
Η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πήρε δείγμα του «φαντάσματος» ήταν το 1899
Μάρτυρας μιας αναπάντεχης και απρόσμενης συνάντησης με ένα αθέατο πλάσμα έγινε μία ερευνητική ομάδα στην Ανταρκτική όταν αποσπάστηκε ένα τεράστιο παγόβουνο στο μέγεθος του Σικάγο από την παγοκρηπίδα George VI.
Όταν το παγόβουνο A-84 διαχωρίστηκε από την Ανταρκτική Χερσόνησο τον Ιανουάριο του 2025, αποκάλυψε έναν ανέγγιχτο βυθό. Αυτό το άγνωστο περιβάλλον ήταν κρυμμένο κάτω από πάγο πάχους εκατοντάδων μέτρων για πολλές δεκαετίες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες περίμεναν αραιή ζωή σε αυτά τα κρύα βάθη. Αντ ‘αυτού, το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) SuBastian κατέγραψε πλάνα ζωντανών κοινοτήτων σε βάθη που φτάνουν μέχρι 1.300 μέτρα.
Παράθυρο σε ένα άγνωστο οικοσύστημα
Τα οικοσυστήματα βαθέων υδάτων συχνά βασίζονται σε θρεπτικά συστατικά που παρασύρονται από ψηλά, ωστόσο αυτή η περιοχή παρέμεινε σφραγισμένη κάτω από παχύ πάγο για αιώνες.
Τα ωκεάνια ρεύματα μπορούν να μεταφέρουν κρίσιμους πόρους, επιτρέποντας στην εκπληκτική βιοποικιλότητα να ανθίσει σε απόλυτο σκοτάδι.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κοράλλια, παγόψαρα και ασυνήθιστα ασπόνδυλα. Έπεσαν επίσης πάνω στη γιγάντια μέδουσα – φάντασμα, ένα τεράστιο αρπακτικό που σπάνια έχει παρατηρηθεί από ανθρώπινα μάτια.
Η γιγαντιαία μέδουσα φάντασμα (Stygiomedusa gigantea) μπορεί να έχει διάμετρο ενός μέτρου με τέσσερις βραχίονες που μπορούν να φτάσουν πάνω από 10 μέτρα.
‼️? ʾʾ Você sabia que existe uma água-viva chamada Stygiomedusa gigantea?
Ela é super rara — só foi vista umas 110 vezes no mundo todo! Pode medir +10m, vive nas profundezas e não tem tentáculos! Usa “fitas” pra caçar. Fantasmona do mar, né? Incrível! pic.twitter.com/7Oi28iQnmp— ? ?. a bióloga. (@ttwiillght) April 9, 2025
Οι ερευνητές συνέλεξαν για πρώτη φορά ένα δείγμα αυτού του «φαντάσματος» το 1899, αλλά το αναγνώρισαν ως ξεχωριστό είδος περίπου 60 χρόνια αργότερα.
Το μωβ σώμα του φαίνεται ημιδιαφανές. Αντί για κανονικά πλοκάμια, αυτοί οι βραχίονες που μοιάζουν με κορδέλα βοηθούν στη σύλληψη του θηράματος και το τραβούν προς το κεντρικό στόμα του.
Φανταστική νοημοσύνη
Οι ερευνητές παρατήρησαν συμπεριφορά στη γιγαντιαία μέδουσα – φάντασμα που υποδηλώνει ένα επίπεδο ελέγχου και συντονισμού που δεν παρατηρείται συνήθως στις μέδουσες.
Οι κινήσεις των χεριών του φαίνονταν σκόπιμες, σχεδόν προσεκτικές, καθώς έκανε ελιγμούς μέσα από στενές ρεματιές στον βυθό.
Αν και οι μέδουσες δεν έχουν εγκέφαλο, ορισμένα είδη χρησιμοποιούν ένα νευρικό δίχτυ για να επεξεργαστούν περιβαλλοντικά ερεθίσματα.
Η ομάδα πιστεύει ότι η μελλοντική ανάλυση αυτού του βίντεο θα μπορούσε να προσφέρει σπάνια εικόνα για το πώς τα ασπόνδυλα βαθέων υδάτων χωρίς κεντρικό νευρικό σύστημα ανταποκρίνονται σε πολύπλοκο έδαφος.
Κοινοποιήστε: