Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης
Άνδρας που καταγγέλθηκε πως επιτέθηκε με μαχαίρια σε διερχόμενους στη Μερς, στη δυτική Γερμανία, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών την Τρίτη, μερικές ημέρες μετά την θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι στην κοντινή πόλη Ζόλινγκεν, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Η άμεση δράση έλαβε τηλεφωνική κλήση περί τις 14:45 τοπική ώρα (15:45 ώρα Ελλάδας) κι ενημερώθηκε πως άνδρας «επιτέθηκε και απείλησε διερχόμενους» στην πόλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Ντούισμπουργκ.
Αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο, έναν 26χρονο Γερμανό υπήκοο, που αποπειράθηκε «να τους επιτεθεί κραδαίνοντας δυο μαχαίρια», κατά την ανακοίνωση.
Οι άνδρες της αστυνομίας τον πυροβόλησαν και «τραυματίστηκε θανάσιμα», ενώ από το συμβάν δεν σημειώθηκε τραυματισμός.
Το περιστατικό καταγράφεται καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε συναγερμό αφού τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι που διαπράχθηκε την Παρασκευή, εν μέσω υπαίθριου φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν, περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Μερς.
Ένας 26χρονος από τη Συρία, που τον βαραίνουν υποψίες ότι συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κατηγορείται για την ενέργεια αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από τις γερμανικές αρχές.
Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα τη Δευτέρα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να κάνει πιο αυστηρή τη γερμανική νομοθεσία για τα όπλα, «ιδιαίτερα ως προς τη χρήση μαχαιριών».
Η ενίσχυση του ελέγχου των όπλων θα γίνει «πολύ γρήγορα», υποσχέθηκε ο Σολτς.
Η επίθεση στο Ζόλινγκεν αναζωπύρωσε τον διάλογο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα κι αύξησε περαιτέρω την πίεση στον Σολτς και στην κυβέρνησή του, καθώς πλησιάζουν καίριας σημασίας κρατιδιακές εκλογές την Κυριακή.
Ο φερόμενος ως δράστης της θα έπρεπε κανονικά να είχε απελαθεί στη Βουλγαρία, τη χώρα όπου έκανε αρχικά την είσοδό του στην ΕΕ, όμως κατά τα φαινόμενα μπόρεσε να ξεφύγει με ευκολία από τη διαδικασία απέλασής του.
Προχθές, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς υπογράμμισε πως οι αρχές της Γερμανίας θα «κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους προκειμένου οι άνθρωποι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένουν στη Γερμανία να επαναπατρίζονται και να απελαύνονται».
Κοινοποιήστε: