Kliktv.gr
Ελλαδα

Επενδύοντας στην ποιοτική καθαριότητα εξασφαλίζετε ένα υγιεινότερο περιβάλλον

Επενδύοντας στην ποιοτική καθαριότητα εξασφαλίζετε ένα υγιεινότερο περιβάλλον

Η σωστή καθαριότητα των προσωπικών αλλά και εργασιακών μας χώρων, ήταν κάτι που ανέκαθεν απασχολούσε κάθε «νοικοκυρά» και μη.

Μπορεί μέχρι πριν λίγους μήνες (προ της κορωνοϊού εποχής), ο φόβος της μετάδοσης των μικροβίων, να ήταν σε λανθάνουσα φάση στην αντίληψη της πλειονότητας από εμάς, όμως η ανάγκη για έναν καθαρό, υγιεινό χώρο ήταν ζωντανή.

Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα, που η ανάγκη για ποιοτική καθαριότητα και σωστή απολύμανση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στην κυριολεξία «σώζει ζωές» αφού η μόνη ασφαλής καταπολέμηση του covid-19 είναι η πρόληψη μέσω της τήρησης ορθών υγειονομικών συμπεριφορών.

Ποιος λοιπόν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για καθαριότητα και απολύμανση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου της υγιεινής, καθαριότητα είναι η μηχανική απομάκρυνση (π.χ. με τρίψιμο) των οργανικών ρύπων ( π.χ. αίμα) και ανόργανων ρύπων (π.χ. σκόνη) από μία επιφάνεια, από ένα εργαλείο, ή από τα χέρια με αποτέλεσμα τη μείωση του μικροβιακού φορτίου και πρέπει να προηγείται της απολύμανσης. Ενώ απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η αδρανοποίηση ή καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά όχι των ανθεκτικών τους μορφών (π.χ. σπόροι) με χημικές ουσίες (π.χ. αλκοόλη) ή φυσικές μεθόδους (π.χ. υψηλή θερμοκρασία) σε αντικείμενα, εργαλεία και επιφάνειες.

Η απολύμανση των επιφανειών μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:

  • με τρίψιμο ή σφουγγάρισμα και ενδείκνυται για μεγάλες επιφάνειες, δάπεδα και τοίχους. Συνήθως το απολυμαντικό είναι συμπυκνωμένο και αναμιγνύεται με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή
  • με ψεκασμό και χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να απολυμάνουμε ειδικά μικρές επιφάνειες και αντικείμενα όταν έχουμε ενδείξεις ότι εκεί υπάρχουν μικρόβια

Για απλή καθημερινή χρήση προσθέστε 1 κουταλάκι (5 ml) οικιακής χλωρίνης περιεκτικότητας 5.25% σε Υποχλωριώδες Νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερού. Αφού καθαρίσετε σχολαστικά την επιφάνεια με νερό και ουδέτερο απορρυπαντικό, αφήστε τη να στεγνώσει και στη συνέχεια περάστε το απολυμαντικό διάλυμα το οποίο και αφήνετε πάλι μέχρι να στεγνώσει.

Εναλλακτικά καθαρίστε σχολαστικά με νερό και ουδέτερο απορρυπαντικό την επιφάνεια και αφήστε την να στεγνώσει. Στη συνέχεια προσθέστε 20 κουταλάκια του γλυκού (100 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε Υποχλωριώδες Νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό. Ο απαιτούμενος χρόνος δράσης είναι 10 λεπτά και μετά επιβάλλεται ο καθαρισμός της επιφάνειας με νερό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα χλωρίνης απαιτείται περισσότερος χρόνος επαφής, δηλαδή στα 4 κουταλάκια του γλυκού (20 ml) λευκαντικού σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό, ο απαιτούμενος χρόνος δράσης είναι 30 λεπτά και μετά ξέπλυμα της επιφάνειας με νερό.

Είναι σαφές πως η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των διάφορων απολυμαντικών που βρίσκονται διαθέσιμα στο εμπόριο ποικίλουν και οι παράγοντες είναι οι εξής:

  • Πόση ποσότητα του απολυμαντικού είναι απαραίτητη για να σκοτώσει τους μικροοργανισμούς ( δοσολογία)
  • Πόσος χρόνος απαιτείται για να δράσει ( χρόνος επαφής)
  • Πόσο τοξική είναι η χημική ουσία, ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στον άνθρωπο και στο περιβάλλον
  • Πόσο φιλικό είναι προς το χρήστη ( συμβατότητα με το δέρμα, μυρωδιά, την ομοιόμορφη κατανομή στο δέρμα, διαβρωτική επίδραση στις επιφάνειες, κλπ.)
    Οι παραπάνω αναλογίες απολύμανσης προέρχονται από: https://epoptes.wordpress.com/?fbclid=IwAR3WiLOZkpYhXLiVj2T6_gk4itmhgrdIRtnuqWyu07KsDCNO_cj-VRWOQPM

Για τώρα τέλος η θεωρία!

Ραντεβού στα εικονικά ράφια του smarket.gr, όπου οι αγορές σας είναι μόνο ένα κλικ μακριά.

Εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια!

Το Διαβάσαμε Επενδύοντας στην ποιοτική καθαριότητα εξασφαλίζετε ένα υγιεινότερο περιβάλλον

Related posts

61χρονος ζει εδώ και έναν χρόνο σε στύλο 20 μέτρων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Samsung [φωτο+βίντεο]

rularulina_xo0ks4zq

Κορωνοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα – Στους 172 οι νεκροί

rularulina_xo0ks4zq

10χρονη τρόμαξε τον ληστή την ώρα που έκλεβε το σπίτι της και το έβαλε στα πόδια [βίντεο]

rularulina_xo0ks4zq