
Η κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα για να πετύχει την σκοπό της ανάσχεσης του AfD
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πίεση που ο πρώτος άσκησε στη χώρα μας σχετικά με τις επιστροφές μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ντόμπριντ άνοιξε «μέτωπο» με όλους σχεδόν τους γείτονες της χώρας του.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο ZDF υπερασπίσθηκε της πρακτικής των επαναπροωθήσεων, που η Γερμανία πλέον εφαρμόζει στα σύνορά της, απαγορεύοντας την είσοδο ακόμη και σε αιτούντες άσυλο. Την ίδια δηλαδή πρακτική για την οποία επί χρόνια κατηγορούσε την Ελλάδα, μαζί με τους υπόλοιπους δικαιωματιστές της υπόλοιπης Ευρώπης.
Τα πρώτα «pushbacks» έγιναν πράξη
Με επιπλέον 3.000 ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στα σύνορα, το Βερολίνο έχει εντείνει από τις 7 Μαΐου τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα. Η εντολή ήρθε από τον μόλις 24 ώρες πριν έχοντα αναλάβει χρέη υπουργού Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, με στόχο – όπως είπε – την αναχαίτιση της «παράτυπης μετανάστευσης». Και ήδη τα πρώτα pushbacks ακόμη και αιτούντων ασύλου έχουν λάβει χώρα στα γερμανικά σύνορα.
Στο διήμερο 8-9 Μαΐου, η γερμανική αστυνομία επέστρεψε 286 ανθρώπους από συνολικά 365 που επιχείρησαν να μπουν στη χώρα· ανάμεσά τους ήταν 19 αιτούντες άσυλο. Μόνο τέσσερις χαρακτηρίστηκαν «ευάλωτοι» και επετράπησαν να περάσουν. Στους ελέγχους συνελήφθησαν επίσης 14 διακινητές, ενώ εννέα άτομα καταζητούνταν για εξτρεμιστικές δραστηριότητες.
Η συνέντευξη Ντόμπριντ
Μιλώντας στο ZDF-Morgenmagazin, o Ντόμπριντ δήλωσε ότι η Γερμανία «απλώς εφαρμόζει το εθνικό της δίκαιο». Επικαλέσθηκε το άρθρο 18 του γερμανικού νόμου περί ασύλου, που επιτρέπει την επιστροφή αιτούντων ασύλου εάν εισέρχονται από «ασφαλή τρίτη χώρα». Υπενθύμισε επίσης το άρθρο 72 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, το οποίο παρέχει στα κράτη μέλη περιθώριο δράσης «για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια».

Επιστρέφονται άνθρωποι που ζητούν επίσης άσυλο σε εμάς, επειδή προέρχονται από ασφαλή τρίτη χώρα, δε διώκονται εκεί» υποστήριξε υπερασπιζόμενος τα pushbacks.
Βεβαίως το χωρίο του γερμανικού νόμου έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σύστημα του Δουβλίνου – του ίδιου δηλαδή κανονισμού βάση του οποίου η Γερμανία επιθυμεί να επιστρέψει μετανάστες στην Ελλάδα – και σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ελέγχουν τουλάχιστον ποια χώρα είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία των αιτούντων άσυλο.
Ο Ντόμπριντ άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν αυτό θα ακυρώσει και τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, ο οποίος ορίζει ότι πρέπει να εξετάζεται το περιεχόμενο κάθε αίτησης ασύλου.
Αντιδράσεις γειτόνων
Η γερμανική πολιτική πάντως των επαναπροωθήσεων στα σύνορα ακόμη και αιτούντων ασύλου, φαίνεται ότι οδηγεί στη σύμπηξη ενός μετώπου από πλευράς των γειτόνων της.
Πολωνία – Ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Βαρσοβία «δεν θα δεχτεί καμία μεταφορά μεταναστών» στο έδαφός της.
Αυστρία – Το υπουργείο Εσωτερικών επικαλείται απόφαση του ΔΕΕ κατά των ανεπίσημων επιστροφών και δηλώνει πως «δεν θα παραλαμβάνει» επαναπροωθούμενους.
Ελβετία – Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεάτ Γιανς χαρακτηρίζει τα γερμανικά pushbacks «αντίθετα προς το ισχύον δίκαιο» και ζητά κατεπείγουσες διαβουλεύσεις.
Λουξεμβούργο – Ο Λεόν Γκλόντεν τα κρίνει «παράλογα» και υποστηρίζει ότι απειλούν τη Σένγκεν.
Βέλγιο – Κάτοικοι και επιχειρήσεις δηλώνουν «λυπημένοι και απογοητευμένοι» από τις νέες καθυστερήσεις στα σύνορα.
Εξαιρέσεις για ευάλωτες ομάδες
Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών της Γερμανίας, γυναίκες με μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, βαριά ασθενείς και άλλες ευάλωτες κατηγορίες δεν απορρίπτονται στα σύνορα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση ζητά διαφάνεια για το πώς εφαρμόζεται αυτή η εξαίρεση στην πράξη.
Το Βερολίνο επιμένει ότι ενεργεί σύννομα, όμως οι επικριτές του υποστηρίζουν πως παραβιάζει το γράμμα αλλά κυρίως το πνεύμα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Το αποτέλεσμα είναι ένα άτυπο μέτωπο χωρών με διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις, που όμως συμπίπτουν σε ένα σημείο: δεν προτίθενται να γίνουν «πάρκινγκ» για τους απορριφθέντες της Γερμανίας. Κάτι το οποίο είναι σαφές ότι δεν θέλει να συμβεί και η δική μας χώρα, που από ό,τι φάνηκε από την στάση Μερτς είναι στο «στόχαστρο» της Γερμανίας
Η μεγάλη εικόνα
Η γερμανική ηγεσία ποντάρει σε ένα εσωτερικό πολιτικό κέρδος – τη μετατόπιση ψηφοφόρων από την AfD προς τους Χριστιανοδημοκράτες – και ελπίζει ότι η ένταση με τα άλλα κράτη θα εκτονωθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις ή σε μια μελλοντική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Χαρακτηριστική της τακτικής αυτής, η χθεσινή ανάρτηση του Φρίντριχ Μερτς, κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία έκανε λόγο για «προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία».
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε είδους «όπλο» στην διαθεσή της, για να πετύχει τον στόχο της, μη αποκλείοντας και τον «εκβιασμό» εταίρων της.
Κοινοποιήστε: