
Ο Mark Cuban δεν έγινε δισεκατομμυριούχος από τύχη – έφτασε εκεί κάνοντας θυσίες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα κάνουν
Όταν πρόκειται για το να γίνεις πλούσιος, ο Μαρκ Κιούμπαν δεν ωραιοποιεί την αλήθεια: χρειάζεται πειθαρχία, θυσίες και προθυμία να ζεις πολύ κάτω από τις δυνατότητές σου – τουλάχιστον για λίγο.
Πριν γίνει δισεκατομμυριούχος, ο Cuban δεν έπινε χειροποίητο καφέ ούτε ζούσε σε πολυκατοικία. Αντίθετα, μοιραζόταν ένα διαμέρισμα με πέντε συγκατοίκους, έτρωγε σάντουιτς με μουστάρδα και κέτσαπ και κοιμόταν στο πάτωμα.
Δυσάρεστο; Απολύτως. Αλλά σύμφωνα με τον Cuban, αυτό το επίπεδο λιτότητας ήταν αυτό που τον έβαλε στο δρόμο της επιτυχίας.
Ξεχάστε τις πολυτέλειες του καφέ έξω- Εξοικονομήστε κάθε δεκάρα
Σε μια ανάρτηση του 2011 στο blog του Maverick, ο Cuban περιέγραψε τη βάναυσα απλή προσέγγισή του για την οικοδόμηση πλούτου: περικόψτε κάθε δυνατή δαπάνη και στοιβάξτε τα μετρητά σας.
“Εξοικονομήστε τα χρήματά σας. Αποταμιεύστε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε. Κάθε δεκάρα που μπορείτε. Αντί για καφέ, πιείτε νερό. Αντί να πηγαίνετε στα McDonald’s, φάτε Mac and Cheese. Κόψτε τις πιστωτικές σας κάρτες. Αν χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα, δεν θέλετε να είστε πλούσιοι».
Σύμφωνα με το Benzinga, η φιλοσοφία του Cuban είναι απλή: κάθε περιττό δολάριο που ξοδεύεται είναι ένα δολάριο που θα μπορούσε να δουλεύει για εσάς. Αν είστε σοβαροί για την οικονομική επιτυχία, η εστίασή σας πρέπει να είναι στην αποταμίευση – όχι στα έξοδα.
Τα μετρητά είναι βασιλιάς: Γιατί η ρευστότητα κερδίζει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Ενώ οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι προωθούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, ο Cuban προειδοποιεί κατά της δέσμευσης όλων των μετρητών σας από νωρίς. Αντ’ αυτού, συνιστά τη διατήρηση χρημάτων σε βραχυπρόθεσμους, εύκολα προσβάσιμους λογαριασμούς, όπως τα εξάμηνα πιστοποιητικά καταθέσεων.
Γιατί; Επειδή όταν η αγορά καταρρέει-και πάντα καταρρέει- εκείνοι που έχουν μετρητά στο χέρι μπορούν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που άλλοι δεν μπορούν.
«Ακριβώς τη στιγμή που τα μετρητά δημιουργούν απίστευτες ευκαιρίες, εκείνοι που ακολούθησαν τη στρατηγική buy-and-hold δεν έχουν μετρητά».
Για τον Cuban, οι υφέσεις δεν είναι οικονομικές καταστροφές – είναι χρυσές ευκαιρίες. Αλλά μόνο για εκείνους που ήταν αρκετά πειθαρχημένοι ώστε να αποταμιεύουν επιθετικά όταν οι καιροί ήταν καλοί.
Επενδύστε στον εαυτό σας πριν από την αγορά
Πέρα από την αποταμίευση χρημάτων, ο Cuban τονίζει ένα άλλο κλειδί για να γίνεις πλούσιος: να γίνεις ειδικός σε κάτι.
“Βρες αυτό που αγαπάς περισσότερο και ΒΡΕΣ ΕΝΑΝ ΕΡΓΟ στην επιχείρηση που το υποστηρίζει. Μπορεί να μην είναι η τέλεια δουλειά, αλλά δεν υπάρχει τέλειος δρόμος για να γίνεις πλούσιος».
Αντί να ακολουθείτε τυφλά πτυχία κολεγίων ή σχέδια «γίνε πλούσιος γρήγορα», ο Cuban προτείνει να εργαστείτε σε έναν κλάδο που αγαπάτε, να μάθετε από μέσα και να γίνετε τόσο γνώστες ώστε όταν έρθει η επόμενη μεγάλη ευκαιρία, να είστε έτοιμοι να χτυπήσετε.
Θα είστε έτοιμοι όταν σας χτυπήσει η ευκαιρία;
Σύμφωνα με τον Cuban, η οικοδόμηση πλούτου δεν είναι θέμα τύχης –είναι θέμα προετοιμασίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν ευκαιρίες επειδή πνίγονται στα χρέη, είναι κολλημένοι σε δουλειές που δεν καταλαβαίνουν ή είναι πολύ δεμένοι με περιττά έξοδα.
Εν τω μεταξύ, εκείνοι που ζουν φτηνά, αποταμιεύουν επιθετικά και κατέχουν τον κλάδο τους είναι αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Αν η ιδέα του να μειώσετε τον προϋπολογισμό σας σε νερό και στιγμιαία ζυμαρικά σας φαίνεται συντριπτική, ένας οικονομικός σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει -αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, ο Κούμπαν μάλλον θα σας έλεγε να τα βρείτε μόνοι σας.
Κοινοποιήστε: