«Η υλοποίηση της θετικής ατζέντας θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.
Η Αθήνα έχει στρέψει την προσοχή της, στην αυριανή (05/09) συνάντηση ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, η οποία θα λάβει χώρα στην Άγκυρα.
Σήμερα (04/09), πριν από την αναχώρηση για την Τουρκία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων», μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, γνωστοποιώντας, μάλιστα, πως έχουν ήδη εκκινήσει οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη συνομιλία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.
«Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων»
«Θα επισκεφθώ την Τουρκία αφενός ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος μαζί με τον ομόλογό μου, για την συνάντηση των ηγετών μας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία θα επιβεβαιώσει την πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και αφετέρου με σκοπό να συντονίσουμε τη διοργάνωση της πρώτης Συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που θα διεξαχθεί ύστερα από επτά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο», σημείωσε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης.
«Πιστεύω ότι η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια, είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μίας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Η διαδικασία διαλόγου, για την οποία γίνονται προσπάθειες να προχωρήσει βήμα προς βήμα, μπορεί να είναι επιτυχής μόνο με αυτή την προϋπόθεση.
Αυτή η διαδικασία θα καθοδηγείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα», προσέθεσε.
«Η υλοποίηση της θετικής ατζέντας θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές»
«Η θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής τους συνεργασίας και επεκτείνεται σε τομείς και στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα της επισημοποίησης της συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του Invest in Turkey.
Αρκεί να αναφέρουμε εδώ –για παράδειγμα– ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μας έφθασε τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, εντούτοις, εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, η υλοποίηση της θετικής ατζέντας διατηρεί επίσης ζωντανό τον διάλογο μεταξύ μας. Αυτός είναι το μόνο πραγματικό “εργαλείο” για την επίτευξη προόδου στις σχέσεις μας και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών.
Μαζί με τον Χακάν Φιντάν, έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή προσωπική σχέση στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας. Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή, με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία. Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων. Αυτό το γεγονός παρέχει, επίσης, μία σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε εν συνεχεία ο Υπουργός Εξωτερικών.
«Οι ηγέτες στέλνουν πρώτοι το μήνυμα της καλής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης»
«Οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου (σ.σ. της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και του Πρωθυπουργού (σ.σ. Κυριάκου) Μητσοτάκη έχουν τόσο ισχυρό συμβολισμό, όσο και ουσιώδες περιεχόμενο. Αφενός οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αφετέρου, δίδουν γενικές οδηγίες για τη συνέχιση των συνομιλιών.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι διακυβερνητικές συνομιλίες, που διεξάγονται με ευθύνη και λογοδοσία των δύο Υπουργών Εξωτερικών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των τακτικών συναντήσεων των ηγετών των δύο χωρών. Αποτελεί σημαντικό γεγονός για τους λαούς μας, ότι οι αρχηγοί κυβερνήσεων αποστέλλουν πρώτοι το μήνυμα της καλής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης. Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να θέσουν στόχους που θα αποφέρουν κοινά οφέλη, σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές. Τα κέρδη από τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς θα είναι πολύ μεγάλα και δε θα περιορίζονται μόνο στην οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο ο τουρισμός και οι μεταφορές ηγούνται της θετικής ατζέντας», προσέθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να αυξηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών»
Αναφέροντας ότι και η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αυξηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε ότι τα μέλη των δύο κρατών μπορούν να συνυπάρξουν στην καθημερινή ζωή, χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. «Οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τις δύο χώρες από την κάθε πλευρά, αποτελούν απόδειξη αυτού. Ωστόσο, πέραν αυτού, με αφορμή τις τραγικές απώλειες που αντιμετώπισαν η Ελλάδα και η Τουρκία το 2023, φάνηκε για ακόμη μία φορά ότι οι δύο λαοί διατηρούν πάντοτε το ανθρώπινο ενδιαφέρον ο ένας προς τον άλλον. Αυτή η ανθρωπιά είναι ίσως το σημαντικότερο κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς».
Κοινοποιήστε: