Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μίλησε το πρωί της της Τετάρτης (2/3) ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε:
«Καταδίκη ομόθυμη της ρωσικής εισβολής
Ο Ρώσος Πρόεδρος ξανάφερε τον πόλεμο στην αυλή της Ευρώπης, γυρίζοντάς μας πίσω σε εικόνες και σε σκοτεινές στιγμές που κόστισαν πολύ στην ήπειρό μας. Απέναντι σε αυτό το γεγονός, η Ελλάδα πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της, αντιδρά καθαρά, αποφασιστικά. Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή έθεσε το συνολικό πλαίσιο. Είναι θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Αντιπολίτευσης, υπήρξε καταδίκη ομόθυμη της ρωσικής εισβολής. Η δική μας άποψη και έτσι όπως ο Πρωθυπουργός την περιέγραψε είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει αμφίθυμη ή περιορισμένη αντίδραση και για λόγους αξιακούς και για λόγους ουσιαστικούς.
Ο Πρωθυπουργός θεσμικά συνομιλεί με όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Η Βουλή, ο Ναός της Δημοκρατίας, είναι το πιο κατάλληλο και το πιο καθαρό πεδίο. Βγήκε κερδισμένη η κοινοβουλευτική διαδικασία και η Πατρίδα συνολικά από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν αρνήθηκε την ενημέρωση στον οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό ήθελε να μάθει δύο πράγματα παραπάνω, ούτε και ο Υπουργός Εξωτερικών. Εάν χρειαστεί ή αν προκύψουν δεδομένα που απαιτούν κάτι τέτοιο, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα υπάρξει επικοινωνία. Η Κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι με κλίμα συναίνεσης και υπευθυνότητας η χώρα μας να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα. Ο δικός μας σκοπός και η δική μας πρόθεση είναι πάντοτε -με κλίμα υπευθυνότητας και συναίνεσης ενημερώνοντας τα κόμματα, τον ελληνικό λαό για τις καθαρές μας θέσεις- να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διέλθει η χώρα μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια από αυτή την περιπέτεια.
Για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία
Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να μετακινηθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια. Δεν μπορεί να δημοσιοποιούνται ούτε ακριβείς πληροφορίες, ούτε το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδίου που υπάρχει. Ελπίζουμε και ευχόμαστε -και έχουν ληφθεί όσες πρόνοιες πρέπει να ληφθούν- αυτή η πολύ δύσκολη επιχείρηση να γίνει όπως πρέπει και να πάνε οι άνθρωποι σε ασφαλές έδαφος.
Οι προξενικές μας Αρχές και στη Μαριούπολη και στην Οδησσό βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους μας για να γίνει ό,τι περισσότερο μπορεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών επίσης. Οι Πρεσβείες μας στις όμορες χώρες είναι έτοιμες να συνδράμουν κι αυτές όπως χρειάζεται. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Ουκρανία.
Για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα, μέσω των ΝΑΤΟϊκών της υποχρεώσεων, δεσμεύεται σε συγκεκριμένες συμφωνίες σε ό,τι αφορά κάποια στοιχεία υποστήριξης σε ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, εάν αυτές ενεργοποιηθούν. Δεν προβλέπεται, σε καμία περίπτωση, εμπλοκή έμψυχου ελληνικού δυναμικού στρατιωτικού ή ελικοπτέρων ή αεροπλάνων στην εμπόλεμη ζώνη εκεί. Έχουμε στείλει μέχρι στιγμής βοήθεια σε υγειονομικό και αμυντικό υλικό. Εκεί είμαστε, προς αυτήν την κατεύθυνση, εκεί μένουμε και πάντα παρακολουθούμε μαζί με τους εταίρους μας συνολικά τις αντιδράσεις.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση της Τουρκίας στη ρωσική εισβολή
Το πλάνο και η στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία έχει βάθος και διάρκεια. Αυτό αντικατοπτρίζουν οι συμμαχίες και οι συμφωνίες που έχουμε με ισχυρές δυνάμεις, οι σχέσεις που έχουμε με χώρες της περιοχής, η διπλωματική αντιμετώπιση και η σκληρή απάντηση σε όλες τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε όλα τα φόρα και, βεβαίως, και η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας με τις επενδύσεις που κάνουμε στα εξοπλιστικά.
Οποτεδήποτε προκαλείται η Ελλάδα, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της δίκαια, και στο πεδίο με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα. Αν η Ρωσία γονατίζει -και θα γονατίσει με αυτές τις τεράστιες οικονομικές κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλει, απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία και την έμπρακτη αναθεωρητική της στάση απέναντι σε διεθνείς Συνθήκες και σε εδαφική ακεραιότητα- καταλαβαίνει κανείς, χώρες με πολύ πιο αδύνατη οικονομία τι κυρώσεις θα υποστούν και πόσο πλήγμα θα είναι αυτό, σε περίπτωση που επιχειρήσουν κάτι ανάλογο.
Στο πεδίο, επίσης, η χώρα μας έχει δυναμώσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Γαλλία, με τις Η.Π.Α. για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας, είναι και αυτές στην αλυσίδα εκείνων των κινήσεων που έχουν αναβαθμίσει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής. Η συμμετοχή της, η καθαρή φωνή της, η ουσιαστική συνδρομή της μαζί με όλους τους εταίρους και τους συμμάχους της, απέναντι σε αυτό που αποτελεί ωμή παραβίαση του αξιακού υποβάθρου με το οποίο ζούμε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη και απέναντι στον προκλητικό και αναθεωρητικό γείτονα που έχουμε. Βεβαίως, είναι αυτό και για την Ευρώπη ένα μήνυμα ότι θα πρέπει με καθαρό μάτι να βλέπει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ένα δικό της πρίσμα, μέσα από το οποίο στέκεται απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Ανεδαφικό σε ό,τι αφορά αυτά που ισχύουν και πάντοτε μην θέλοντας να έχει κι αυτή τη δική της συμβολή στη σταθερότητα και στην ειρήνη. Νομίζω ότι και η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος το αξιολογεί αυτό.
Η χώρα μας φροντίζει να μπορέσει να ανταπεξέλθει αποτρεπτικά στο πεδίο. Και γι’ αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ενισχύσει με τα εξοπλιστικά μας την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί, όμως, να μην αξιολογεί κανείς θετικά και το γεγονός ότι με τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, με τη στάση που συνολικά επιδεικνύουμε, σε ό,τι αφορά αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία και με τη γενικότερη κινητικότητα που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και στο κομμάτι της διπλωματίας και των συμμαχιών έχουμε κερδίσει πάρα πολλούς πόντους. Αλλά αυτό που απέδειξε και η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι, πρώτα απ’ όλα, μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική σου κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αν ο Ουκρανός Πρόεδρος το είχε βάλει στα πόδια ή αν είχε καταρρεύσει η Ουκρανία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Γι’ αυτό η άμυνα της Πατρίδας είναι κορυφαία προτεραιότητα. Και ανεξαρτήτως του τι κάνεις στο διπλωματικό πεδίο -που, προφανώς, χρειάζεσαι συμμαχίες- πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να πείσεις τους άλλους ότι έχεις εμπεδώσει την ασφάλεια και μπορείς.
Πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την αυξημένη κινητικότητα που έχουμε παντού. Να πρωταγωνιστούμε στις αποφάσεις καθαρά, αποφασιστικά, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και με βάση αυτήν την κίνηση να θεωρούμε ή να απαιτούμε αυτό να είναι και μία παρακαταθήκη, αν, κάποια στιγμή, κι εμείς βρεθούμε αντιμέτωποι με αντίστοιχες τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές. Από αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε οφείλουν όλοι να αντλήσουν διδάγματα και να κάνουν και την αυτοκριτική τους για αντίστοιχη ελλειμματική στάση στο παρελθόν. Είτε αυτό αφορά την εισβολή στην Κύπρο, είτε αφορά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Προφανώς κοντά στο νου και η γνώση, όλα αυτά πρέπει να είναι στο τραπέζι αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Για τη στήριξη της κοινωνίας
Η κινητικότητα η οποία έχουμε αναπτύξει και εμείς και άλλες Κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής βοήθειας προς τα Κράτη, προς τους καταναλωτές. Θεωρώ ότι πρέπει η Ευρώπη να δείξει ανάλογη αποφασιστικότητα με αυτή που έδειξε για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Στο μεσοδιάστημα μέχρι να έρθει αυτό, εμείς κατ’ αρχήν συνεχίζουμε τη στήριξη που δίνουμε σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες, μέσω της στήριξης για τους λογαριασμούς στη Δ.Ε.Η., στο φυσικό αέριο. Η στήριξη αυτή έχει περάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός,θα δούμε πολύ στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές στήριξης, κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το επόμενο διάστημα σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να πούμε συγκεκριμένα πράγματα.
Για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι μία άλλη πλευρά των αντιδράσεων και των αντανακλαστικών που πρέπει να δείξουμε ως κράτος, ως Πολιτεία. Δηλαδή, με βάση τα εργαλεία και τους μηχανισμούς ελέγχου που έχουμε, να εξετάσουμε κατά πόσο κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτήν την ιστορία, αισχροκερδούν, κερδοσκοπούν. Θα εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους, για να αποκλείσουμε τις δυνατότητες κερδοσκοπίας.
Εξετάζουμε παρεμβάσεις στοχευμένες, που θα έχουν πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και μικρότερες συνέπειες στη δημοσιονομική ισορροπία, που είναι κι αυτή μια απαραίτητη εξίσωση στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε. Δηλαδή, μη μας φεύγει από το μυαλό ότι ανάμεσα σε όλα τα άλλα, πρέπει να εξακολουθούμε να επιδιώκουμε τη σταθερότητα και την πορεία δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας, που είναι η βάση για να μπορούμε να κάνουμε και όλα τα υπόλοιπα.
Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή όλων των μέτρων, γιατί εδώ η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ναι, ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ. Ναι, οι λογαριασμοί ρεύματος τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τους προϋπολογισμούς κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οτιδήποτε αποτελεί μία βασική πηγή εσόδων και στήριξης του Προϋπολογισμού, πρέπει να εξετάζεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Και αυτό γιατί αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζονται όλα τα υπόλοιπα. Στη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το κοινωνικό κράτος, προσλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί, οι νοσηλευτές, στηρίζονται όλες οι λειτουργίες του Κράτους. Όμως, είναι σημαντικό ότι δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα οριζόντια μέτρα που έχουμε. Η κατάσταση επιδεινώνεται, δεν μπορεί να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα εξαντλήσουμε ό,τι δυνατότητα υπάρχει να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου.»
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (2-3-2022) https://t.co/wcRhNL4k2G via @Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης
— MediaGovGr (@MediaGovGr) March 2, 2022
Το Διαβάσαμε Γ. Οικονόμου: «Ο Ρώσος Πρόεδρος ξανάφερε τον πόλεμο στην αυλή της Ευρώπης» (video)
Κοινοποιήστε: