23.5 C
Αθήνα
22 Σεπτεμβρίου 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και στην εστίαση

gerapetritis ypoxreotikoi emvoliasmoi

“Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης”

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.

«Θα υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακούει τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές, από τους πολίτες που θέλουν επέκταση του εμβολιαστικού ρεύματος και από εκείνους που δεν το επιθυμούν. «Το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και απέναντι στην κοινότητα. Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα του ποσοστού του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η Επιτροπή Βιοηθικής έχει εκφέρει ήδη γνώμη για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού η οποία λέει ότι θα πρέπει να εξαντλείται κάθε πιθανότητα προηγούμενης πειθούς. «Αυτή η γνώμη εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω γνωμοδότηση για νέες κατηγορίες. Επίσης σταδιακά τα εμβόλια λαμβάνουν οριστική άδεια όπως συνέβη ήδη με το εμβόλιο της Pfizer από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που αναμένεται και για τα υπόλοιπα εμβόλια», τόνισε.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ακόμα πως σημασία έχει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού λέγοντας πως ένα σημαντικό ποσοστό βρίσκεται μάλλον σε απροθυμία.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση για τους εργαζόμενους στην εστίαση να αντικατασταθούν τα δύο rapid test την εβδομάδα με υποχρεωτικό εμβολιασμό, απάντησε πως είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών μας. Ακούω την κριτική ότι το χειμώνα στους κλειστούς χώρους στην εστίαση θα βρίσκονται εμβολιασμένοι πελάτες ή νοσήσαντες ενώ το προσωπικό μπορεί να μην έχει κάνει το εμβόλιο. Για το προσωπικό υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία και για τον εργαζόμενο τρόπος επιβίωσης. Υπάρχουν για τους εργαζόμενους πολύ αυστηρά μέτρα με δύο τεστ την εβδομάδα. Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα εξεταστούν μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να ανεχθούν οριζόντιους περιορισμούς πλέον, ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους και ότι δεν θα ήταν ηθικά ορθό και πολιτικά σκόπιμο η κυβέρνηση να προβεί σε νέα κλεισίματα. Η εκπαιδευτική διαδικασία, σημείωσε, πρέπει να παραμείνει ενεργή και όλοι να δείξουν την αναγκαία ευθύνη.

Διαβάστε ακόμα: Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Το Διαβάσαμε Γεραπετρίτης: Ανοιχτό να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και στην εστίαση

Related posts

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 20χρονος Αλγερινός που μαχαίρωσε θανάσιμα συμπατριώτη του

rularulina_xo0ks4zq

Στη Βουλή η τροπολογία για τα δωρεάν 50 GΒ στους νέους που θα κάνουν το εμβόλιο

rularulina_xo0ks4zq

Μπήκε στο νέο του σπίτι και βρήκε ανατριχιαστική κούκλα με σημείωμα που έγραφε “Ελπίζω να έχεις μαχαίρια και να να κοιμάσαι καλά”

rularulina_xo0ks4zq