31.4 C
Αθήνα
9 Αυγούστου 2022
Kliktv.gr
Διαφορα

Γιατί δεν πρέπει να σβήσεις μια φωτιά από λάδι με νερό

https://i0.wp.com/www.emprosnet.gr/sites/default/files/styles/old_articles/public/epistimi_fwtia.jpg?resize=400%2C333Δύο πυροσβέστες μας δείχνουν γιατί δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να σβήσουμε μια φωτιά από καυτό λάδι στην κουζίνα, με νερό.

Το φαινόμενο που συμβαίνει κατά αυτή την πρόσμιξη είναι το εξής:
Το νερό μετατρέπεται σε ατμό στους 100°C, ενώ τα μαγειρικά λίπη καίγονται με θερμοκρασία 177°C ή και υψηλότερη (το ελαιόλαδο στους 240°C). Έτσι, όταν το λάδι μαγειρέματος πιάσει φωτιά, είναι πολύ θερμότερο από το σημείο βρασμού του νερού. Αν θυμηθούμε και το ότι το λάδι επιπλέει στο νερό λόγω πυκνότητας (και το νερό βυθίζεται στο λάδι), ρίχνοντας νερό πάνω σε ένα τηγάνι με λάδι που έχει πάρει φωτιά, το νερό θα βυθιστεί στον πυθμένα του τηγανιού και θα γίνει αμέσως ατμός. Το νερό δηλαδή θα διασταλεί, και 1 λίτρο νερό θα μετατραπεί σε 67 κυβικά μέτρα ατμού. Αυτό ουσιαστικά εξατμίζει το λάδι καθώς το νερό διαστέλλεται. Ψεκασμένο καύσιμο + οξυγόνο = ένα εκρηκτικό μείγμα καυσίμου-αέρα. Είναι δηλαδή σαν να έχουμε φτιάξει μια σπιτική ναπάλμ!

Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ …videoman.gr/87213Γιατί δεν πρέπει να σβήσεις μια φωτιά από λάδι με νερό

Related posts

Κούβα: Η πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων παραμένει εκτός ελέγχου

rularulina_xo0ks4zq

Κώστας Αγγελάκης: Η τέλεια καταιγίδα  

rularulina_xo0ks4zq

Αναστάτωση στη Χίο: Απειλούσε με καραμπίνα την πρώην σύντροφό του

rularulina_xo0ks4zq

Leave a Comment

*

code

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com