33.3 C
Αθήνα
2 Αυγούστου 2021
Kliktv.gr
Lifestyle

Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης – Θεοδωρίδου: «Σε πειραματική φάση νέο εμβόλιο έναντι όλων των κορονοϊών» (video)

«Σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Είναι τμήματα ουσιαστικά πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο, που θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών.»

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/6) από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:
«Από την αρχή του χρόνου και την έναρξη των εμβολιασμών, παρακολουθούμε έναν αγώνα επικράτησης μεταξύ του ανθρώπου με την επιστημονική έρευνα και την παρασκευή των εμβολίων Covid και του μικρόκοσμου των ιών που ανθίστανται με τις μεταλλάξεις. Μετάλλαξη Α, Β, Γ, Δ, Δ Plus.
Χωρίς να παραγνωρίζεται ούτε λεπτό ότι η επιδημία είναι μαζί μας, είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης. Αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας.
Ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη Δ του κορονοϊού είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες. Η μετάλλαξη μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε, από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUI), μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας (VOC).
Η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Δ θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δ. Το χαρακτηριστικό του ιού με τη Δ μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που ας θυμηθούμε ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.
Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα δύο χωρών, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι δύο Κράτη τα οποία εφάρμοσαν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα και πέτυχαν, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας.
Η εμφάνιση επομένως επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο, πρότυπο εμβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη Δ μετάλλαξη του ιού.
Άρα η Δ μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%.
Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων, των κρουσμάτων που έχουν παρατηρηθεί, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν.
Για το Δ στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι, επαναλαμβάνω, της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson.
Η προστασία όμως μετά από μία δόση εμβολίου, για όσους δηλαδή έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%.
Επομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε με αυτά τα δεδομένα είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Κανείς δεν πρέπει να μένει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίων, εκτός από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το μονοδοσικό εμβόλιο.
Βέβαια, εντατικοποίηση και καλοκαίρι κάπου δεν ταιριάζουν, διότι όλοι ξέρουμε ότι είναι η εποχή της χαλάρωσης. Αλλά ας μην ξεχνάμε, διανύουμε περίοδο επιδημίας και αυτό μπορεί να απειλήσει την ελευθερία και την άνεση όλων μας τους μήνες που ακολουθούν.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι, να συμβαίνουν θάνατοι όταν είναι εφικτό να προληφθούν με την εφαρμογή των εμβολίων.
Τα στοιχεία που μας δίνει κάθε εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας, ο κύριος Θεμιστοκλέους, δείχνουν μια ικανοποιητική πορεία που δεν πρέπει να ανακοπεί και μάλιστα πρέπει να επιταχυνθεί.
Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους ή δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για τη σημασία του εμβολίου. Υπάρχουν οι αναβλητικοί ή αυτοί που εφησυχάζουν επειδή διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας και νομίζουν ότι η επιδημία υφέθη χωρίς τη δική τους συμμετοχή με εμβολιασμό. Και υπάρχουν και τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό της παραπληροφόρησης.
Ο ρόλος των ήδη εμβολιασμένων στο θέμα της παρότρυνσης των διστακτικών για εμβολιασμό είναι καθοριστικός, όπως και η σωστή, στοχευμένη ενημέρωση για αυτούς που διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν.
Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη. Οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με την έρευνα και την παρασκευή εμβολίων.
Σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Είναι τμήματα ουσιαστικά πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο, που θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών.
Και έτσι υπάρχει η προοπτική της δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών. Για να πούμε και αισιόδοξα μηνύματα. Αισιοδοξία, λοιπόν, εμπιστοσύνη στην Επιστήμη, αλλά και δράση για την προώθηση των εμβολιασμών. Να μην ξεχνάμε: εμβολιάζομαι, προστατεύομαι και προστατεύω και τους άλλους γύρω μου.»
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:
«Σήμερα μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80.000 εμβολιασμοί. Η μέρα αναμένεται να κλείσει πάνω από τους 100.000 εμβολιασμούς.
Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν γίνει περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 4.750.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, σε ποσοστό 45% και περισσότερο από 3.650.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αυτό ανέρχεται σε ποσοστό 35%.
Με αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό, τα ποσοστά είναι 53,3% για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και 41% για αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους
Να δώσω λίγο τα ποσοστά συμμετοχής σε ηλικιακές ομάδες.
Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 70%.
Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 71%.
Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 83%.
Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 77%.
Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77%.
Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 72%.
Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 68%.
Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 64%.
Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 60%.
Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, το 47% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 53%.
Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 43%.
Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 40%.
Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 22% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 33%.
Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, την τελευταία ομάδα που έχουμε ανοίξει, το 11% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 20%.
Στις 18 Μαΐου ξεκινήσαμε την Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», με στόχο να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά, στα 19 μεγάλα νησιά. Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση μέχρι 17 Μαΐου ήταν 22%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος έχει διαμορφωθεί 54%. Έχει, δηλαδή, σημειωθεί μια αύξηση 32%.
Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς πριν την έναρξη της «Γαλάζιας Ελευθερίας» ήταν 13%, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 45%. Και εδώ μια αύξηση 32%, που είναι μια αρκετά πιο μπροστά από το επίπεδο που είναι η υπόλοιπη χώρα.
Θα ήθελα να πω ότι ξεκινάμε σε λίγες μέρες το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών. Αύριο ψηφίζονται οι κανονιστικές διατάξεις στην Βουλή. Με την έκδοση του ΦΕΚ, θα υπάρχει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Θα αφήσουμε να περάσουν κάποιες μέρες έτσι ώστε οι γιατροί να ενταχθούν και θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων αυτών, έτσι ώστε τα άτομα με βαριά αναπηρία να μπορούν να καλούν τους ιδιώτες γιατρούς για να γίνει εμβολιασμός στο σπίτι.
Σε γενικές γραμμές τα άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του προγράμματος, είναι τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, τα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και στις περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη τη νόσο Αλτσχάιμερ, τότε οι πολίτες αυτοί είναι δικαιούχοι του προγράμματος.
Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για το γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκων, καθώς ο γιατρός θα μπορεί να πραγματοποιεί και εμβολιασμούς στο ιατρείο.
Δηλαδή κάποιος ασθενής, κάποιος πολίτης που θα απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός και στο ιατρείο του γιατρού, με διαφορετική αμοιβή.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο πολίτης δεν έχει καμία υποχρέωση. Η αμοιβή των γιατρών, που είναι διαφορετική αν είναι εμβολιασμός στο ιατρείο, διαφορετική αν είναι εμβολιασμός στο σπίτι, καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο».

Το Διαβάσαμε Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης – Θεοδωρίδου: «Σε πειραματική φάση νέο εμβόλιο έναντι όλων των κορονοϊών» (video)

Related posts

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από τον Μάριο Θεμιστοκλέους (video)

rularulina_xo0ks4zq

Γεννήθηκαν δίδυμα πάντα σε ζωολογικό κήπο της Γαλλίας (video+photo)

rularulina_xo0ks4zq

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Ξέγνοιαστες διακοπές στη Νάξο (photos)

rularulina_xo0ks4zq