «η Περιφέρεια έδωσε την ευκαιρία στην ΕΥΑΘ να κάνει τις παρατηρήσεις της [επί της οριστικής μελέτης για το έργο] για να τροποποιηθεί η μελέτη και η ΕΥΑΘ μέχρι σήμερα δεν έλαβε τις τελικές της αποφάσεις».

‘Όπως επισημαίνει ο κ. Κρεστενίτης, η οριστική μελέτη είχε σταλεί στην τότε διοίκηση της ΕΥΑΘ στο τέλος του 2015 και οι αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας κοινοποίησαν τις τελικές παρατηρήσεις τους ήδη από τις 13 Ιανουαρίου του 2016, χωρίς έκτοτε να προχωρήσει η έγκρισή της. Υποστηρίζει δε, ότι το ενδιαφέρον της ΕΥΑΘ για το έργο ήταν και παραμένει συνεχές. Αφότου ο ίδιος ανέλαβε τη σημερινή του θέση, η διοίκηση της εταιρείας είχε στείλει επανειλημμένως επίσημες επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα τόσο στον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, όσο και στον αρμόδιο, σήμερα, αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Γιώργο, ζητώντας πληροφορίες για την πορεία του έργου και υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας σε σχέση με αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέκυψε χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όταν ο κ. Αβραμίδης απάντησε σε σχετική επερώτηση, που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι επιστολές

Σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη, σε επιστολή που εστάλη στην Περιφέρεια στις 14/7/2016, η διοίκηση της ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι παρότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια ενασχόλησης της Περιφέρειας με τη μετατόπιση των αγωγών, που επηρεάζονται από την κατασκευή του κόμβου Κ16 (σ.σ. βρίσκεται στη συμβολή της ΠΑΘΕ με την εσωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης) και παρ’ ότι καταστράφηκε ένας από αυτούς, η Περιφέρεια δεν φρόντισε, ως είχε υποχρέωση, για τρεις κινήσεις: 1) την ολοκλήρωση/έγκριση της μελέτης μετατόπισης των αγωγών, που εκπονήθηκε με ευθύνη της Περιφέρειας και συνδρομή της ΕΥΑΘ στο υδραυλικό μέρος της, 2) τη χρηματοδότηση και 3) την υλοποίηση του έργου μετατόπισης των αγωγών, «η οποία καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς την ταυτόχρονη καθαίρεση των νέων κατασκευών του κόμβου Κ16 από όπου διέρχονται οι αγωγοί».

Στην επιστολή επισημαίνεται, ότι σε έγγραφο της ΕΥΑΘ προς την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, αναφερόταν επί λέξη ότι «η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί προφορικά για τη σύνταξη των μελετών καθώς και για την εφαρμογή τους». «Παρ’ ότι το έγγραφό μας κοινοποιήθηκε και σε εσάς, ουδέποτε αμφισβητήσατε τα αναγραφόμενα σε αυτό. Το εν λόγω έγγραφο εντάχθηκε στη συνέχεια ως όρος στην ΑΕΠΟ (σ.σ. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που εξέδωσε η ΕΥΠΕ». Μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ, συνεχίζει η επιστολή, η Περιφέρεια ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης της μελέτης μετατόπισης, με τη βοήθεια ιδιώτη μελετητή και με χρηματοδότηση από τη διαχειριστική αρχή.

Περίπου 15 ημέρες πριν από την επιστολή, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας, «όπου μας ενημερώσατε ότι δεν έχετε συμπεριλάβει κονδύλιο για τη μετατόπιση στην εργολαβία κατασκευής». Κατά την ΕΥΑΘ, μόνο η Περιφέρεια θα μπορούσε να ζητήσει χρηματοδότηση από τη διαχειριστική αρχή, καθώς το κύριο έργο (Κόμβος 16) είναι ενταγμένο σε χρηματοδότηση από την ΕΕ, με φορέα υλοποίησης αυτήν. Αντίστοιχες επιστολές, τις οποίες η ΕΥΑΘ έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εστάλησαν μεταξύ άλλων στις 27/7, αλλά και χτες 3/10, πριν από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Εικάζω ότι η μελέτη που έχουν στα χέρια τους είναι πλέον μη εφαρμόσιμη λόγω του σταδίου στο οποίο βρίσκεται το έργο, που οδεύει σύντομα προς την ολοκλήρωσή του. Πρέπει λοιπόν η Περιφέρεια, μαζί με τον μελετητή που έχει επιλέξει και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΥΑΘ να συνεργαστούν, για να δούμε σήμερα πώς μπορούν να περάσουν οι αγωγοί. Ενδεχομένως, αλλά δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα χωρίς να έχω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, η χάραξη για τη μετατόπιση, που είχε γίνει το 2013-2014 να πρέπει να αλλάξει. Αυτό που απεύχομαι είναι να φτάσουμε στο σημείο να δούμε έναν εργολάβο να πάει να “κόβει” τον κόμβο που έχει ήδη δημιουργηθεί για να μετατοπίσει τους αγωγούς» κατέληξε ο κ. Κρεστινίτης.

ΕΥΑΘ: Nα αναλάβει τις ευθύνες της η ΠΚΜ για το θέμα του αγωγού στον κόμβο Κ16

Related posts

Σοκαριστική εικόνα: Δείτε πώς είναι τα χέρια ενός νοσηλευτή του ΕΟΔΥ μετά από 8 συνεχόμενες ώρες διενέργειας τεστ κορωνοϊού

rularulina_xo0ks4zq

Συναγερμός στην Αιτωλοακαρνανία: Στο νοσοκομείο μαθητής που κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στην κατάληψη

rularulina_xo0ks4zq

Ορκίστηκε στην Αλεξανδρούπολη ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη [εικόνα]

rularulina_xo0ks4zq