Οι ερευνητές ανέλυσαν μια τέτοια περίπτωση ενός γιγάντιου τσουνάμι που εξαπέλυσε καταστροφές σε απομακρυσμένες περιοχές της ανατολικής Γροιλανδίας πέρυσι
Οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό για τον αυξανόμενο κίνδυνο μεγατσουνάμι με κύματα ύψους άνω των 100 μέτρων, καθώς οι παγετώνες που λιώνουν στη Γροιλανδία προκαλούν μαζικές κατολισθήσεις, σύμφωνα με τον Independent
Οι ερευνητές ανέλυσαν μια τέτοια περίπτωση γιγαντιαίου τσουνάμι που εξαπέλυσε καταστροφές σε απομακρυσμένες περιοχές της ανατολικής Γροιλανδίας πέρυσι.
Πρόσφατα τσουνάμι στη Γροιλανδία είχαν καταστροφικές συνέπειες, όπως η κατολίσθηση του Karrat Fjord το 2017 που προκάλεσε τσουνάμι, πλημμυρίζοντας το χωριό Nuugaatsiaq και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.
Μεγατσουνάμι στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Γροιλανδίας με κύματα ύψους άνω των 100 μέτρων έχουν φτάσει και στην Ευρώπη, λένε οι επιστήμονες.
Ένα τέτοιο μεγατσουνάμι τον Σεπτέμβριο του 2023 έπληξε το Dickson Fjord στην Ανατολική Γροιλανδία, το οποίο οι σεισμολόγοι κατέγραψαν πρώτα σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια σε αναφορά για κύματα που χτύπησαν μια στρατιωτική εγκατάσταση στο νησί Ella σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων.
Ευτυχώς, κανένας άνθρωπος δεν τραυματίστηκε, καθώς η περιοχή που επλήγη ήταν στρατιωτική βάση χωρίς προσωπικό κατά τη στιγμή του τσουνάμι.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Seismic Record, αξιολόγησε τα σήματα των σεισμών και τις δορυφορικές εικόνες για να ανακατασκευάσει τη σειρά των γεγονότων, ώστε παρόμοια γεγονότα να μπορούν να παρακολουθούνται καλύτερα στο μέλλον.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, μια βραχόμαζα μεγέθους όσο ένα στάδιο ράγκμπι, και ύψους περίπου 50-100 μέτρων, αποκολλήθηκε και έπεσε περίπου 300-400 μέτρα σε μια πλαγιά.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατολίσθηση μάζεψε πάγο παγετώνα και μετατράπηκε σε μικτή χιονοστιβάδα βράχου-πάγου πριν φτάσει στο νερό.
Ενώ η αρχική αιτία της κατολίσθησης παραμένει μυστήριο, η μελέτη αποκάλυψε την κατεύθυνση και το μέγεθος της δύναμης που άσκησε.
Αποκάλυψε ότι η κατολίσθηση και το επακόλουθο τσουνάμι δημιούργησαν μια μακροχρόνια δόνηση στο Fjord με τα κύματα να πηγαινοέρχονται στον στενό κόλπο του ακατοίκητου Fjord για περισσότερο από μια εβδομάδα.
«Σταθμοί μέτρησης σεισμών σε απόσταση έως και 5.000 χιλιομέτρων κατέγραψαν τη δόνηση που προκάλεσε η κατολίσθηση», έγραψαν οι ερευνητές.
Υπήρξε επίσης ένα σήμα που διήρκεσε «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», το οποίο οι σεισμογράφοι κατέγραψαν για περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το συμβάν.
«Το ασυνήθιστο ήταν η μεγάλη διάρκεια», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Angela Carrillo Ponce.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση παρόμοιων γεγονότων και της πιθανής σύνδεσής τους με την κλιματική αλλαγή.
«Είναι προφανές ότι η υποχώρηση των παγετώνων, οι οποίοι προηγουμένως γέμιζαν ολόκληρες κοιλάδες, και η απόψυξη του μόνιμου πάγου οδηγούν σε αυξημένες κατολισθήσεις», έγραψαν οι επιστήμονες.
«Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και επομένως θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μεγατόνων», πρόσθεσαν.
Κοινοποιήστε: