Kliktv.gr
Περιβαλλον

Εθνικές ιδέες και καπιταλισμός

Πλανεμένοι μικροαστοί ή φασίστες;Απαίδευτοι πιτσιρικάδες ή πωρωμένοι νεοναζί; Απελπισμένοι συνταξιούχοι με βεβαρημένο πασοκικό παρελθόν ή νοσταλγοί του πατακού;
Όπως και να χει ,όποιοι κι αν είναι, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να στρώνουν το έδαφος στη δημιουργία νέων διχαστικών διλημμάτων,το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν το υπάρχον οικονομικό σύστημα.Η έλλειψη ταξικής συνείδησης και η αντικατάστασή της σταδιακά με την εθνική ,θρέφει τον καπιταλισμό και τον κάνει αναντικατάστατο.
Το ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει πάψει να ασχολείται με τα της τάξης του και μπερδεύεται με ονοματοδοσίες και όνειρα εθνικής παλιγγενεσίας έχει ως αποτέλεσμα να κινείται ελεύθερο το τέρας του καπιταλισμού και να καταπίνει ανενόχλητο ζωές και συνειδήσεις.
Οι άστεγοι στη πόλη της Αθήνας είναι πλέον μέρος του αστικού τοπίου,οι τοξικομανείς είναι πολλαπλάσιοι από πριν το 2010,η φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι,.Έχουν περάσει 9 χρόνια από την αρχή της κρίσης και τα κατώτερα στρώματα, της ούτως η άλλως ταξικής μας κοινωνίας ,αντί να αντιστέκονται και να απαιτούν πίσω την αξιοπρέπειά τους, ντύνονται με στολές μακεδονομάχων,φορούν περικεφαλαίες και αγωνίζονται ή μάλλον νομίζουν οτι αγωνίζονται για αόρατα κατασκευασμένα ιδεώδη.

Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς είναι παγκόσμιο.Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να πέσουμε από τα σύννεφα.Η τελευταία κρίση που πέρασε ο καπιταλισμός θορύβησε τους κρατικούς αξιωματούχους όλου του κόσμου αλλά και τα αφεντικά της παγκόσμιας οικονομίας.Τα κράτη είναι τα μαγαζιά τους..Είναι τα λεφτά τους ,η επιχειρήσεις τους.Έπρεπε λοιπόν με κάποιον τρόπο να τα κρατήσουν ανοιχτά. Ξέρουν ότι με την ωμή κρατική καταστολή ο κόσμος συσπειρώνεται,πεισμώνει..Το έκαναν κι αυτό,αλλά αυτό ήταν ο πρόλογος.Αυτή τη στιγμή μας σερβίρουν παγκοσμίως το κυρίως πιάτο με μπροστάρηδες τον τραμπ ,την λεπέν, τον ερντογάν,τον μπολσονάρο στη Βραζιλία, τον ορμπαν στην Ουγγαρία, τη λέγκα του βορρά στην Ιταλία, στην Ολλανδία με τον βίλντερς κτλ…Μακρύς ο κατάλογος και θα γίνει μακρύτερος…


Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βιώνει μια βαθιά και μεσοπρόθεσμα αξεπέραστη οργανική κρίση.. Αυτό που προτάσσεται από την επίσημη πολιτική είναι ένας τοίχος, ένα αδιέξοδο, ένα μέλλον παρατεταμένης φτώχειας που όμως δεν βλέπει κανείς ουσιαστικά. Το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που πλήττεται παραμυθιάζεται πως δέχεται επίθεση από αόρατους εχθρούς και προετοιμάζεται να υπερασπιστεί την μεγάλη εθνική ιδέα,είτε αυτή ονομάζεται,μεγάλη Αλβανία ,είτε νέα οθωμανική αυτοκρατορία, είτε ενιαία Μακεδονία με τη προσάρτηση εδαφών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα,είτε η νέα άλωση της πόλης.Γενικότερα οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τα αφεντικά αυτού του κόσμου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους,στηρίζεται αβίαστα από τους ανυποψίαστους απανταχού προλετάριους αυτού του κόσμου.

Όλοι ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια των αφεντικών αυτού του κόσμου να μην φτάσει στον επίλογο,Να μην φτάσει στο σύνηθες αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών.Σε γενικευμένες συρράξεις μεταξύ αθώων που τσίμπησαν το δόλωμα της εθνικής κυριαρχίας και της εκάστοτε εθνικής ιδέας.

Ας κοιτάξουμε πίσω και ας δούμε ποιοι πέθαναν όταν οι μεγάλοι αποφάσισαν να πολεμήσουν υπό οποιαδήποτε σημαία..Το κενό που υφίσταται αυτή τη στιγμή στις κοινωνίες του κόσμου ,το κενό που άφησε η φυσιολογική ροπή του ατόμου προς την υπεράσπιση της τάξης του τείνει όπως και στη φύση να συμπληρώνεται.Και αυτό που υπάρχει αυτή στιγμή ,αυτό που τροφοδοτείται από το ίδιο το σύστημα είναι ο εθνικισμός.

Δεν υπάρχει καμία συνταγή ,δεν υπάρχει μπούσουλας που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο..Συνήθως απ ότι γνωρίζουμε από την ιστορία τέτοιου είδους ιδέες και πρακτικές εγκαταλείπονται από τους ανθρώπους μόνο όταν υποστούν τις τραγικές συνέπειες αυτών..Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να μην φτάσει η ανθρωπότητα στο και 5′ για να θυμηθεί το τι σημαίνει εθνικισμός ,ρατσισμός και φασισμός.


Πηγή Εθνικές ιδέες και καπιταλισμός


Related posts

Έτσι,ε;

rularulina_xo0ks4zq

Φωτογραφίες από τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία

rularulina_xo0ks4zq

Οι συνθήκες δημιουργούν τις ιδέες ή μήπως όχι;

rularulina_xo0ks4zq

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy