
Η αμφιλεγόμενη τετράγωνη δομή καταγράφηκε αρχικά το 2001 και βρίσκεται στην κορυφή ενός κρατήρα του Άρη
Μια πρόσφατα επανεμφανιζόμενη εικόνα της NASA έχει κάνει το διαδίκτυο να βουίζει – δείχνοντας αυτό που φαίνεται να είναι ένα σχεδόν τέλειο τετράγωνο στην επιφάνεια του Άρη.
Κάποιοι λένε ότι είναι απλώς ένα τέχνασμα της φύσης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ πιο μυστηριώδες. Ακόμη και ο Έλον Μασκ έχει «τσιμπήσει», υπονοώντας την ανάγκη για μια πιο προσεκτική ματιά.
Η αμφιλεγόμενη τετράγωνη δομή καταγράφηκε αρχικά από την κάμερα Mars Orbiter της NASA το 2001. Βρίσκεται στην κορυφή ενός κρατήρα του Άρη, το χαρακτηριστικό κέρδισε πρόσφατα την προσοχή αφού οι εικόνες κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με την φαινομενικά αφύσικη γεωμετρία του.
Μεταξύ εκείνων που γοητεύτηκαν και ο ίδιος ο Έλον Μασκ, προτείνοντας ότι οι αστροναύτες θα πρέπει να σταλούν στον Άρη για να ερευνήσουν.
Μια τέλεια πλατεία στη φύση;
Με την πρώτη ματιά, η δομή φαίνεται εντυπωσιακά τεχνητή – οι αιχμηρές γωνίες και η γεωμετρική ακρίβεια. Ενώ κάποιοι το βλέπουν ως απόδειξη ευφυούς σχεδιασμού, άλλοι υποστηρίζουν ότι η φύση είναι πλήρως ικανή να δημιουργήσει ευθείες γραμμές και γεωμετρικά σχήματα χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Οι γεωλόγοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι παρόμοιοι σχηματισμοί υπάρχουν στη Γη, όπως:
- Το Giant’s Causeway στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι στήλες βασάλτη σχηματίζουν εξαγωνικά μοτίβα.
- Το μάτι της Σαχάρας, ένας κυκλικός γεωλογικός σχηματισμός στη Μαυριτανία.
- Οι καμινάδες νεράιδων της Τουρκίας, απόκοσμοι βραχώδεις σχηματισμοί σμιλεμένοι από τη διάβρωση.
Αυτά τα φυσικά θαύματα, ενώ φαίνονται τεχνητά με την πρώτη ματιά, είναι εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών – οδηγώντας πολλούς ειδικούς να πιστεύουν ότι το μυστηριώδες τετράγωνο του Άρη πιθανότατα δεν διαφέρει.
Τι υπάρχει πραγματικά στον Άρη;
Προς το παρόν, η μυστηριώδης πλατεία παραμένει ακριβώς αυτό – ένα μυστήριο. Είτε πρόκειται για ένα τέχνασμα του φωτός, ένα φυσικό γεωλογικό φαινόμενο ή κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον, μόνο οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα είναι σε θέση να δώσουν οριστικές απαντήσεις.
Κοινοποιήστε: