Klik Web Tv Radio and News
Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Auto-Moto
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογια
  • Διαφορα
    • Survivor
    • Μουσική
    • Θέατρο
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
88 views 6 secs 0 Comment

Διατροφή: Μία μερίδα πράσινα λαχανικά την ημέρα κάνει τον εγκέφαλο 4 χρόνια νεότερο

rularulina_xo0ks4zq - 10 Μαρτίου 2023

Κοινοποιήστε:

  • Twitter
  • Facebook
Διατροφή:-Μία-μερίδα-πράσινα-λαχανικά-την-ημέρα-κάνει-τον-εγκέφαλο-4-χρόνια-νεότερο

Τα πράσινα λαχανικά είναι απαραίτητα για την διατροφή μας. Μάλιστα, Αμερικανοί ειδικοί λένε τώρα πως μια σαλάτα την ημέρα τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ξανανιώνει τον εγκέφαλο, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια.

Εξετάζοντας τον εγκέφαλο εκατοντάδων ηλικιωμένων που τον είχαν δωρίσει μετά θάνατον στην επιστήμη, οι ερευνητές από το Σικάγο διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά πράσινα λαχανικά είχαν λιγότερες αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους ήταν κατά μέσον όρο 4 χρόνια νεότερος απ’ ό,τι των συνομηλίκων τους που έτρωγαν λιγότερο συχνά σαλάτες.

Ωστόσο ο εγκέφαλος όσων έτρωγαν τουλάχιστον 7 μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα ήταν κατά σχεδόν 19 χρόνια νεότερος απ’ ό,τι εκείνων που κατανάλωναν 1 μερίδα ή λιγότερη την εβδομάδα!

Η νόσος Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση μίας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Η πρωτεΐνη λέγεται β-αμυλοειδές και δημιουργεί χαρακτηριστικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγούν στην άνοια.

Οι ερευνητές αποδίδουν τις διαφορές που παρατήρησαν στα προστατευτικά συστατικά που περιέχουν τα λαχανικά.

«Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά. Η βελτίωση της διατροφής έστω και σε ένα τομέα (όπως το να τρώνε πάνω από έξι μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα) συσχετίστηκε με λιγότερες πλάκες β-αμυλοειδούς, σαν να είναι ο εγκέφαλος 4 χρόνια νεότερος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Puja Agarwal, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου.

Ανάλογο όφελος παρείχε και η αποφυγή των τηγανητών φαγητών, πρόσθεσε.

Αυτοψίες εγκεφάλου

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.  Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψίες εγκεφάλου σε 581 άτομα που είχαν μέση ηλικία 84 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν σε μεγάλη μελέτη για την άνοια. Όλοι τους είχαν δωρίσει τον εγκέφαλό τους μετά θάνατον για να προοδεύσει η έρευνα για τη νόσο.

Έως τον θάνατό τους, οι ηλικιωμένοι συμπλήρωναν κάθε χρόνο αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Σε αυτά ανέφεραν όλες τις κατηγορίες τροφίμων που κατανάλωναν. Το 39% από αυτούς είχαν διαγνωστεί με άνοια πριν τον θάνατό τους.

Στην παρούσα έρευνα εξετάστηκε η διατροφή τους τα τελευταία 6-7 χρόνια πριν πεθάνουν. Ύστερα συγκρίθηκε με τις πλάκες β-αμυλοειδούς και με τις εναποθέσεις της πρωτεΐνης ταυ (tau) που επίσης συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Και οι δύο πρωτεΐνες, όμως, ανευρίσκονται στον εγκέφαλο και των ανθρώπων με υγιείς νοητικές λειτουργίες. Ωστόσο οι εναποθέσεις τους είναι πολύ λιγότερες.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των ηλικιωμένων με βάση τις επιταγές:

  • Της  μεσογειακής διατροφής
  • Του διατροφικού προγράμματος MIND που είναι μία παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής για υγιή εγκέφαλο

Και τα δύο προγράμματα συνιστούν άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και περιορισμένα ζωικής. Από τα ζωικής συνιστούν κυρίως ψάρια.

Τα ευρήματα

Όσοι ηλικιωμένοι είχαν την υψηλότερη βαθμολογία στην μεσογειακή διατροφή είχαν εγκέφαλο νεότερο κατά 18 χρόνια, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη. Η αντίστοιχη διαφορά σε όσους είχαν την υψηλότερη έναντι της χαμηλότερης βαθμολογίας στη διατροφή MIND ήταν 12 χρόνια.

Νεότερος εγκέφαλος σημαίνει πως είχαν εναποθέσεις των δύο πρωτεϊνών που προκαλούν άνοια εφάμιλλες με εκείνες πολύ νεότερων ατόμων.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν τα περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα, είχαν στον εγκέφαλό τους πολύ περισσότερες συσσωρεύσεις των πρωτεϊνών που προκαλούν άνοια. Τέτοιου είδους τρόφιμα ήταν:

  • Τα γλυκά
  • Τα αρτοσκεύασματα
  • Τα τηγανητά φαγητά
  • Τα πρόχειρα φαγητά

Ως πιο ωφέλιμα απ’ όλα αναδείχθηκαν τα σκουροπράσινα λαχανικά. Αυτά είναι πλούσια σε βιοενεργά συστατικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και ευνοούν την υγεία. Παραδείγματα βιοενεργών συστατικών είναι:

  • Οι βιταμίνες
  • Τα ιχνοστοιχεία
  • Τα φλαβονοειδή (είναι αντιοξειδωτικά)
  • Τα καροτενοειδή (είναι οι χρωστικές τους)

PREVIOUS

Αλλαγή ώρας 2023: Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

NEXT

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός 60χρονου- Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια
Related Post
30 Αυγούστου 2021
Πέθανε ο τελευταίος Έλληνας παλαιστής, Γιώργος Πεφάνης
31 Αυγούστου 2016
ΔΕΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
13 Μαρτίου 2020
Κορωνοϊός : Κλείνει τα σύνορα με την Ελλάδα η Αλβανία
covid:-Η-βλάβη-οργάνων-επιμένει-στο-59%-των-ασθενών-ένα-χρόνο-μετά
16 Φεβρουαρίου 2023
Covid: Η βλάβη οργάνων επιμένει στο 59% των ασθενών ένα χρόνο μετά
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved